Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de schrijfster Mies Bouhuys. Een gesprek met politicoloog Meindert Fennema en de journalist (Groene Amsterdammer) Peter Vermaas over het onlangs door het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) verworven archief van de CD'er Janmaat. En een reaktie van de direkteur van het IISG Jaap Kloosterman. En een interview met Peter van Overbeeke over zijn onlangs verschenen boek 'Kachels, geisers en fornuizen: Keuzeprocessen en energieverbruik in Nederlandse huishoudens 1920-1975'. 11.00-12.00: Het gemeentearchief in Dordrecht als eerste archief in Nederland met het vastleggen van de geschiedenis van de allochtone bevolking. Een gesprek met de gemeentearchivaris Charles Jeurgens en een vertegenwoordiger van de Turkse vereniging. Aandacht voor het 150 jarig jubileum van het Koninklijk Instituut voor Taal-, land- en Volkenkunde (KITLV) en hun jubileum tentoonstelling in het Rijksmuseum voor volkenkunde in Leiden. 14 Juni wordt het archief van één van de oudste chemische fabrieken in Nederland 'Zinkwit' uit Eysden overgedragen aan het Sociaal Historisch Centrum Limburg. Een gesprek hierover met Henk Boersma, voorzitter van de Stichting Eysdens Verleden. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Van opiumkit tot heroïnebunker, deel 2 Toen juni 1925 de opiumwet van kracht werd bevroedden de opstellers niet dat in 2001 zwaar bepantserde auto's van de firma Brinks kilo's heroïne door Nederland vervoeren. Dat de heroïne gratis wordt verstrekt zal men destijds al helemáál absurd hebben gevonden. Toch wordt heroïne tegenwoordig in auto's met opschrift 'Waardetransport' bij instellingen voor verslavingszorg afgeleverd. Hoe heeft het zover kunnen komen? Verslaafden , buurt bewoners en andere direct betrokkenen over hun belevingswereld in Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Tweeluik is te bestellen door overmaking van f 15,- (cassette) of f 19,75 (cd) op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. spoor terug: opiumwet en de uitzenddatum. INFO: 'Kachels, geisers en fornuizen: Keuzeprocessen en energieverbruik in Nederlandse huishoudens 1920-1975' - Peter van Overbeeke, uitg. Verloren, isbn 90 6550 647 0 'Tussen oriëntalisme en wetenschap: Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde in historisch verband 1851-2001', uitg. KITLV, isbn 90 6718 174 9 Tentoonstelling 'Indië ontdekt-Expedities en onderzoek in Oost en West'- Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden 'Spaarbanken in Nederland: Ideeën en organisatie van 1817 tot 1990' - Joost Dankers, uitg. Boom

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Mies Bouhuys

vanaf 00:05:42

De geschiedenis van Argentinië is onvoltooid verleden tijd. Onbekend is nog steeds het lot van de tienduizenden slachtoffers van de militaire dictatuur, de mensen die verdwenen tussen 1976 en 1983. Een column van Mies Bouhuys over de dwaze moeders en de familie Zorreguieta. Fragment OVT 10 juni 2001 uur 1 (7,5 min.)

Column van Mies Bouhuys over dictatuur Argentinië

vanaf 00:05:42

De geschiedenis van Argentinië is onvoltooid verleden tijd. Onbekend is nog steeds het lot van de tienduizenden slachtoffers van de militaire dictatuur, de mensen die verdwenen tussen 1976 en 1983. Een column van Mies Bouhuys over de dwaze moeders en de familie Zorreguieta.

Archief Hans Janmaat naar IISG

vanaf 00:13:22

Het archief van de extreem-rechtse ex-politicus Hans Janmaat (CD) is onlangs verworven door het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis), waar voornamelijk linkse archieven liggen. Politicoloog Meindert Fennema haalde het archief bij Janmaat op en wist het met enige moeite onder te brengen. Journalist Peter Vermaas nam het meterslange archief door. Een reactie van IISG directeur Jaap Kloosterman. Interview van Jos Palm. Geluidsfragment uit het 1969 uit het Maagdenhuis te Amsterdam. Fragment OVT 10 juni 2001 uur 1 (21 min.)

Archief Hans Janmaat naar het IISG

vanaf 00:13:22

Het archief van de extreem-rechtse ex-politicus Hans Janmaat (CD) is in 2001 verworven door het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis), waar voornamelijk linkse archieven liggen. Politicoloog Meindert Fennema haalde het archief bij Janmaat op en wist het met enige moeite onder te brengen. Journalist Peter Vermaas nam het meterslange archief door. Een reactie van IISG directeur Jaap Kloosterman. Interview van Jos Palm. Geluidsfragment uit het 1969 uit het Maagdenhuis te Amsterdam.

Energieverbruik in Nederland 1920-1975

vanaf 00:35:51

Waarom koken we op gas, maar gaan wasmachines op stroom? Concurrerende energiebronnen als aardgas, kolen en olie bepaalden de ontwikkeling van allerlei huishoudelijke apparaten. Interview van Marnix Koolhaas met promovendus Peter van Overbeeke. Boek: Kachels, geisers en fornuizen: Keuzeprocessen en energieverbruik in Nederlandse huishoudens 1920-1975, door: Peter van Overbeeke. Drie geluidsfragmenten.

Energieverbruik in Nederland 1920-1975

vanaf 00:35:51

We koken op gas, maar wasmachines gaan op stroom. Concurrerende energiebronnen als aardgas, kolen en olie bepaalden de ontwikkeling van allerlei huishoudelijke apparaten. Interview van Marnix Koolhaas met promovendus Peter van Overbeeke 'Kachels, geisers en fornuizen: Keuzeprocessen en energieverbruik in Nederlandse huishoudens 1920-1975' Peter van Overbeeke Drie geluidsfragmenten fragment OVT 10 juni 2001 uur 1 (20,5 min.)

Geschiedenis Turkse migranten in Dordrecht

vanaf 01:03:53

Van Turkse migranten in Nederland is nauwelijks meer bekend dan gegevens over geboorte, huwelijk en sterfte. Het Gemeentearchief van Dordrecht besloot daarom als eerste de verhalen van deze migranten vast te leggen, in samenwerking met de Turkse vereniging Tuana. Interview van Marnix Koolhaas met gemeentearchivaris Charles Juergens en de Turkse fotograaf Ahmet Polat, die foto's maakte in de streek van herkomst. Fragment OVT 10 juni 2001 uur 2 (8 min.)

Turkse migranten in Dordrecht en hun geboortestreken

vanaf 01:03:53

Van Turkse migranten in Nederland is nauwelijks meer bekend dan gegevens over geboorte, huwelijk en sterfte. Het Gemeentearchief van Dordrecht besloot daarom als eerste de verhalen van deze migranten vast te leggen, in samenwerking met de Turkse vereniging Tuana. Interview van Marnix Koolhaas met gemeentearchivaris Charles Juergens en de Turkse fotograaf Ahmet Polat, die fotos maakte in de streek van herkomst.

150 jaar KITLV

vanaf 01:11:53

Expedities door Nederlands-Indië zijn het onderwerp van de tentoonstelling 'Indië Ontdekt' in het vernieuwde Rijksmuseum voor Volkenkunde. Ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde werd daarnaast een jubileumboek samengesteld. Jet Bakels vertelt verslaggever Gerard Leenders over de geschiedenis van het KITLV en over de tentoonstelling. Fragment OVT 10 juni 2001 uur 2 (7 min.)

150 jaar Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde

vanaf 01:11:53

Expedities door Nederlands-Indië zijn het onderwerp van de tentoonstelling Indië Ontdekt in het vernieuwde Rijksmuseum voor Volkenkunde. Ter gelegenheid van het 150-jarige bestaan van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde werd daarnaast een jubileumboek samengesteld. Jet Bakels vertelt verslaggever Gerard Leenders over de geschiedenis van het KITLV en over de tentoonstelling. Een reportage.

Archief chemische fabriek zinkwit

vanaf 01:19:11

Het archief van de Maastrichtse Zinkwit Maatschappij werd bij toeval ontdekt in een dichtgeroeste kluis in België. De kluis werd geopend met een snijbrander en het archief wordt binnenkort overgedragen aan het Sociaal Historisch Centrum Limburg. Het archief bevat materiaal over de Eijsdense Zinkwitfabriek, een van de oudste chemische fabrieken in Nederland. Zinkwit is een belangrijk verfpigment. Interview van Marnix Koolhaas met Henk Boersma, voorzitter van de Stichting Eijsdens Verleden, die zich om het archief heeft bekommerd. Fragment OVT 10 juni 2001 uur 2 (6 min.)

Archief chemische fabriek zinkwit ontdekt

vanaf 01:19:11

Het archief van de Maastrichtse Zinkwit Maatschappij werd bij toeval ontdekt in een dichtgeroeste kluis in België. De kluis werd geopend met een snijbrander en het archief wordt binnenkort overgedragen aan het Sociaal Historisch Centrum Limburg. Het archief bevat materiaal over de Eijsdense Zinkwitfabriek, een van de oudste chemische fabrieken in Nederland. Zinkwit is een belangrijk verfpigment. Interview van Marnix Koolhaas met Henk Boersma, voorzitter van de Stichting Eijsdens Verleden, die zich om het archief heeft bekommerd.

Spoor terug: Van opiumkit tot heroïnebunker deel 2

vanaf 01:25:43

In 1980 werd de Junkiebond in Rotterdam opgericht, voor al of niet afgekickte verslaafden. De bond voerde actie voor een eigen drugsbeleid. Juist in die tijd nam de repressie flink toe, net als het aantal drugsverslaafden. Methadonbeleid, opkomst van cocaïne, Verhalen over nieuwe fenomenen in de wereld van de verslaagden zoals Rotterdam Centraal Station als gebruikersruimte en AIDS. Samenstelling Peter Meijwes, presentatie Astrid Nauta. Fragment uit radio Junkiebond van Hans Simonse (VPRO-radio).

Spoor terug: van opiumkit tot heroïnebunker. deel 2

vanaf 01:25:43

In 1980 werd de Junkiebond in Rotterdam opgericht, voor al of niet afgekickte verslaafden. De bond voert actie voor een eigen drugsbeleid. Juist in die tijd neemt de repressie flink toe, net als het aantal drugsverslaafden. Methadonbeleid, opkomst van cocaïne, Rotterdam Centraal Station als gebruikersruimte en AIDS zijn nieuwe fenomenen de wereld van de verslaafden. Samenstelling Peter Meijwes, presentatie Astrid Nauta. Fragment uit radio Junkiebond van Hans Simonse (VPRO-radio) Fragment OVT 10 juni 2001 uur 2 (30,5 min.)

advertentie