Ovt

Ovt

Vandaag de start van een speciale zomerprogrammering. 10.00-11.00: Geschiedenisgasten Jonge historici ontmoeten hun voorbeeld of inspirator. Afl. 1: De historicus Henk te Velde ( hoogleraar Politieke Cultuur aan de afdeling Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen) ontmoet de oud-politicus Willem Aantjes, o.l.v. Jos Palm 11.00 -12.00: De recensie van het favoriete historische boek van auteur Tomas Ross N.a.v. het VOC-jaar: Met om + 11.15: De Loffelijcke Compagnie Een negendelige Spoor terugserie over de geschiedenis van de eerste Nederlandse multinational, de VOC. Deel 1: Het begin Samenstelling: Jacqueline Maris en Kiki Amsberg (herhaling) INFO: -' Stijlen van leiderschap: Persoon en politiek van Thorbecke tot Den Uyl' – Henk te Velde, uitg. Wereldbibliotheek, isbn 90 284 1956 x -'De val van een bergredenaar: het politieke leven van Willem Aantjes' – Roelof Bouwman uitg. Boom, isbn 90 5352 717 6 -‘Crisis op Soestdijk: Nederland als bananenmonarchie’- J.G. Kikkert, uitg. Papieren tijger, Breda, isbn 90 6728 079 8 (1996) - Boek van Tomas Ross over de Greet Hofmannsafaire verschijnt in september bij uitg. de Bezige Bij ' Omwille van de troon', De geheimen van Soestdijk onthuld, isbn 90 234 0448 3

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Geschiedenisgasten 1: Henk te Velde ontmoet Willem Aantjes

vanaf 00:03:35

Geschiedenisgasten 1: Henk te Velde ontmoet Willem Aantjes Jonge historici ontmoeten hun voorbeeld of inspirator. De historicus Henk te Velde schreef ' Stijlen van leiderschap: Persoon en politiek van Thorbecke tot Den Uyl'. Met Aantjes wisselt hij van gedachte over de politieke stijl van Thorbecke, Drees, Cuyper, Colijn en Den Uyl. Natuurlijk praten ze ook over de wording van het CDA en de rol van Aantjes en over de toekomst van Balkenende. Wees jezelf dan spreek je aan bij grote publiek, lijkt de conclusie.

Het favoriete boek van thrillerschrijver Tomas Ross

vanaf 01:03:17

Tomas Ross over Oranje-schrijver Kikkert: “Oral History” en onderbouwde “Hearsay”, mooiere vorm van geschiedschrijving bestaat niet. Bovendien leest het lekker, smeuiig, daar ruil ik graag gortdroge en slippendragende Royalty-historici als Wesseling of Fasseur voor in. Recensies en verhalen over het Nederlands koningshuis -‘Crisis op Soestdijk: Nederland als bananenmonarchie’- J.G. Kikkert (1996) en 'Beroep: meesterspion; Het geheime leven van prins Bernhard' - Philip Dröge (2002)

Spoor terug: De Loffelijcke Compagnie deel 1

vanaf 01:11:20

Het begin: Het boek ‘Itinerario’ (1596) van Jan Huigen van Linschoten uit Enkhuizen werd de gids voor VOC-schippers naar de Oost. Hij had zijn kennis opgedaan in het gevolg van een Portugese bisschop. De reis naar de Oost was een enorme gok, maar negen Amsterdamse kooplieden waagden het erop. De Compagnie van Verre werd in de Amsterdamse Warmoesstraat opgericht. In Hoorn werkte honderden mensen voor de VOC. En de Vlaming Carolus van der Haeghen monsterde in Middelburg in 1699 aan en schreef een dagboek over zijn reis. Samenstelling: Jacqueline Maris en Kiki Amsberg (1994)

advertentie