Ovt

Ovt

10.00-11.00: Met de column van de schrijfster Mies Bouhuys. Verder in OVT de aftrap van 'Eet Smakelijk': een week waarin de VPRO op alle mogelijke manieren aandacht besteedt aan onze dagelijkse maaltijd. Anneke van Otterloo vertelt zondag in OVT hoe de 'vreemde' keuken zich vanaf de 17e eeuw een plaats aan de Nederlandse dis veroverde, een successtory die er toe heeft geleid dat nu meer dan 50% van de restaurants een buitenlandse keuken heeft. Van Otterloo is als docent verbonden aan de vakgroep Sociologie van de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde op de studie 'Eten en Eetlust in Nederland 1840 - 1990'. En een interview met Paul Moeyes over zijn binnenkort te verschijnen boek 'Buiten Schot: Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918'. 11.00-12.00: Paul Groenendijk over een door hem en Jimmy Tigges gevonden single waarop de voetballegende Abe Lenstra zingt. Te horen in OVT. Een gesprek met Theo Meder van het Meertens Instituut in Amsterdam over de door hem bezorgde volksverhalen uit de collectie Bakker: 'Vertelcultuur in Waterland'. 1 Mei worden er nieuwe verkeersregels ingesteld. Fietsers van rechts krijgen nu ook voorrang. F. Veraart, auteur van een boek over het fietsverkeer in de twintigste eeuw, over de geschiedenis van de verkeersregels. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Kwaliteit is ons keurmerk Een serie met vier portretten van middenstanders Deel 2: : De Winkel van Sinkel. Eén dag voor zijn 84e verjaardag sloot Piet de Roos zijn winkel in Naarden-Vesting. Na de slager, de groenteman, en de fietsenmaker, verdween toen ook de "Winkel van Sinkel:" Geen adresje meer voor motteballen, springtouw, lonten voor het pertroleumstel, enveloppen, emmers en delftsblauwe souvenirs. De Winkel van Sinkel heet nu Blanc et Blanche en is een sjieke woonwinkel geworden. Want door de komst van Jan de Bouvrie is de Vesting veranderd in één grote meubelboulevard. Spoor terug te bestellen door overmaking van f 15,- (cassette) of f 19,75 (CD) op gironummer 444 600 ten name van de VPRO in Hilversum, o.v.v. Spoor terug: Winkel van Sinkel en de uitzenddatum. INFO: - 'Eten en eetlust in Nederland (1840-1990): een historisch-sociologische studie' - Anna Hermine van Otterloo, uitg. Bert Bakker 1990, isbn 90 351 0974 0 - 'Buiten Schot: Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918' - Paul Moeyes, uitg. de Arbeiderspers, isbn 90 295 3083 9 - 'Vertelcultuur in Waterland: De volksverhalen uit de collectie Bakker' - Theo Meder, uitg. IISG, isbn 90 6861 205 0 - 'Fietsverkeer in praktijk en beleid in de twintigste eeuw'- A.A. de la Bruheze/ F.C.A. Veraart, uitg. Ligtermoet + Louwerse, Gouda (Rijkswaterstaatserie) 1999, isbn 90 369 0047 6 Uitzending op CD en cassette te bestellen via de afdeling Publieksservice van de VPRO.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Mies Bouhuys over de bevrijding in 1945

vanaf 00:03:18

Eindelijk, eindelijk zal ik weten hoe het is om vrij te zijn. Mies Bouhuys kijkt terug op de bevrijding in april 1945 en vertelt hoe haar moeder daar op reageerde.

Vreemd eten in Nederland

vanaf 00:12:25

Meer dan de helft de restaurants in Nederland heeft buitenlandse keuken. De opmars van de exotische keuken vanaf de zeventiende eeuw blijkt onstuitbaar te zijn. Door het groeiend aantal vakanties naar het buitenland, de komst van nieuwe migranten en culinaire journalistiek verloor het Hollandse menu vanaf de jaren zestig snel terrein. Anneke van Otterloo promoveerde tien jaar geleden op het succesverhaal van de buitenlandse keuken in Nederland. Interview van Marnix Koolhaas. Boek: Eten en Eetlust in Nederland 1840-1990, door: Anneke van Otterloo.

Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

vanaf 00:30:59

Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

vanaf 00:30:59

Anno 2001 moesten mensen in Noord-Frankrijk nog hun huizen verlaten, omdat een wapendepot uit de Eerste Wereldoorlog dreigde te ontploffen. Aan het neutrale Nederland ging de Grote Oorlog in militaire zin vrij geruisloos voorbij. Desondanks was dit een markante periode in de Nederlandse geschiedenis, die zich steeds meer mag verheugen in de belangstelling van historici. Historicus Paul Moeyes, die eerder een biografie publiceerde over de Engelse oorlogsdichter Siegfried Sassoon, schreef er een boek over. Interview van Hans Olink. Buiten Schot. Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 . Paul Moeyes Geluidfragment 'Aspirine' van Jean-Luis Pisuisse

Voetballegende Abe Lenstra zingt

vanaf 01:00:00

Voetballegende Abe Lenstra verloor met zijn club Enschedé in 1958 de kampioenswedstrijd tegen DOS. Deze nederlaag had ook artistieke gevolgen. Een single met een zingende Abe Lenstra kwam op de markt, maar werd door het verloren kampioenschap niet bepaald een succes. Marnix Koolhaas spreekt met een van de herontdekkers van de 43 jaar oude single, Paul Groenendijk. Geluidfragmenten van de single, kant A en B.

Vertelcultuur in Waterland: verhalen uit de polder

vanaf 01:08:40

Veehouder en volksverteller Dirk Schuurman had een fenomenale kennis van verhalen, legendes, moppen en sprookjes uit Waterland, de poldergebieden ten noorden van Amsterdam. Huisarts Cornelis Bakker tekende zijn verhalen en die van andere bewoners van Waterland op. Theo Meder van het Meertens Instituut haalde de aantekeningen van de huisarts onder het stof vandaan en verwerkte ze in een boek. Interview van Marnix Koolhaas. Boek: Vertelcultuur in Waterland, door: Theo Meder (red.).

Verkeersregels voor fietsers: rechts heeft weer voorrang

vanaf 01:16:10

Fietsers hebben vanaf 1 mei 2001 weer voorrang als ze van rechts komen. Dit recht werd de fietser tijdens de Duitse bezetting afgenomen, vanwege militaire belangen. Gesprek met auteur Frank Veraart over de geschiedenis van de verkeersregels voor fietsers. Boek: Fietsverkeer in praktijk en beleid in de 20e eeuw, door: Frank Veraart e.a. Geluidsfragmenten rijwielexamen 1934 en afschaffing rijwielbelasting.

Spoor terug: Kwaliteit is ons Keurmerk deel 2

vanaf 01:22:11

De vestiging van Jan de Bouvrie in Naarden-Vesting heeft een deel van de lokale middenstand verjaagd. Na de slager, de bakker, de groenteman, de fietsenmaker verdween tenslotte ook de Winkel van Sinkel van Piet de Roos. Zijn winkel heet nu Blanc et Blanche en is veranderd in een chique woonwinkel. Hoe de komst van de Bouvrie Naarden-Vesting veranderde in een meubelboulevard. Aflevering 2 van een vierdelige serie: De winkel van Sinkel. Samenstelling Loes Wormmeester, presentatie Astrid Nauta.

advertentie