Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Een gesprek met de man die tot een half jaar geleden de vernieuwing binnen het CDA leidde: Marnix van Rij. Vrijdag 24 mei werden zijn politieke memoires onder de titel ‘Duizend dagen in de landspolitiek: leiderschapscrisis in het CDA’ gepresenteerd. Verder een gesprek met Margreet van der Burg over haar promotie ‘Geen tweede boer: Gender; landbouwmodernisering en onderwijs aan plattelandsvrouwen in Nederland 1863-1968’. 11.00-12.00: In het tweede uur aandacht voor een nieuwe website van het Meertens Instituut: De nationale Bedevaartdatabank van Nederland, De Bedevaartbank bevat een immense hoeveelheid gegevens over alle 642 heiligdommen of bedevaartplaatsen die Nederland in heden en verleden rijk is of was. Een reportage n.a.v. het 50-jarig bestaan van het Amsterdam-Rijnkanaal. En een gesprek over het 75 jarig bestaan van . Het Centraal Bureau Rijvaardigheid. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Castrum Peregrini In een huis aan de Amsterdamse Herengracht zetelt de Duitstalige uitgeverij Castrum Peregrini. De gedachte achter deze ‘pelgrimsburcht’ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Duitse vluchtelingen hier zaten ondergedoken. Dankzij de bezielende leiding van de Duitse dichter Wolfgang Frommel overleefden ze de oorlog door zich te verdiepen in de literatuur. Samenstelling: Hans Olink INFO: -‘Duizend dagen in de landspolitiek: leiderschapscrisis in het CDA’ – Marnix van Rij, uitg. Meulenhoff, isbn 90 290 7159 1 -‘Geen tweede boer: Gender; landbouwmodernisering en onderwijs aan plattelandsvrouwen in Nederland 1863-1968’ - Margreet van der Burg, uitg. Verloren, isbn 90 6550 693 4 -Tentoonstelling ‘Amsterdam-Rijnkanaal 50 jaar ongekend veelzijdig’, Mobilion, Utrecht http://www.waterland.net/rwsdut/ -Bedevaartdatabank: http://www.meertens.nl/bol/

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager over een normale man

vanaf 00:05:11

Een normale man in de politiek, daar is behoefte aan in het door communicatiespecialisten verstoorde klimaat in parlementair Den Haag. Er is behoeft aan politici die zeggen wat ze denken, hetgeen volgens Sorgdrager de kracht was van een politici als Pim Fortuyn en zijn opvolger Mat Herben.

De politieke memoires van CDA-politicus Marnix van Rij

vanaf 00:10:20

Sommigen zagen hem als een Brutus, die zijn partijleider de Hoop Scheffer uit ambitie het beentje lichtte. De voormalig voorzitter van het CDA vertelt nu zijn versie van het verhaal. Eind mei 2002 werden de politieke memoires van Marnix van Rij gepresenteerd: Duizend dagen in de landspolitiek: leiderschapscrisis in het CDA. Een gesprek van Paul van der Gaag met de man die tot een half jaar geleden de vernieuwing binnen het CDA leidde.

Plattelandsvrouw geen tweede boer

vanaf 00:34:17

Plattelandsvrouwen zijn vergeten in de Nederlandse geschiedschrijving. Eindelijk is er een boek verschenen dat deze lacune opvult. Annelies van der Goot spreekt met Margreet van der Burg. Boek: Geen tweede boer: Gender; landbouwmodernisering en onderwijs aan plattelandsvrouwen in Nederland 1863-1968, door Margreet van der Burg.

De Bedevaartbank: nationale Bedevaartdatabank van Nederland

vanaf 01:02:02

Samenvatting: Het Meertens Instituut heeft onlangs 642 oude en nieuwe heiligdommen en bedevaartsoorden samengebracht in een database. Die database is op het internet raadpleegbaar op een nieuwe website die het instituut gelanceerd heeft. Annelies van der Groot spreekt met Peter-Jan Margri over heiligdommen en wonderplekken in Nederland.

Het Abrahamkanaal: vijftig jaar Amsterdam-Rijnkanaal

vanaf 01:09:21

Afgelopen week werd het Amsterdam-Rijnkanaal voor een dag omgedoopt tot het Abrahamkanaal. 21 mei 1952 werd het kanaal officieel geopend en in gebruik genomen. Al ver voor die dag werd er gezocht naar een waterweg die de hoofdstad met de rivier de Rijn verbinden zou. Het Merwedekanaal zou de eerste verbinding worden, maar al snel na de opening daarvan bleek er behoefte aan een andere route. Het verkeer op het kanaal groeide zienderogen. De drukte, de grote hoeveelheid bruggen en sluizen, alsmede de relatief ongunstige plaats waar het kanaal in de rivier uitmondde zorgden er allen voor dat er werd besloten te zoeken naar een nieuwe waterweg. In 1934 werd begonnen met de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal, dat 18 jaar later in gebruik zou worden genomen. Gerard Leenders sprak op de oever van het Amsterdam-Rijnkanaal met rijkswaterstaatmedewerker Karel Zwijg over de geschiedenis van het kanaal.

75 jaar Centraal Bureau Rijvaardigheid

vanaf 01:16:29

In 1927 werd onder de hoede van de verkeersbonden het Centraal Bureau Rijvaardigheid opgericht. Door het steeds groter groeiende aantal wagens op de wegen werd een bewijs van rijvaardigheid noodzakelijk. Annelies van der Groot spreekt met Bouke ter Braak over rijexamens in verleden en in het heden.

Spoor terug: Castrum Peregrini

vanaf 01:24:33

In een huis aan de Amsterdamse Herengracht zetelt de Duitstalige uitgeverij Castrum Peregrini. De gedachte achter deze pelgrimsburcht ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Duitse vluchtelingen hier zaten ondergedoken. Dankzij de bezielende leiding van de Duitse dichter Wolfgang Frommel overleefden ze de oorlog door zich te verdiepen in de literatuur.

advertentie