Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Is de invoering van de euro de belangrijkste gebeurtenis in de historie van de Nederlandse Bank? Een gesprek met historicus Joh. De Vries over de geschiedenis van de Nederlandse Bank. Dit jaar wordt in de Haarlemmermeer de drooglegging van deze polder 150 jaar geleden gevierd. Historicus Charles Jeurgens, auteur van het proefschrift 'De Haarlemmermeer: een studie in planning en beleid 1836-1858' en dhr. achterstraat, voorzitter van de Historische Vereninging Meer Historie over de geschiedenis van de Haarlemmermeer. 11.00-12.00: In het tweede uur een reportage over het NS-gevoel gemaakt in het Spoorweg Museum in Utrecht dat maandag zijn 75-jarige bestaan viert. Vanaf 11.15 Het Spoor terug: De Koeriers van Moskou, een serie over spionnen, speurders en saboteurs Deel 1: De koerier van Lenin Op 14 oktober 1919 krijgt de Nederlandse ingenieur en communist Sebald Rutgers in het Kremlin een geheime opdracht van Lenin. Met ruim twintig miljoen goudroebels op zak moet hij de revolutie in Nederland doen ontbranden. Na een reis vol hindernissen organiseert hij in Amsterdam een geheime conferentie. De samenzweerders laten echter de nodige steken vallen… U kunt van deze uitzending een CD bestellen door overmaking van 9 Euro op gironummer 444600 t.n.v. de VPRO in Hilversum, o.v.v. Koeriers van Moskou deel 1. U kunt ook de hele serie op CD bestellen. In dat geval moet u 23 Euro overmaken op hetzelfde gironummer 444600 t.n.v. de VPRO in Hilversum, o.v.v. Koeriers van Moskou - serie. Het boek 'De Koeriers van Moskou' verschijnthalf januari bij uitgeverij Aksant in Amsterdam eveneens geschreven door Hans Olink. U kunt dit boek bestellen via de VPRO - zie de bon in de komende VPRO-gidsen - of gewoon in de boekhandel. INFO: - 'De koeriers van Moskou', over communisten, spionnen en saboteurs tijdens de koude oorlog - Hans Olink, uitg. Aksant, isbn 90 5260 027 9 (verschijnt half januari)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager leerling-journalist

vanaf 00:06:11

In 1961 staakte Kees Sorgdrager zijn vastgelopen studie en meldde zich als leerling-journalist bij het Haarlems Dagblad. Voor hij het wist had hij er een journalistieke week bij de krant opzitten. Met als onbetwist hoogtepunt de kop: Haring werd soldaat gemaakt.

De mijlpalen van de Nederlandse Bank

vanaf 00:09:50

De invoering van de euro is waarschijnlijk de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de Nederlandse Bank, die in 1814 werd opgericht door koning Willem I. Reden om met de geschiedschrijver van de Bank, Johan de Vries, in te gaan op andere mijlpalen. Bijvoorbeeld de invoering van de gouden standaard in 1875 en de devaluatie van de gulden in 1936. Ook over presidenten van de bank als Gerard Vissering, Leo Trip en Jelle Zijlstra. En is de rol van de Nederlandse Bank uitgespeeld door de invoering van de euro? Paul van der Gaag spreekt met Johan de Vries. Geluidsfragmenten Nout Wellink (euro) 2002, Lieftinck 1945 en Jelle Zijlstra van cabaret Lurelei

Haarlemmermeer 150 jaar drooggelegd van polderjungle tot woonparadijs

vanaf 00:35:40

Het meer is droog, was de sobere mededeling in de staatscourant over de drooglegging van de Haarlemmermeer in 1852. Het eerste plan voor de inpoldering stamt uit 1610, maar het duurde nog even voor het een aantal plannen later gerealiseerd werd. Voor de eerste bewoners van de polder was het een moeilijk en hard bestaan. Pas ver na de Tweede Wereldoorlog veranderde het armoedige en slecht bereikbare gebied in een prettige plaats om te wonen. Paul van der Gaag spreekt met historicus Charles Juergens en voorzitter van de plaatselijke historische vereniging Meer-Historie Jan Achterstraat. Geluidsfragment Drees 1952

De Europese kaart van Freddy Heineken Eurotopia

vanaf 01:03:10

Tien jaar geleden ontwierp de pas overleden Freddy Heineken een nieuwe landkaart van Europa. Hij verdeelde Europa in 75 gelijkwaardige kleine staatjes, zodat het een soort Verenigde Staten zou worden. Paul van der Gaag spreekt met professor Kol, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit, over dit Eurotopia.

Het NS-gevoel: Spoorwegmuseum 75 jaar

vanaf 01:07:39

De Nederlandse Spoorwegen (NS) maken zware tijden door. Het familiegevoel bij het bedrijf lijkt te zijn verdwenen. Een reportage van Marnix Koolhaas vanuit het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hij spreekt met de 80-jarige oud-conducteur Ben Werner over het 75 jaar oude museum en over het verleden.

Het Spoor terug - De koeriers van Moskou 1- Sebald Rutgers

vanaf 01:15:16

De domineeszoon Sebald Rutgers wilde zijn leven in dienst van de wereldrevolutie stellen. De ingenieur meldde zich dan ook kort na de oktoberrevolutie van 1918 in Rusland. Hij kreeg in 1919 de geheime opdracht van de Communistische Internationale om de wereldrevolutie in Nederland te verbreiden. Lenin stelde hem twintig miljoen goudroebels aan juwelen ter beschikking. De Nederlandse communisten waren echter te verdeeld en in 1920 keerde Rutgers gefrustreerd terug naar Rusland. Deel 1 van een zesdelige serie klankbeelden over spionage. Samenstelling Hans Olink.

advertentie