Ovt

Ovt

Presentatie: Michal Citroen 10.00-11.00: Het is zondag 19 juni precies 50 jaar geleden dat de walvisvaarder de Willem Barendsz II te water werd gelaten. Laurens Hacquebord, hoogleraar Arctische Studien aan de Rijksuniversiteit Groningen over dit schip en zijn functie. Michael Jackson werd deze week door een Amerikaanse jury vrijgesproken. Nederland is een van de weinige landen waar leken geen rol bij de rechtsgang spelen. Toch blijken wij tussen 1811 en 1813 een jury in de Nederlandse rechtspraktijk te hebben gehad. Een gesprek met Geert Bossers die een proefschrift over deze periode schreef onder de titel ‘Welk eene natie, die de jurij gehad heeft, en ze weder afschaft!’ Met om ongeveer 10.30u de column van de journalist Peter Brusse. Een gesprek met E.L.C. Schiff over zijn boek ‘Van plein tot apenrots: Ambtenaar van de Buitenlandse dienst’. De jurist en diplomaat Schiff was o.a. ambassadeur in Jakarta van 1965 tot 1968 en maakte daar de omwenteling mee die tot de val van Soekarno en het bewind van Suharto zou leiden. 11.00-12.00: Over twee dagen, 21 juni, is het weer de langste dag van het jaar. In veel gemeenten is langste dag aanleiding voor een feestje, soms gepaard met grote vuren en verkleedpartijen. De wortels van deze viering worden gezocht in Germaanse en Keltische zonnewendefeesten. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers over de traditie van deze Midzomernacht. Het terrein bij Grubbenvorst waar in 2012 de Floriade gepland is, blijkt een van de grootste en rijkste archeologische sites te zijn die Nederland rijk is. Een reportage met stadsarcheoloog Maarten Dolmans die werktuigen uit de steentijd, wegen en tientallen grafheuvels uit de bronstijd, een grafveld uit de ijzertijd en wallen, groeven en een veekraal uit de middeleeuwen ontdekte. Komende week verschijnt het boek ‘De ‘asocialen’’ van de journalisten Ben Maandag & Tonny van der Mee. Een gesprek met hen over 150 Rotterdammers die in 1945 werden weggevoerd naar kampen in Drente voor een heropvoeding. Met om 11.25u Het Spoor terug: 'Ik heb het heele geval van A tot Z mede gemaakt'. Een tweeluik over de muiterij op de Zeven Provinciën (1933). Deel 1. In deze radiodocumentaire gaat Jaap Mostert op zoek naar de ware toedracht rond de mysterieuze dood van zijn oudoom Lieuwe Posthuma, korporaal- bottelier op de Zeven Provinciën het pantserdekschip van de Koninklijke Marine. Info: -‘Welk eene natie, die de jurij gehad heeft, en ze weder afschaft!: de jury in de Nederlandse rechtspraktijk, 1811-1813’ – Geert Bossers, uitg. Eburon, isbn 90 70879 79 4 (1987) -‘Van plein tot apenrots: Ambtenaar van de Buitenlandse dienst’- E.L.C. Schiff, uitg. Boom, isbn 90 8506 147 4 -‘De ‘asocialen’: heropvoeding in Drentse kampen’ -Ben Maandag & Tonny van der Mee, uitg. Ad. Donker, isbn 90 610 573 6

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Walvisvaarder Willem Barendsz II in 1955 te water gelaten

vanaf 00:06:30

Op 19 juni 1955 werd de walvisvaarder de Willem Barendsz II te water gelaten. Nederland wilde profiteren van de hoge prijs voor walvisproducten. Michal Citroen spreekt met Laurens Hacquebord, hoogleraar Arctische Studien aan de Rijksuniversiteit Groningen over dit schip en zijn functie. Was het schip rendabel?

Juryrechtspraak in Nederland 1811-1813

vanaf 00:16:03

In Nederland heeft de juryrechtspraak nooit in hoog aanzien gestaan. Desondanks zijn er twee jaar jury’s actief geweest in het vaderlandse rechtsysteem. Het waren de Franse bezetters die het tijdens het Napoleontische tijdperk in 1811 introduceerden. Na hun vertrek werd het snel weer afgeschaft. Michal Citroen spreekt met Geert Bossers die een proefschrift over deze periode schreef onder de titel 'Welk eene natie, die de jurij gehad heeft, en ze weder afschaft!'

Column van Peter Brusse: Stonehenge

vanaf 00:34:05

Vele duizenden jonge en oude hippies, natuuraanbidders, pelgrims, mystici en druiden reizen één keer per jaar naar Stonehenge om de midzomerzon te zien opkomen. Brusse bezocht de plek veertig jaar geleden, toen alle bezoekers nog in één touringcar pasten. Daar in dat Zuidengelse landschap begrijp je iets meer van Tolkien, de Hobbits, de Graal en Harry Potter.

E.L.C. Schiff: Ambtenaar van de Buitenlandse dienst

vanaf 00:40:00

De diplomaat en jurist E.L.C. Schiff was op historische momenten gestationeerd in Washington, New York, Djakarta en Madrid. Hij werkte in Indonesië tijdens de coup van 1965 tegen Soekarno en in Amerika tijdens de moord op J.F. Kennedy. Paul van der Gaag spreekt met hem over zijn boek 'Van plein tot apenrots: Ambtenaar van de Buitenlandse dienst'.

De oorsprong van de viering van Midzomernacht

vanaf 01:05:10

De langste dag (Midzomernacht) is in vele gemeentes de aanleiding voor een feest, soms gepaard met grote vuren en verkleedpartijen. De wortels van deze viering worden gezocht in Germaanse en Keltische zonnewendefeesten. In hoeverre zijn deze festiviteiten gebaseerd op dit soort oude tradities? Michal Citroen spreekt hierover met cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers.

Rijke archeologische sites bij Grubbenvorst

vanaf 01:10:15

Het terrein bij Grubbenvorst waar in 2012 de Floriade gepland is, blijkt een van de grootste en rijkste archeologische sites te zijn die Nederland rijk is. Een reportage van Mathijs Deen met stadsarcheoloog Maarten Dolmans die werktuigen uit de steentijd, wegen en tientallen grafheuvels uit de bronstijd, een grafveld uit de ijzertijd en wallen, groeven en een veekraal uit de middeleeuwen ontdekte.

Heropvoeding van Rotterdamse ‘asocialen’ in Drentse kampen na WO II

vanaf 01:17:18

In 1945 werden 150 ‘asociale’ Rotterdammers weggevoerd naar kampen in Drente voor een heropvoeding. In het boek 'De 'asocialen': heropvoeding in Drentse kampen' schetsen auteurs Maandag & Tonny van der Mee een beeld van de 'onmaatschappelijkheids-bestrijding' in Rotterdam. Het idealisme van de overheid en de van de maatschappelijk werkers staat haaks op de gevoelens van onmacht en woede bij degenen die het stempel 'asociaal' kregen opgedrukt. Interview van Michal Citroen.

Het Spoor terug: 'Ik heb het heele geval van A tot Z mede gemaakt': deel 1

vanaf 01:26:21

Een tweeluik over de muiterij op de Zeven Provinciën (1933). Deel 1. In deze radiodocumentaire gaat Jaap Mostert op zoek naar de ware toedracht rond de mysterieuze dood van zijn oudoom Lieuwe Posthuma, korporaal- bottelier op de Zeven Provinciën het pantserdekschip van de Koninklijke Marine.

advertentie