Ovt

Ovt

10.00-11.00: Speciale jubileumuitzending naar aanleiding van het 75 jarig bestaan van de VPRO. De VPRO bestaat 75 jaar. Een mooie leeftijd, maar hoe vitaal is de oude dame? Heeft zij haar taak volbracht, en is het tijd om stijlvol en vastberaden het omroeppolitieke gekrakeel te verlaten en te genieten van een welverdiende oude dag? Of moet de oude dame gerevitaliseerd worden om met hernieuwde kracht de rol als luis in de pels spelen? In een twee uur durende analyse probeert OVT op basis van heden en verleden antwoorden te formuleren op het prangende dilemma waarmee de VPRO nu geconfronteerd wordt. Uitgangspunt daarbij zal zijn het nimmer opgeloste vrijzinnige dilemma dat al in 1951 bijna tot een schisma leidde: moet het gemengd kamperen nu wel of niet gepropageerd worden? Om het dilemma te ontrafelen zal zelfs de oprichter van de V.P.R.O., dominee Everhard Spelberg, om raad gevraagd worden. De 88-jarige mevrouw Ludriks, VPRO-lid sinds 1935, zal in debat gaan met het jongste VPRO-lid. Vanaf de zijlijn zal het debat becommentarieerd worden door socioloog Anton Zijderveld, radiobaas Arend-Jan Heerma van Voss en onpartijdig mediawatcher Jude Kehla. 11.00-12.00: De column van Jan wolkers met zijn herinnering aan de VPRO. En een uitgebreide documentaire de 'Mens achter de VPRO' ontleed worden, en zal live worden geschakeld met Bergeijk, waar de plaatselijke VPRO-afdeling in crisisberaad bijeen is.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jan Wolkers over de VPRO

vanaf 00:03:09

In de onnavolgbare column 'De weerschijn de vrijzinnigheid' spreekt het 75-jarige VPRO-lid Jan Wolkers over zijn ervaring met de VPRO. Hij nam ooit een plantenbak bij een bijeenkomst mee. Fragment OVT 27 mei 2001 uur 2 (6,5 min.)

Dominee Everhard Spelberg (VPRO 75 jaar)

vanaf 00:06:02

Zondagochtendwijding door dominee Spelberg, de oprichter van de VPRO. Klaas Vos preekt in de geest van de dominee over de breuk van de dominees met de VPRO in 1968. Hij plakt daarna de in 1968 verdwenen puntjes terug tussen de letters op het opgehangen bord met het VPRO-logo. Het orgel speelt 'De Wachters', zonder dat iemand de tekst van A. van der Horst meezingt. Fragment OVT 27 mei 2001 uur 1 (17 min.)

VPRO 75 jaar: Dominee Everhard Spelberg

vanaf 00:06:02

Zondagochtendwijding door dominee Spelberg, de oprichter van de VPRO. Klaas Vos preekt in de geest van de dominee over de breuk van de dominees met de VPRO in 1968. Hij plakt daarna de in 1968 verdwenen puntjes terug tussen de letters op het opgehangen bord met het VPRO-logo. Het orgel speelt De Wachters, zonder dat iemand de tekst van A. van der Horst meezingt

Gesprek met oudste en jongste VPRO-lid (VPRO 75 jaar)

vanaf 00:22:54

Oudste lid Berta Ludriks (88) is 66 jaar lid, sinds 1935. Het jongste lid Hilje Oosterbaan (20) sinds een halve week. Mevrouw Ludriks werkte voor de VPRO en heeft de tijd van dominee Spelberg nog zeer bewust meegemaakt. Oosterbaan koos vanwege de gids voor de VPRO en is er thuis ook mee opgegroeid. Interview van Marnix Koolhaas en Jos Palm Fragment OVT 27 mei 2001 uur 1 (4,5 min.)

VPRO 75 jaar: Gesprek met oudste en jongste VPRO-lid

vanaf 00:22:54

Oudste lid Berta Ludriks (88) is 66 jaar lid, sinds 1935. Het jongste lid Hilje Oosterbaan (20) sinds een halve week. Mevrouw Ludriks werkte voor de VPRO en heeft de tijd van dominee Spelberg nog zeer bewust meegemaakt. Oosterbaan koos vanwege de gids voor de VPRO en is er thuis ook mee opgegroeid. Interview van Marnix Koolhaas en Jos Palm.

Discussie over de VPRO: de eerste 75 jaar

vanaf 00:27:50

Wat is de VPRO nu eigenlijk? En wat wil de 75-jarige nog allemaal? Over de toestand van de VPRO: het ledenbestand, de kwaliteit van de programmas en de mythe van het eigen verleden. Discussie met Anton Zijderveld, Arend-Jan Heerma van Voss en Jude Kehla. Geluidsfragment Radio Bergeijk.

OVT: VPRO 75 jaar (jubileumuitzending)

vanaf 00:27:50

Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen. Met als vaste onderdelen een column en de rubriek 'Het spoor terug'. Wekelijks geschiedenisprogramma. Deze aflevering een speciale uitzending in verband met het 75-jarig jubileum van de VPRO. Bevat de volgende onderdelen: 1. column van programmamaker Klaas Vos in de vorm van een 'morgenwijding' zoals VPRO-oprichter dominee Everhard Spelberg die altijd voordroeg; 2. vraaggesprekken met het oudste en jongste VPRO-lid over de reden van hun lidmaatschap; 3. discussie over het heden, verleden en de toekomst van de VPRO. Discussiedeelnemers zijn: Anton Zijderveld, hoogleraar sociologie; Jude Kehla, lid van de programma-adviesraad van de RVU en van de adviesraad van de Raad voor Cultuur; Arend-Jan Heerma van Voss, hoofdredacteur Radio van de VPRO. Onderbroken voor een fragment van het programma Radio Bergeijk; 4. column van gastcolumnist Jan Wolkers, schrijver, over het VPRO-gevoel; 5. rubriek 'Het spoor terug', waarin de documentaire 'Op zoek naar de Wachters' over VPRO-leden en hun 'VPRO-gevoel'. Bevat vraaggesprekken op verschillende locaties met oud-VPRO-medewerker Jan Nieuwenhuis en verschillende VPRO-leden. Geïllustreerd met historische fragmenten van VPRO-programma's en verschillende uitvoeringen van het VPRO-lied 'De Wachters', onder andere door Russische straatmuzikanten in Amsterdam; 6. vraaggesprekken met enkele eregasten die langer dan vijftig jaar lid zijn van de VPRO over hun lidmaatschap. Sprekers Heerma van Voss, Arend Jan hoofdredacteur Radio VPRO Kehla Wirnkar, J. lid programma-adviesraad RVU, lid adviesraad Raad voor Cultuur; Nieuwenhuis, J. oud-medewerker VPRO; Wolkers, Jan schrijver Zijderveld, A.C. hoogleraar sociologie Erasmus Universiteit Rotterdam Namen Raad voor Cultuur ; VPRO Makers Koolhaas, Marnix (interviewer) Koolhaas, Marnix (presentatie) Nauta, Astrid (presentatie) Palm, Jos (interviewer) Palm, Jos (verslaggever)

Column van Jan Wolkers over de VPRO

vanaf 01:03:09

In de onnavolgbare column De weerschijn de vrijzinnigheid spreekt het 75-jarige VPRO-lid Jan Wolkers over zijn ervaring met de VPRO. Hij nam ooit een plantenbak van een bijeenkomst mee.

Jan Wolkers over de VPRO

vanaf 01:03:09

In de onnavolgbare column 'De weerschijn de vrijzinnigheid' spreekt het 75-jarige VPRO-lid Jan Wolkers over zijn ervaring met de VPRO. Hij nam ooit een plantenbak bij een bijeenkomst mee. Fragment OVT 27 mei 2001 uur 2 (6,5 min.)

Spoor terug: Documentaire over 75 jaar VPRO

vanaf 01:09:47

VPRO en de leden. Met dominee Spelberg op zoek naar het oergevoel van de VPRO door de afgelopen 75 jaren heen. Documentaire van Marnix Koolhaas en Jos Palm.

Spoor terug: documentaire over 75 jaar VPRO

vanaf 01:09:47

De VPRO en de leden. Met dominee Spelberg op zoek naar het oergevoel van de VPRO door de afgelopen 75 jaren heen. Documentaire van Marnix Koolhaas en Jos Palm. Fragment OVT 27 mei 2001 uur 2 (43 min.)

Napraten met VPRO leden

vanaf 01:52:48

Mijn vrouw zei: Dirk, we blijven net zo lang bij de VPRO als dat we leven. Jos Palm praat kort na met oud VPRO-dominee Labrie en de heer Dirk Abbenes over het Jubileum.

Napraten met VPRO leden

vanaf 01:52:48

'Mijn vrouw zei: ‘Dirk, we blijven net zo lang bij de VPRO als dat we leven'. Jos Palm praat kort na met oud VPRO-dominee Labrie en de heer Dirk Abbenes over het Jubileum. Fragment OVT 27 mei 2001 uur 2 (3,5 min.)

advertentie