Ovt

Ovt

10.00-11.00: Met de column van de schrijver/beeldend kunstenaar Jan Wolkers. Volgende week brengt de Turkse president Sezer een staatsbezoek aan ons land. Aanleiding voor een gesprek met Alexander de Groot van de Universiteit van Leiden over de geschiedenis van de Nederlands-Turkse betrekkingen. Zijn nieuwe boek 'It began with the tulip: the history of four centuries of relationship between Turkey and the Netherlands in pictures' wordt aan de president aangeboden. En een gesprek met de Engelse historicus Jonathan Israël, n.a.v. het verschijnen van zijn nieuwste boek 'Radical Enlightenment'. Een gesprek over Nederland als gidsland voor Verlichting en het moderne Europa. 11.00-12.00: Gesprek met Parool-journalist Paul Arnoldussen over het nieuwe Parool-theater in Amsterdam. Een reportage over het nieuwe touwmuseum 'De Baanschuur' in Oudewater. Een gesprek met Peter van Zonneveld, een van de redakteuren van het onlangs verschenen boek 'Atjeh, De verbeelding van een koloniale oorlog'. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Waarlijk, waar een dichter strijdend valt Een documentaire in twee delen over Sir Philip Sidney De dichter Sir Philip Sidney kwam in 1586 naar de Lage Landen om samen met zijn oom de graaf van Leicester een handje te helpen tegen de Spaanse tirannie Uit naam van de Britse Queen Elizabeth I werd hij gouverneur van Vlissingen. En had het zelfs tot gouverneur-generaal der Lage Landen kunnen brengen als hij niet in een schermutseling bij Zutphen in zijn dij was getroffen door een musketkogel en luttele weken later overleed aan wondkoorts. Daarmee kwam een einde aan "the very hope of our age", aan het jonge leven van een veelbelovend dichter, diplomaat en strijder. De James Dean van de 16e eeuw. Pas in 1913 werd hij geëerd met een standbeeld in Zutphen, waarmee volgens Johan Huizinga een nationale schuld werd ingelost. Een tweede poging in 1986 om hem te eren met een internationaal congres in Zutphen viel in duigen. OVT volgt de voetsporen van Sidney van zijn geboortekasteel tot aan zijn sterfbed. En ver daarna. INFO: - 'It began with the tulip: the history of four centuries of relationship between Turkey and the Netherlands in pictures' - Alexander de Groot, Ankara, isbn 975 16 1360 4 - 'Radical Enlightenment- Philosophy and the Making of Modernity 1650-1750', Oxford University. Press, import Nillson en Lamm, isbn 019 820 608 9 .Dit najaar vertaling uitg.Van Wijnen - 'Atjeh: De verbeelding van een koloniale oorlog', uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2296 8 - Touwmuseum 'De Baanschuur' - Oudewater, tel: 0348-56 78 32 - Het Parooltheater, Amsterdam, e-mail: theater@parool.nl Cassettes te bestellen via gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum OVT voor f 15,- te bestellen, Spoor terug tweeluik ook f 15,-. e-mailadres: OVT@VPRO.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Jan Wolkers over de lente

vanaf 00:03:31

Nederlands-Turkse betrekkingen 400 jaar

vanaf 00:08:15

De tulpenbollen, waar Nederland zo bekend om is, komen oorspronkelijk uit Turkije. Ze zijn halverwege de 16e eeuw naar Nederland gebracht. Ook de goede Nederlands-Turkse diplomatieke betrekkingen zijn ongeveer 400 jaar oud. Toch is het dit jaar voor het eerst dat een Turkse president officieel Nederland bezoekt. Paul van der Gaag spreekt met Alexander de Groot over 400 jaar Turkse geschiedenis. Boek: It began with the tulip: the history of four centuries of relationship between Turkey and the Netherlands in pictures, door: Alexander de Groot. Geluidfragment over eerste tulpenbollen.

Jonathan Israël en de Verlichting

vanaf 00:32:50

De Verlichting, het tijdperk van de rede, begon rond 1650 in Nederland. En dus niet 100 jaar later in Frankrijk en Engeland, zoals over het algemeen wordt aangenomen. Dit is de opzienbarende conclusie van het nieuwste boek van de Britse historicus en Nederland-kenner Jonathan Israël. De belangrijkste man van deze radicale Nederlandse Verlichting was Spinoza. Interview van Jos Palm. Boek: Radical Enlightment ? Philosophy and the Making of Modernity 1650-1750, door: Jonathan Israël.

Het Parooltheater in Amsterdam

vanaf 01:00:51

Het Pantijn poppentheater in het historische centrum van Amsterdam dreigde te verdwijnen. Een aantal redacteuren van de Amsterdamse krant Het Parool gaan het pand daarom gebruiken om discussiebijeenkomsten te organiseren. Paul van der Gaag spreekt met Parool journalist Paul Arnoldussen. Geluidfragment Theatertje van Paul van Vliet.

OVT 01 Apr 2001 uur 2

vanaf 01:02:14

Touwmuseum in Oudewater

vanaf 01:06:25

Hekelen, Spinnen, Strengen, de Lijnbaan en Touwslag zijn straatnamen in het middeleeuwse stadje Oudewater. Deze straatnamen herinneren aan de eens zo belangrijke touwslagerijen, die het economische leven van Oudewater domineerden. In het stadje is het nieuwe touwmuseum De Baanschuur geopend. Reportage van Gerard Leenders, die door Nettie Stoppelenburg wordt rondgeleid.

Atjeh en de koloniale onderdrukking

vanaf 01:13:42

Geënsceneerde fotos van militaire acties in Nederlands-Indië en zorgvuldig uitgekozen momenten om tot militaire actie over te gaan. De militair van Heutsz was zich goed bewust van de werking van publiciteit. Hij werd tijdens zijn leven beschouwd als een held, maar werd na zijn dood in 1924 meer omstreden. De discussies over zijn monument in Amsterdam-Zuid is daar een goed voorbeeld van. Peter van Zonneveld verdiepte zich in de van Heutszmythe. Interview van Paul van der Gaag. Boek: Atjeh, de verbeelding van een koloniale oorlog, door: o.a. Peter Zonneveld.

Spoor terug - Sir Philip Sidney - deel 2

vanaf 01:23:32

Sir Philip Sidney sneuvelde in 1586 bij Zutphen. Hij werd geraakt door een musketkogel en stierf een paar weken later aan wondkoorts. Daarmee kwam een einde aan het leven van een veelbelovende jonge diplomaat, dichter en strijder. In 1913 werd hij geëerd met een standbeeld in Zutphen. Een poging om 400 jaar na zijn dood in 1986 een internationaal congres in Nederland te organiseren ter ere van Sidney was geen groot succes. Deel 2 van 'Waarlijk waar een dichter strijdend valt'. Samenstelling Jo van der Spek, presentatie Astrid Nauta. Fragment OVT 1 april 2001 uur 2 (31,5 min.)

Spoor terug: Sir Philip Sidney deel 2

vanaf 01:23:32

Sir Philip Sidney sneuvelde in 1586 bij Zutphen. Hij werd geraakt door een musketkogel en stierf een paar weken later aan wondkoorts. Daarmee kwam een einde aan het leven van een veelbelovende jonge diplomaat, dichter en strijder. In 1913 werd hij geëerd met een standbeeld in Zutphen. Een poging om 400 jaar na zijn dood in 1986 een internationaal congres in Nederland te organiseren ter ere van Sidney was geen groot succes. Deel 2 van Waarlijk waar een dichter strijdend valt.

advertentie