Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager Een gesprek over opvang en nazorg van militairen die in Indië ingezet zijn, in Libanon en in Srebrenica. Met o.a. Jos Weerts van het Veteraneninstituut, en oud-Srebrenica-ganger André Dekker. Vrijdag 19 april viert het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis het 100 jarig bestaan van het instituut. Ter gelegenheid hiervan is het boek ‘Nederland in de wereld: Opstellen bij honderd jaar Rijks Geschiedkundige Publicatiën’verschenen. Een gesprek over het ING met historicus en medewerker van het ING Hans de Valk en met de directeur Donald Haks. 11.00-12.00: Henk Donkers, geograaf aan de Universiteit van Nijmegen, hoofdredakteur van het tijdschrift Geografie en atlassengek over het 125 jarig bestaan van de Bosatlas. Aandacht voor de film ‘De witte walvis’van de Duitse cineast Stephan Koester, die vanaf 25 april in het programma van DocuZone te zien is. Een film over het verhaal van een witte walvis die in 1966 in de Rijn zou hebben gezwommen. Feit of fictie? Journalist Willem Stegenga van de Leeuwarder Courant over de berichtgeving uit die periode. Peter Berends over zijn boek ‘Een andere kijk op de slag om Arnhem. De snelle Duitse reactie’. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Cremeren van elite- tot volksgebruik Deel 2 van een driedelige serie over de dood. Schoon, strak en netjes. Geen gedoe met botten en beenderen, geen pieren en geen geurtjes. De voordelen van cremeren waren talrijk, vonden de crematisten aan het eind van de 19e eeuw. En het waren niet de minsten die zich lieten verbranden en vervolgens bijzetten of verstrooien. Domela Nieuwenhuis (1918), Aletta Jacobs (1929) en Berlage (1934) behoorden tot de verlichte elite die urn verkoos boven de kist. Samenstelling: Annelies van der Goot en Jos Palm. Info: - ‘Nederland in de wereld: Opstellen bij honderd jaar Rijks Geschiedkundige Publicatiën’ – red. S.C. Derks, uitg. Boom, isbn 90 5352 773 7 -‘Een andere kijk op de slag om Arnhem. De snelle Duitse reactie’ – Peter Berends, uitg. Aspekt, isbn 90 5911 008 0 -De Grote Bosatlas 2002 én 1877 jubileumset, uitg. Wolters-Noordhoff, isbn 90 01 12111 X -Film ‘De witte walvis’, v.a. 25/4 in DocuZone

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager over kabinetscrises en de media

vanaf 00:05:27

Kabinetscrisis. Toen in de nacht van 16 op 17 juli 1972 het kabinet Biesheuvel viel, kon dat gebeuren in grote publicitaire rust. Kamerlid Minne Dijstra trok die ochtend met gezin en kampeerwagen het Binnenhof op, niet op de hoogte van de crisis die zich in het kabinet aan het ontvouwen was. Kees Sorgdrager stelt vast dat de incidentenhonger van de media een dergelijk voorval nu onmogelijk maakt.

Opvang en nazorg van Nederlandse veteranen van vredesmissies

vanaf 00:11:34

Marnix Koolhaas spreekt met Jack Boerma die werd uitgezonden naar Libanon, André Dekker die als hospik in Srebrenica opereerde en met Jos Weerts, hoofd van het kennis en onderzoekscentrum van het veteraneninstituut.

100 jaar Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

vanaf 00:36:46

Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is de oudste onderzoeksinstelling die Nederland op historisch gebied rijk is. Met het honderdjarig bestaan is het tijd om met twee medewerkers de geschiedenis van het instituut nog eens aan het licht te stellen. Een petite histoire. Marnix Koolhaas spreekt met Hans de Valk en Donald Haks.

We gaan naar Rome: Het Nederlands elftal uit 1934

vanaf 01:03:23

De laatste van de spelers die deel uitmaakten van het Nederlands elftal dat in 1934 naar Italië afreisde om aldaar mee te dingen naar de Wereldcup, is deze week overleden. Geluidsfragment van Willie Derby: We gaan naar Rome.

125 jaar Bosatlas

vanaf 01:05:34

Pieter R. Bos merkte al snel nadat hij van de kweekschool kwam, dat het geven van aardrijkskundelessen zonder over een goede schoolatlas te kunnen beschikken moeilijk was. Daarom verzamelde hij een aantal kaarten in een eigengemaakte atlas, die 125 jaar geleden werd uitgegeven. Over de geschiedenis van de Bosatlas spreekt Marnix Koolhaas met Henk Donkers.

Moby Dick: Witte walvis op de Rijn in 1966

vanaf 01:12:20

Een merkwaardige verschijning in de internationale wateren. In 1966 zou er Beluga, een witte walvis, zijn ontsnapt tijdens een transport naar de Londense dierentuin. Een achtervolging door een Duitse dierentuindirecteur en een uitvoerige verslaggeving in de media waren het gevolg. Naar aanleiding van de film De witte walvis, van de Duitse cineast Stephan Koester, spreekt Marnix Koolhaas met Willem Stegenga over de spookachtige verschijning op de internationale wateren in 1966.

Een andere kijk op de Slag om Arnhem

vanaf 01:18:51

Over de Slag om Arnhem zijn al vele boeken vol geschreven. Peter Berends voegt een nieuwe publicatie aan de serie toe. Hij wist een aantal nieuwe denkbeelden aan het debat rondom de vermaarde slag toe te voegen. Marnix Koolhaas interviewt de schrijver. Boek: Een andere kijk op de slag om Arnhem. De snelle Duitse reactie, door: Peter Berends.

Het Spoor terug: Cremeren van elite- tot volksgebruik deel 2

vanaf 01:25:24

Schoon, strak en netjes. Geen gedoe met botten en beenderen, geen pieren en geen geurtjes. De voordelen van cremeren waren talrijk, vonden de crematisten aan het eind van de 19e eeuw. En het waren niet de minsten die zich lieten verbranden en vervolgens bijzetten of verstrooien. Domela Nieuwenhuis (1918), Aletta Jacobs (1929) en Berlage (1934) behoorden tot de verlichte elite die urn verkoos boven de kist. Door het vuur: deel 2 van van een driedelige serie over de dood.

advertentie