Ovt

Ovt

10.00-11.00: Met de column van de schrijver/beeldend kunstenaar Jan Wolkers Een interview met Henk Beltman die deze week promoveerde op het proefschrift 'Buigen of barsten? Hoofdstukken uit de geschiedenis van de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap in Nederland 1945-2000'. Op 1 mei verschijnt het boek 'Oorlogsdagboeken over de jodenvervolging'. Een gesprek hierover met de auteurs Johannes Houwink ten Cate, Anna Voolstra en Marc de Wilde. 11.00-12.00: De overheid grijpt in bij de sociale dienst van de gemeente Amsterdam Is het in het verleden vaker gebeurd dat het rijk bij gemeentes ingrijpt? Historicus Jannus Houkes over de kwestie Finsterwolde. Aaandacht voor de onthulling op 1 mei van een gerestaureerd standbeeld van de SDAP'er F.M. Wibaut op de Paasheuvel in Vierhouten en de declamatie aldaar van Jan Meilof . Discussie tussen Arie Wilschut, secretaris commissie De Rooy, en Marieke Hellevoort, voorzitter Vereniging voor Vrouwengeschiedenis over de kritiek op het rapport over het geschiedenisonderwijs van de commissie De Rooy Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Kwaliteit is ons keurmerk Een serie met vier portretten van middenstanders Deel 4: Gijs' supermarkt De familie Veenman en de familie Van Rijn runden jarenlang allebei een supermarkt in Ankeveen. Thimo Veenman stopte tien jaar geleden. Maar nu hangt ook Gijs van Rijn zijn bordje in de wilgen. "Gijs'Supermarkt"gaat dicht. Voor een pak melk en een half bruin moeten de Ankeveners nu in de auto stappen. Het dorp treurt. Cassettes te bestellen via gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum OVT voor f 15,- te bestellen of CD's voor f 19,75 INFO: - Proefschrift 'Buigen of barsten? Hoofdstukken uit de geschiedenis van de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap in Nederland 1945-2000' - H. Beltman (handelseditie verschijnt 29 mei bij uitg. Bohn Stafleu). - 'Oorlogsdagboeken over de jodenvervolging' , uitg. Contact, isbn 90 254 6291 x - 'Een wereld van licht en vrij: het culturele werk van de AJC 1918-1959' - Jan Meilof, uitg. IISG, isbn 90 6861 179 8 - 'Op de huid van de tijd; herinneringen'- André van der Louw, uitg. De Arbeiderspers, isbn 90 295 2802 8

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Jan Wolkers: het gezicht van Jezus

vanaf 00:07:30

Jan Wolkers in zijn column De schedel van Barr-Abbas over de onlangs gepubliceerde foto met een constructie van de schedel van Jezus Christus.

Zwakzinnigenzorg: mensen met een verstandelijke handicap

vanaf 00:13:13

Van debielen, gekken, dwazen, zotten, krankzinnigen naar bewoners, deelnemers, cliënten en mensen met mogelijkheden. De terminologie betreffende de geestelijk gehandicapte is in de loop der tijden enorm veranderd. Henk Beltman schreef een globaal overzicht over de naoorlogse ontwikkelingen en wilde ook een bijdrage leveren aan de discussie over de zorg. Interview van Marnix Koolhaas. Boek: Buigen of barsten? Hoofdstukken uit de geschiedenis van de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap in Nederland 1945-2000, door: Henk Beltman. Geluidfragmenten Dennendal 1971, Jolanda Venema 1990 en Frekie van Joost Prinsen.

Oorlogsdagboeken over de jodenvervolging

vanaf 00:36:50

De Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog grijs en passief doorkwamen, mogen zich steeds meer verheugen in de belangstelling van historici. De reactie van deze groep mensen op de jodenvervolging valt af te leiden uit de oorlogsdagboeken die ze schreven. Jos Palm spreekt met drie samenstellers van een boek over dit onderwerp, namelijk Johannes Houwink ten Cate, Anna Voolstra en Marc de Wilde. Boek: Oorlogsboeken over de jodenvervolging, door: Johannes Houwink ten Cate (red.). Fragmenten uit oorlogsdagboeken.

1 mei op de Paasheuvel: het borstbeeld van Wibaut

vanaf 01:00:11

Wordt 1 mei, de Dag van de Arbeid, nog in ons land gevierd in tijden van poldermodel-socialisme? Komende 1 mei gaan echte socialisten naar de Paasheuvel in Vierhouten, waar het net gerestaureerde monument van Wibaut zal worden onthuld. Marnix Koolhaas spreekt met oud-AJCer Jan Meilof, die verder het gedicht De daad van Adema van Scheltema gedeeltelijk declameert. Geluidfragment van voordrachtskunstenaar Jo Sternheim 1 mei 1933.

Ingrijpen van overheid bij gemeentes

vanaf 01:01:44

De Gemeentelijke Sociale Dienst in Amsterdam werd voorjaar 2001 onaangenaam verrast door het ingrijpen van de landelijke overheid. Een unieke gebeurtenis, meende men. Maar het was niet de eerste keer dat de overheid ingreep in gemeentelijke zaken. Ook in Finsterwolde (1950), Opsterland (1946), Beerta (1933) en Friesland (1893/4) gebeurde iets dergelijks. Marnix Koolhaas interviewt Jannus Haukus.

Herinneringen van Andre van der Louw

vanaf 01:09:46

Oud OVT-columnist Andre van der Louw (1933) schreef een bundel met herinneringen gebaseerd op zijn OVT columns. Hij was perschef bij de VARA, bestuurslid en voorzitter van de Partij van de Arbeid, burgemeester van Rotterdam en minister van CRM en ook nog ooit voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB en van de NOS. Boek: Op de huid van de tijd: herinneringen, door: Andre van der Louw. Geluidfragment uit zijn eerste OVT-column.

Vrouwengeschiedenis en het rapport De Rooy

vanaf 01:18:18

Teveel witte mannen. Dat is de voornaamste kritiek van de Vereniging voor Vrouwengeschiedenis op de commissie de Rooy, die het geschiedenisonderwijs wil hervormen. Discussie tussen Marieke Hellevoort van de Vereniging en Arie Wildschut van de commissie onder leiding van Marnix Koolhaas.

Spoor terug: Kwaliteit is ons keurmerk deel 4

vanaf 01:26:58

Gijs Supermarkt stopt ermee, de laatste middenstander Gijs van Rijn verdwijnt uit Ankeveen. Tien jaar eerder stopte zijn collega Thimo Veenman ook al. Ankeveners moeten nu voor hun boodschappen in de auto stappen. Het dorp is er niet blij mee. Deel 4 van de serie over middenstanders: Gijs supermarkt. Samenstelling Loes Wormmeester, presentatie Astrid Nauta.

advertentie