Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Het archief van radiomaker Bob Uschi wordt steeds meer en meer ontsloten. A.s. donderdag presenteert het Nederlands Audiovisueel Archief NAA-Werkuitgave nr. 27, een overzicht van het werk van Bob Uschi, samengesteld door Piet Tullenaar. Sinds 1993 verschijnen er regelmatig publicatis in deze reeks, waarin materiaal op het terrein van film-, televisie-, en omroepgeschiedenis en oral history onder de aandacht wordt gebracht. Het gaat hier om bronnenuitgaven, film- en audiografieën, bibliografieën, catalogi, verslagen van 'work-in-progress' en dergelijke. In OVT een gesprek met oud-hoofd radio van de NOS en chef van Bob Uschi, Kees Cabout en oud- radiomaker bij de VARA Gabri de Wagt over het leven en werk van de legendarische radiomaker Bob Uschi die in 1995 overleed. Verder een gesprek met Cees Willemsen over zijn boek ‘De belofte van het hiernumaals: Zeventig jaar ambulante geestelijke gezondheidszorg in het gewest Breda 1929-1999’. 11.00-12.00: Aandacht voor het overlijden van mensenrechten-activist Poncke Princen, die in 1948 aan de zijde van de Indonesische vrijheidsstrijders meevocht tegen Nederlandse militairen. Programmamaker Henk Hovinga laat een voorgelezen brief van Poncke Princen horen die hij na de wapenstilstand aan zijn familie stuurde. Een reportage over het geven van historische namen aan oeverplekken bij de Hollandsche IJssel. Een gesprek met historicus Piet Emmer over het voornemen om een migratie-encyclopedie te maken. Om zo vier eeuwen migratie in en uit Europa in kaart te brengen. Vanaf 11.15 Het Spoor terug: De destructor, deel 2 (tweeluik) Met Rundvet NATURA, bereid ik de spijzen. 'Ik Weet zeker dat allen de maaltijd gaan prijzen!' Met deze reclameslogan probeerde de Firma Smilde in 1920 huisvrouwen over te halen 'Natura Zuivergesmolten Rundvet' in de keuken te gebruiken. Vetsmelterij Smilde werd in 1863 opgericht en bestaat binnenkort dus 140 jaar. Deze week een documentaire over de vetsmelterij Koninklijke Smilde. Een bedrijf dat al vele jaren garant staat voor een 'Gezonde en degelijke kost!'. INFO: - ‘De belofte van het hiernumaals: Zeventig jaar ambulante geestelijke gezondheidszorg in het gewest Breda 1929-1999’- Cees Willemsen, isbn 90 5875 023x, uitg. SUN - NAA-werkuitgave no. 27: ‘Bob Uschi radiodocumentairemaker (1911-1995), Schets en overzicht van zijn leven en werk, uitg. NAA, Hilversum, tel: 035-677 59 33

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Poncke Princen overleden in Jakarta Een in memoriam en een brief

vanaf 01:03:10

Een in memoriam voor Poncke Princen, voorgelezen door journalist Henk Hovinga, die Princen in 1975 voor het eerst opzocht en sindsdien contact met hem hield. Ook Poncke Princen zelf, die een brief uit 1950 voorleest, waarin hij zijn desertie verklaart.

Historische namen bij de Hollandsche IJssel

vanaf 01:15:59

Rijkswaterstaat wil nieuwe stukken land en water aan oeverplekken bij de Hollandsche IJssel nieuwe namen geven. Deze werknamen doen volgens lokale historici geen recht aan de rijke geschiedenis van de streek. Reportage van Marnix Koolhaas, die met Hans Dupre langs de oevers van Gouda-Krimpenwaard.

Migratie encyclopedie

vanaf 01:22:23

Een aantal Nederlandse (Piet Emmer en Leo Lucassen) en Duitse historici werken aan een encyclopedie over 400 jaar Europese migratie. Er is een behoefte aan informatie over dit onderwerp, ook vanuit de politiek. De encyclopedie verschijnt in 2004 en zal 200 migrantengroepen beschrijven. Paul van der Gaag spreekt met Piet Emmer.

Het Spoor terug De destructor deel 2

vanaf 01:28:33

Met Rundvet NATURA, bereid ik de spijzen. 'Ik Weet zeker dat allen de maaltijd gaan prijzen!' Met deze reclameslogan probeerde de Firma Smilde in 1920 huisvrouwen over te halen 'Natura Zuivergesmolten Rundvet' in de keuken te gebruiken. Vetsmelterij Smilde werd in 1863 opgericht en bestaat binnenkort dus 140 jaar. Deze week een documentaire over de vetsmelterij Koninklijke Smilde. Een bedrijf dat al vele jaren garant staat voor een Gezonde en degelijke kost!.

advertentie