Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. N.a.v. de aktualiteit van de afgelopen weken een gesprek met historicus en adjunct-directeur van de Dierenbescherming Bernd Timmerman, over de geschiedenis van de Dierenbescherming. Verder een interview met Dirk Jan Barreveld over zijn onlangs verschenen boek ‘Tegen de Heeren van de VOC: Isaac Le Maire en de ontdekking van Kaap Hoorn’. 11.00-12.00: In het tweede uur aandacht voor het tweehonderdjarig bestaan van het Algemeen Rijksarchief. Op 4 juni wordt de naam veranderd in Nationaal Archief. Een gesprek met adjunct-directeur Bert de Vries. Een reconstructie van een sabotage-actie uit 1970 bij de Johan Willem Friso kazerne in Assen waarbij suiker in de tanks van 21 militaire voertuigen werd gestrooid. Klaas Koops schreef er een boekje over getiteld ‘Suker in de tank’. En een interview met Eddy Put , één van de auteurs van het boek ‘Verloren schapen, schurftige herders: De helse dagen van bisschop Mathias Hovius 1543-1620’. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Helmut Salden De in Duitsland geboren Helmut Salden (1910-1995), vluchtte voor Hitler, moest zich in 1941 melden voor de Wehrmacht, dook onder en werd gearresteerd. Zeventien concentratiekampen lagen in het verschiet. Maar dankzij de 'letterkunde' zou de grafisch vormgever overleven. Een oorlogsportret. Samenstelling: Hans Olink Info: -‘Tegen de Heeren van de VOC: Isaac Le Maire en de ontdekking van Kaap Hoorn’ – Dirk Jan Barreveld, uitg. SDU, isbn 90 12 09476 3 -‘Suker in de tank’- Klaas Koops, uitg. Het Drentse Boek, Zuidwolde, isbn 90 6509 152 1 -‘Verloren schapen, schurftige herders: De helse dagen van bisschop Mathias Hovius 1543-1620’ – Eddy Put/Craig Harline, uitg. SUN, isbn 90 5875 063 9 - Nationaal archief: www.nationaal.archief.nl vanaf 4 juni

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager: kabinetsformatie

vanaf 00:05:52

Tijdens de huidige kabinetsformatie gaan er stemmen op om ook de Tweede Kamer te betrekken in het formatieproces in een openbaar debat. Leuk bedacht, maar niet iets om in te geloven, volgens Sorgdrager. Kabinetsformaties zijn machtsonderhandelingen die zich afspelen in een millieu waarin niemand ter verantwoordig kan worden geroepen, en dit soort onderhandelen kan alleen achter gesloten deuren gebeuren. In een korte beschouwing komen verschilende kabinetsformaties voorbij waarbij er meer of minder openheid in de procedures werd verwerkt, waarna Sorgdrager concludeerdt dat dit slechts schijn blijkt en dat de formatie met de geheimhouderij die erbij komt kijken, toch steeds het werkterrein van de waakzame en scherpzinnige journalist is gebleven.

De geschiedenis van de Dierenbescherming

vanaf 00:12:36

De Dierenbescherming staat bij veel mensen nog steeds te boek als een brave club mensen die ’s winters vogels bijvoeren en hondenpensionnen oprichten. Sinds de moord op Fortuijn zijn dierenactivisten in het nieuws gekomen en lijkt de brave cultuur binnen de Dierenbescherming te verdwijnen. Marnix Koolhaas buigt zich met adjunct-directeur van de dierenbescherming Bernd Timmermans over de geschiedenis van de dierenbeschermingsbeweging. Over de gegoede burgerij en de elite klassen die in de beginfase zich het lot van de dieren aantrekken en proberen in hun opvoedingsoffensief de lager sociale klassen bewust te maken van dierenleed in hun omgeving. Over de grote groei die de beweging na de Tweede Wereldoorlog doormaakte door de ontzuiling, de opkomst van het massamedium t.v. en de geest van de jaren zestig. Doordat dierenleed in de huiskamer wordt gebracht ontstaat de discussie over dierenleed. En over de organisaties die zichzelf ten doel stellen een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen.

VOC: Isaac Le Maire en de ontdekking van Kaap Hoorn

vanaf 00:34:49

Isaac Le Maire was een typische Amsterdamse koopman met veel geld om uit te geven die de staatrechtelijk beschermde monopoliepositie van de VOC hekelde. Omdat hij vond dat het vrije initaitief van de ondernemers een kans moest krijgen, besteedde hij tientallen jaren van zijn leven aan de bestrijding van de VOC. Ondanks verschillende ontdekkingen die de zoon van Le Maire deed, is Le Maire totaal vergeten in de Nederlandse maritieme geschiedenis. Marnix Koolhaas in een interview met Dirk Jan Barreveld over de interessante geschiedenis van koopman Le Maire en de ontdekkingsreis van zijn zoon die op zijn initiatief werd gemaakt. Boek: Tegen de Heeren van de VOC: Isaac Le Maire en de ontdekking van Kaap Hoorn, door: Dirk Jan Barreveld.

200 jaar Algemeen Rijksarchief

vanaf 01:04:20

Vanaf 4 juni zal het Algemeen Rijksarchief verder door het leven gaan als Nationaal Archief. Deze nieuwe naam maakt deel uit van een reeks veranderingen die het archief doorvoert in het kader van het tweehonderd-jarig bestaan van het archief. Marnix Koolhaas spreekt met adjunct-directeur Bert de Vries over het verleden van het NAA en de positie die het Nationaal Archief in de toekomst zal gaan bekleden.

Suker in de tank: sabotage-actie uit 1970

vanaf 01:09:40

Gerard Leenders maakte een reportage vanuit café De Compagnie, de plek waarvandaan Harm Brinksma en Henk Veenstra hun plannen tot de akcie smeedden. Een reconstructie van een sabotage-actie uit 1970 bij de Johan Willem Friso kazerne in Assen waarbij suiker in de tanks van 21 militaire voertuigen werd gestrooid. Boek: Suker in de tank, door: Klaas Koops.

De kerkelijke overheid en de menselijke zwakte: Mathias Hovius

vanaf 01:17:15

De katholieke kerkleiders komen tegenwoordig nogal eens negatief in het nieuws. Seksuele schandalen waarbij priesters zijn betrokken lijken meer regel dan uitzondering en de kerk reageert krampachtig. Eddy Put en Craig Harline vonden documenten uit het leven van de Mechelse bisschop Mathius Hovius en vroegen zich af hoe een kerkleider zich in de 16de en 17de eeuw zich opstelde tegenover in opspraak geraakte priesters. Marnix Koolhaas in gesprek met auteur Eddy Put. Boek: Verloren schapen, schurftige herders: De helse dagen van bisschop Mathias Hovius 1543-1620, door: Eddy Put en Craig Harline.

Spoor terug: Helmut Salden

vanaf 01:24:21

De in Duitsland geboren Helmut Salden (1910-1995), vluchtte voor Hitler, moest zich in 1941 melden voor de Wehrmacht, dook onder en werd gearresteerd. Zeventien concentratiekampen lagen in het verschiet. Maar dankzij de letterkunde zou de grafisch vormgever overleven. Een oorlogsportret.

advertentie