Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Zaterdag vindt het slotdebat plaats over de toekomst van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Schrijver Nicolaas Matsier en journaliste Selma Schepel over de geschiedenis en de toekomst van de Waterlinie. En een interview met cultuurhistoricus Thomas von der Dunk n.a.v. het verschijnen van zijn gebundelde essays onder de titel 'Alleen op de wereld', de Nederlandse worsteling met zichzelf, God en Europa. 11.00-12.00: In het tweede uur een reportage n.a.v. het stoppen van modekoning Yves Saint Laurent. En aandacht voor de start van het VOC-jaar met o.a. een fototentoonstelling in het Rijskmuseum in Amsterdam met foto's van Ferry André de la Porte van Nederlandse graven en forten in India uit de VOC-periode. Vanaf 11.15 Het Spoor terug: De Koeriers van Moskou, een serie over spionnen, speurders en saboteurs Deel 2: De Kozakken van Broekhoff Sinds het najaar van 1917 bespioneert de Amsterdamse commissaris Karel Henri Broekhoff Nederlandse communisten. In nauwe samenwerking met de Gestapo brengt hij hun handel en wandel in kaart. Als de Duitse troepen Nederland in 1940 Nederland bezetten vormen de communisten een gemakkelijke prooi voor de Duitse geheime politie… U kunt van deze uitzending een CD bestellen door overmaking van 9 Euro op postbanknummer 444600 t.n.v. de VPRO in Hilversum, o.v.v. Koeriers van Moskou deel 1. U kunt ook de hele serie op CD bestellen. In dat geval moet u 23 Euro overmaken op hetzelfde postbanknummer 444600 t.n.v. de VPRO in Hilversum, o.v.v. Koeriers van Moskou - serie. Het boek 'De Koeriers van Moskou' Hans Olink verschijnt bij uitgeverij Aksant in Amsterdam . U kunt dit boek bestellen via de VPRO - zie de bon in de komende VPRO-gidsen - of gewoon in de boekhandel. INFO: - 'Alleen op de wereld: De Nederlandse worsteling met zichzelf, God en Europa'- Thomas von der Dunk, uitg. van Gennep, isbn 90 5515 311 7 - Tentoonstelling 'Foto's uit verre landen': Uit de Nationale Fotocollecties en van Ferry André de la Porte - Rijksmuseum, Amsterdam t/m 7 april 2002 - 'De koeriers van Moskou', over communisten, spionnen en saboteurs tijdens de koude oorlog - Hans Olink, uitg. Aksant, isbn 90 5260 027 9 (verschijnt half januari)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager verslaggever bij het Haarlems Dagblad

vanaf 00:05:39

Schrijven kun je niet leren op een school is de overtuiging van Sorgdrager. Zijn journalistieke carriere begon in 1961 bij het kleine Haarlems Dagblad, waar hij ongeveer voor iedere redactie stukken schreef. Het bleek een ideale leerschool. Eten deed de jonge drukbezette verslaggever buiten de deur. Maar hij meed zijn vaste goedkope eetadres na een hilarisch incident op de redactie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie een toekomst voor een vergeten verdedigingslinie

vanaf 00:11:18

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was bedoeld om delen van Nederland militair strategisch onder water te zetten. Het werd na de Tweede Wereldoorlog opgegeven als militaire verdedigingslinie. Desondanks is de Waterlinie nog steeds redelijk intact. Wat moet er met het eeuwenoude verdedigingswerk gebeuren? Marnix Koolhaas spreekt met schrijver Nicolaas Matsier (pseudoniem van Tjit Reinsma) en historica/journaliste Selma Schepel over de toekomst van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook een telefonische reactie van VVD-senator David Luteijn.

Thomas von der Dunk over de Nederlandse worsteling met zichzelf God en Europa

vanaf 00:35:37

Nederland worstelt met zichzelf, god en Europa. Thomas von der Dunk over calvinistische god van Nederland, het Huis van Oranje, burgerlijkheid en de positie van Nederland in de wereld. Jos Palm spreekt met de cultuurhistoricus over zijn gebundelde essays. Waarom is Von der Dunk met zijn pessimistische boodschap het troetelkind van de media geworden? Alleen op de wereld. De Nederlandse worsteling met zichzelf, God en Europa . Thomas von der Dunk

Modekoning Yves Saint Laurent stopt met werken

vanaf 01:03:01

Couterier Yves Saint Laurent gaf vrouwen de smoking, het krijtstreeppak en de doorkijkblouse. Nu stopt de man die 40 jaar lang toonaangevend was in de haute couture. In Nederland wordt zijn peperdure kleding slechts door weinig vrouwen gekocht. Eva Mennes uit Wassenaar draagt al 30 jaar creaties van Yves Saint Laurent. Annelies van der Goot mocht bij haar in de klerenkast kijken. Een reportage.

400 jaar VOC Fototentoonstelling over India

vanaf 01:09:06

De VOC bestaat dit jaar 400 jaar. Naar aanleiding hiervan is een tentoonstelling in het Rijksmuseum te zien over het VOC-verleden aan de Indiase kust. Forten, graven en ruines getuigen nog steeds van de aanwezigheid van de VOC. De graven zijn voornamelijk van het hogere personeel. Marnix Koolhaas spreekt met fotograaf Ferry Andre de la Porte en historica Marion Peters. In steen geschreven. Leven en sterven van VOC-dienaren op de kust van Coromandel in India . Marion Peters en Andre de la Porte

Spoor terug - De koeriers van Moskou 2 - Karel Henri Broekhoff

vanaf 01:18:53

Sinds eind 1917 bespioneert de Amsterdamse commissaris Karel Henri Broekhoff communistisch Nederland. In samenwerking met de Duitse Gestapo werkt hij na 1933 gewoon door. Wanneer Duitsland in 1940 Nederland binnenvalt, kan de Duitse geheime dienst zonder al teveel moeite communisten oppakken. De kozakken van Broekhoff, deel 2 van een zesdelige serie klankbeelden over spionage. Samenstelling Hans Olink, regie Leo Knikman.

advertentie