Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager Afgelopen woensdag werd na 5 ½ jaar het Srebrenica-rapport van het NIOD gepresenteerd. In OVT een gesprek met de onderzoekers Peter Romijn en Albert Kersten over wat ze in de afgelopen jaren zijn tegengekomen en hoe ze te werk zijn gegaan. Zondag 14 april vindt voor de 60ste maal de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst plaats van het Sneevliet-Herdenkingscomité op ‘Westerveld’. In OVT een gesprek met de kleindochter van Henk Sneevliet, revolutionair socialist die op 13 april 1942 samen met kornuiten door de Duitsers werd gefusilleerd. Ter gelegenheid van deze 60ste herdenking is er een boek uitgekomen: ‘Wij moesten door’. De titel is ontleend aan een van de nazaten van gefusilleerden en dat is dan ook thema van gesprek met Ellen Santen, de kleindochter, die de bijdragen over de verwerking schreef en met haar broer Bart Santen. 11.00-12.00: In het tweede uur aandacht voor de lange historie van de druiventeelt in het Westland. Een gesprek met Ton Immerzeel, samensteller van een tentoonstelling ‘Druiventeelt en Druivenfeesten in het Westland’. Een reportage over de jeep, n.a.v. het onlangs verschenen boek over jeeps in Nederland van Jan-Willem Hogendoorn En het deze week verschenen boek ‘De bleekneusjes van 1945’over de uitzending van Nederlandse kinderen naar het buitenland. De auteur Jan Sintemaartensdijk was zelf één van die kinderen die om aan te sterken na de oorlog naar het buitenland werd gestuurd. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: tot de dood ons scheidt, deel 1 Een driedelige serie over de dood. In deze eerste aflevering gaat het over begraven. Waarom begraven we onze doden en hoe hebben we dat in de loop van de eeuwen gedaan? Thanatoloog Albert van der Zeijden voert ons van massagraf via de kerk naar de romantische begraafplaats. Voorts gesprekken met mensen die hun brood verdienen met begraven. Zo heeft de familie de Boer uit Sneek al vier generaties lang een uitvaartbedrijf. Overgrootvader De Boer begon als aanzegger, de jongste telgen van de familie zijn internationaal gerichte ondernemers. En hoewel het uitvaartbedrijf in het algemeen steeds groter en professioneler wordt, ontstaat er ook een tegenbeweging. Op Terschelling heeft men de burenplicht weer ingevoerd. Samenstelling: Annelies van der Goot en Jos Palm INFO: -‘Srebrenica een ‘veilig’gebied – J. Blom/P. Romijn, uitg. NIOD/Boom, isbn 90 5352 716 8 -‘Wij moeten door’- uitg. Sneevliet Herdenkinscomité, Spijkenisse, € 15,- gironummer: 223776 -‘De bleekneusjes van 1945: De uitzending van Nederlandse kinderen naar het buitenland’ - Jan Sintemaartensdijk, uitg. Boom, isbn 90 5352 769 9 -‘De jeep’ – J. Hogendoorn, uitg. Europese bibliotheek, isbn 902883527x -Tentoonstelling ‘Druiventeelt en Druivenfeesten in het Westland’, t/m 6/10/2002, Het Westlandsmuseum, Honselersdijk

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager over Bob Spaak

vanaf 00:05:34

Een ode van Kees Sorgdrager aan de 84-jarige journalist Bob Spaak, die bij de radio begon en later chef van Studio Sport werd. Sorgdrager bewonderde zijn laconieke toon. Daarnaast weigerde Spaak een afscheidsreceptie, toen hij met pensioen ging. Spaak had heen zin in dat gedonder.

Het NIOD Srebrenica-rapport: het onderzoek

vanaf 00:10:41

Het Srebernica-rapport is na ruim 5 jaar af en de onderzoekers van het NIOD Peter Romijn en Albert Kersten mogen hun zwijgplicht daarom eindelijk doorbreken. Paul van der Gaag spreekt niet met hen over de conclusies van het rapport, maar over de werkwijze. Hoe werd het onderzoek opgezet, gingen alle archieven voor hen open en onder welke omstandigheden werd er gewerkt?

Wij moesten door: De 60ste Sneevliet-herdenking

vanaf 00:33:45

Op 13 april 1942 werd de verzetsstrijder Henk Sneevliet (1883-1942) door de Duitse bezetter doodgeschoten. Hij was een van de belangrijkste figuren uit de socialistische beweging in Nederland. Zijn dood wordt nog steeds door nabestaanden herdacht. Hans Olink spreekt met twee van de kleinkinderen van Henk Sneevliet en over diens invloed op hun leven.

Druiventeelt en druivenfeesten in het Westland

vanaf 01:03:58

Het Westland was ooit bekend om de druiventeelt. De tafeldruif (en niet de wijndruif) was in de eerste helft van de twintigste eeuw een van de voornaamste producten. Door een verbeterde infrastructuur werd de Westlanddruif weggonconcurreerd door Zuideuropese landen. Maar voordat de tomaat, de sla en de bloembol de jaren zestig begonnen te domineren probeerden de tuinders het tij te keren met een reclameoffensief: druivenfeesten en een druivenkoningin. Paul van der Gaag spreekt met Tom Immerzeel van het Westlandmuseum in Honselersdijk.

Jeeps in Nederland

vanaf 01:09:52

De jeep veroverde Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was het vervoermiddel van de oprukkende Geallieerde troepen. Na de oorlog werd de jeep gebruikt door de politie en in de landbouw. De jeep inspireerde ook Nederlandse artiesten tot liederen als De jeep van Jansen en Trees heeft een Canadees. Een reportage van Marnix Koolhaas, die een ritje meet een jeep uit 1943 maakt met Jan-Willem Hogendoorn en Bram van Buren.

De bleekneusjes van 1945: Nederlandse kinderen naar het buitenland

vanaf 01:17:29

Bleekneusjes waren Nederlandse kinderen die na de oorlog naar het buitenland werden gestuurd om aan te sterken. Van de 30.000 kwamen er 10.000 in Engeland, 10.000 in Zwitserland en de resterende 10.000 in landen als Belgie, Frankrijk, Denemarken en Zweden terecht. Een enkeling sprak na een lang verblijf op een Zweedse boerderij bij terugkeer in Nederland beter Zweeds dan Nederlands. Paul van der Gaag spreekt met Jan Sintemaartensdijk.

Het Spoor terug: tot de dood ons scheidt deel 1

vanaf 01:25:59

Inkisten en zand erover. In deze eerste aflevering van de driedelige serie over de dood gaat het over begraven. Waarom begraven we onze doden en hoe hebben we dat in de loop van de eeuwen gedaan? Thanatoloog Albert van der Zeijden voert ons van massagraf via de kerk naar de romantische begraafplaats. Voorts gesprekken met mensen die hun brood verdienen met begraven. Zo heeft de familie de Boer uit Sneek al vier generaties lang een uitvaartbedrijf. Overgrootvader De Boer begon als aanzegger, de jongste telgen van de familie zijn internationaal gerichte ondernemers. En hoewel het uitvaartbedrijf in het algemeen steeds groter en professioneler wordt, ontstaat er ook een tegenbeweging. Op Terschelling heeft men de burenplicht weer ingevoerd. Samenstelling: Annelies van der Goot en Jos Palm.

advertentie