Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Deze week werden Taliban-strijders overgebracht naar de Amerikaanse Marinebasis Guantanamo-bay op Cuba. Voor OVT reden om eens in de geschiedenis van het oorlogsrecht, de krijgsgevangen en de Geneefse conventies te duiken. Een gesprek hierover met emeritus-hoogleraar humanitair oorlogsrecht Frits Kalshoven. Verder aandacht voor de 'rassenrellen' van augustus 1972 in de Rotterdamse Afrikaanderwijk en het daaruit voortvloeiende multiculturele beleid. Jurrien Dekker en Bas Sentius schreven hierover het onlangs verschenen boek 'De tafel van spruit: Een multiculturele safari in Rotterdam'. De auteurs en twee ooggetuigen (Kees van Wijk en Nelly Soetens) komen aan het woord. 11.00-12.00: In het tweede uur een gesprek met Tom Schoepen, maker van een tijdsbalk met daarop de biologische en culturele evolutie van de mensheid. Vijftien miljard jaar evolutie van het heelal en 5000 jaar culturele geschiedenis is op 2 bij 1,37 meter weergegeven. Verder een reportage n.a.v. een scriptie van Roene Sondaar over liefdesdesbrieven als inspiratiebron voor schilders. Het Spoor terug: De Koeriers van Moskou, een serie over spionnen, speurders en saboteurs Deel 3: De saboteurs van de NKVD In de winter van 1935 krijgt de Duitse zeeman en communist Ernst Wollweber een geheime opdracht van de NKVD - de Sovjet Geheime Dienst. Hij moet schepen die onder fascistische vlag varen tot zinken brengen. Hij bouwt een omvangrijk netwerk van zeelieden op en stelt de Nederlandse communist Jozef Schaap aan als zijn plaatsvervanger. Ondanks de jacht van de Gestapo worden tientallen schepen naar de zeebodem gejaagd… U kunt van deze uitzending een CD bestellen door overmaking van 9 Euro op postbanknummer 444600 t.n.v. de VPRO in Hilversum, o.v.v. Saboteurs van Moskou deel 3. U kunt ook de hele serie op CD bestellen. In dat geval moet u 23 Euro overmaken op hetzelfde postbanknummer 444600 t.n.v. de VPRO in Hilversum, o.v.v. Koeriers van Moskou - serie. INFO: - 'De tafel van spruit: Een multiculturele safari in Rotterdam' - Jurrien Dekker/Bas Sentius, uitg. Mets & Schilt, isbn 90 5330 329 4 - 'De koeriers van Moskou', over communisten, spionnen en saboteurs tijdens de koude oorlog - Hans Olink, uitg. Aksant, isbn 90 5260 027 9 -- Scriptie: 'De liefd wil dat ik schrijf....: Een onderzoek naar het verband tussen een schilderkunstig thema en de werklijkheid in de 17e eeuw'.- Roene Sondaar (uitg. eigen beheer) - http://www.worldhistory-poster.com - tel: 00-32.92343303

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager Een versteende samenleving

vanaf 00:05:11

De jaren zestig veranderde de versteende samenleving in Nederland, maar dat is achteraf praten. Sorgdrager werkte in die tijd voor het Haarlemse Dagblad en schreef over maatschappelijke veranderingen. Welke tekenen van verandering zag hij tijdens de jaren zestig?

Geneefse Conventie en de rechten van krijgsgevangenen

vanaf 00:10:32

In de Geneefs Conventie van 1949 zijn de rechten van krijgsgevangenen vastgelegd. Dit was echter niet de eerste conventie, waarin dit soort zaken werden afgesproken. Want al in 1864 ondertekenden twaalf Europese staten een dergelijk verdrag. In 1899 volgde een tweede en in 1929 een derde conventie, waar steeds meer rechten voor krijgsgevangenen in voorkwamen. Annelies van der Goot spreekt met emeritus-hoogleraar humanitair oorlogsrecht Frits Kalshoven.

Rassenrellen in Rotterdamse Afrikaanderwijk in 1972

vanaf 00:33:15

Aandacht voor de rassenrellen van augustus 1972 in de Rotterdamse Afrikaanderwijk en het daaruit voortvloeiende multiculturele beleid. Jurrien Dekker en Bas Sentius schreven hierover het onlangs verschenen boek 'De tafel van spruit: Een multiculturele safari in Rotterdam'. De auteurs en twee ooggetuigen (Kees van Wijk en Nelly Soetens) komen aan het woord. Interview van Jos Palm.

Tijdsbalk met biologische en culturele evolutie van de mensheid

vanaf 01:02:08

Een tijdsbalk met daarop de biologische en culturele evolutie van de mensheid. Vijftien miljard jaar evolutie van het heelal en 5000 jaar culturele geschiedenis is op 2 bij 1,37 meter weergegeven. Annelies van der Goot spreekt met Tom Schoepen, de maker van de tijdsbalk.

Liefdesbrieven in de zeventiende eeuw

vanaf 01:10:27

Liefdesdesbrieven schrijven was populair in de zeventiende eeuw en diende daarom als inspiratiebron voor schilders uit die tijd. Roene Sondaar schreef er een scriptie van over. Een reportage van Gerard Leenders vanuit de Universiteitsbibliotheek en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Spoor Terug Koeriers van Moskou 3 De saboteurs van de NKVD

vanaf 01:18:11

In de winter van 1935 krijgt de Duitse zeeman en communist Ernst Wollweber een geheime opdracht van de NKVD - de Sovjet Geheime Dienst. Hij moet schepen die onder fascistische vlag varen tot zinken brengen. Hij bouwt een omvangrijk netwerk van zeelieden op en stelt de Nederlandse communist Jozef Schaap aan als zijn plaatsvervanger. Ondanks de jacht van de Gestapo worden tientallen schepen naar de zeebodem gejaagd. Deel 3 van een zesdelige serie klankbeelden. Samenstelling Hans Olink.

advertentie