Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Afgelopen week hield prof. C.G. Roelofsen een oratie over de geschiedenis van het volkenrecht. In OVT een geesprek met prof. Roelofsen en met Bibi van Ginkel, beiden van de Universiteit van Utrecht over de geschiedenis van het volkenrecht en ook in samenhang met de huidige gebeurtenissen in Amerika en Afghanistan. Deze week werden de archieven van de BNV (Bureau Nationale Veiligheid), de voorloper van de BVD, overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief in den Haag. De journalisten Hans Olink en Paul Arnoldussen kregen inzage in de archieven en doen in OVT verslag. 11.00-12.00: In het tweede uur Peter Paul Massee, auteur van een boekje over 55 jaar NBBS. Een gesprek met hem over dit van oudsher studentenreisbureau dat nu dreigt te verdwijnen. Een reportage over de tentoonstelling 'Groeten uit Schattenberg: Molukkers in Kamp Westerbork 1951-1970' En de historicus Fridus Steijlen die op dit moment Japan bezoekt om onderzoek te doen hoe Japanners met hun oorlogsverleden omgaan Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Nederlanders en het Vreemdelingenlegioen Een tweeluik over de betrokkenheid van Nederlanders bij dit huurlingenleger. Afl. 2. Het Vreemdelingenlegioen bestaat 175 jaar. Sinds de Tweede Wereldoorlog vochten zo'n duizend Nederlanders mee met het Vreemdelingenlegioen. Eerst in Indochina, later in Algerije, nog weer later op Tahiti. De geschiedenis van het legioen is vooral een van verloren veldslagen en hopeloze missies. Wat zochten deze mannen? Wat waren hun drijfveren? Lejo Siepe zocht Nederlandse oud-legionairs op die terugblikken op hun diensttijd in een vreemd land en "hun broederschap van de witte kepi". Aan het woord komt ondermeer de beeldend kunstenaar Jan Montijn en de schrijver Richard Klinkhamer. Tweeluik is te bestellen door overmaking van f 15.- (cassette) of f 19,75 (CD) op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum, o.v.v. OVT:Vreemdelingenlegioen + uitzenddatum. INFO: - 'Nederlands Bureau voor Buitenlandse Studentenbetrekkingen', Gedenkboek over 55 jaar NBBS - Peter Paul Massee, N.H. Muller (1982) - Tentoonstelling Groeten uit Schattenberg, tentoonstelling over twintig jaar Molukkers in het kamp Westerbork, Herinneringscentrum kamp Westerbork, t/m 30 december - 'Soldaat in de woestijn' - Wim Vaal (vreemdelingenlegioen), uitg. Conserve, Postbus 74, 1870 AB Schoorl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column Kees Sorgdrager over Max weber en Joop Den Uyl

vanaf 00:05:51

Kees Sorgdrager over Max Webers defenitie van goede journalisten en persmuskieten. En over het bezoek van Joop Den Uyl aan het Tros-programma Kamerbreed van Wim Bosboom.

Geschiedenis van het Volkenrecht

vanaf 00:10:40

Door de aanslagen op de Twin Towers in New York ontstaat werderom een discussie over de noodzaak van een internationaal verdrag tegen terrorisme. Wanneer echter spreekt men van een gerechtvaardigde vrijheidstrijd en wanneer wordt deze strijd terrorisme? Met de Volkenbond ontstond het eerste orgaan dat de gelegenheid bood in conflicten tot een vreedzame oplossing te komen. Paul van der Gaag spreekt met Prof. C.G.Roelofsen en Bibi van Ginkel, beiden van de Universiteit Utrecht, over de geschiedenis van het volkenrecht in samenhang met de gebeurtenissen in Amerika. Geluidsfragment Koos Vorrink 1937

De Archieven van het Bureau Nationale Veiligheid

vanaf 00:33:34

Op hand zijnde aanslagen van communisten op de Minister-President, zoektochten naar verdachte Russen en SS-ers op de vlucht. De archieven van de BNV, het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de BVD, geven een goed beeld van de sfeer in Nederland zo vlak na de oorlog. Begin oktober 2001 werden de archieven van de BNV, overgedragen aan het Rijksarchief in Den Haag. De journalisten Hans Olink en Paul Arnoldussen kregen voor de openstelling van het archief twee dagen de mogelijkheid tot grasduinen. Geluidsfragment Yvonne de spionne van Conny Stuart.

Antropoloog Fridus Steijlen in Japan

vanaf 01:02:47

Paul van der Gaag spreekt met Antropoloog Fridus Steijlen in Japan. Fridus Steijlen onderzoekt hier hoe Japanners met hun oorlogsverleden omgaan.

Kamp Schattenberg

vanaf 01:11:01

Het voormalig doorgangskamp Westerbork werd na de oorlog het opvangkamp voor de Molukse KNIL-militairen, de Schattenberg. Aanvankelijk werden zij hier met hun gezinnen voor slechts een half jaar ondergebracht. Veel mensen in dit kamp leefde uit een koffer om zodoende ieder moment terug naar Indië te kunnen vertrekken. Veel van deze koffers werden tijdens het leven niet meer uitgepakt.

NBBS reizen

vanaf 01:19:30

Aandacht voor de geschiedenis van de NBBS, het studentenreisbureau dat ruim zeventig jaar reizen heeft georganiseerd. Paul van der Gaag praat met Peter Paul Masee, samensteller van een boekje over de NBBS en ooit werkzaam als tekstschrijver voor dit reisbureau voor avontuurlijke jongeren. Paul van der Gaag praat met Peter Paul Masee, samensteller van een boekje over de NBBS en ooit werkzaam als tekstschrijver voor dit reisbureau voor avontuurlijke jongeren.

Spoor terug: Nederlanders en het Vreemdelingenlegioen Deel 2

vanaf 01:28:10

Marcheren of creperen. Het Vreemdelingenlegioen bestaat 175 jaar. Nederlanders zijn ongedisciplineerd en bang en daarmee ongeschikt als huursoldaat. Desondanks vochten sinds de Tweede Wereldoorlog ongeveer duizend Nederlanders mee met het Vreemdelingenlegioen. Het Vreemdelingenlegioen vocht in Indochina, vervolgens in Algerije en later in Tahiti. De geschiedenis van het legioen was er vooral een van verloren veldslagen en hopeloze missies. Wat zochten deze mannen. In het tweede deel van het Spoor terug over de betrokkenheid van Nederlanders bij het Franse Vreemdelingenlegioen spreekt Lejo Siepe met oud-legionairs adjudant Paulissen, Wim Vaal en Toon Greve en blikte terug op hun diensttijd in een vreemd land en hun broederschap van de witte kepi.

advertentie