Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de schijver/beeldend kunstenaar Jan Wolkers. Dit weekend viert de Nederlandse Museum Vereniging (NMV) haar 75 jarig bestaan. Een gesprek over de Nederlandse Museumgeschiedenis met cultuurhistorica (UvA) Ellinoor Bergvelt. Verder een gesprek over Loe de Jong en de oorlog als mythe, met Chris van der Heijden, n.a.v. zijn komende week te verschijnen boek 'Grijs Verleden: Nederland en de Tweede Wereldoorlog'. 11.00-12.00: In memoriam Arie Kleijwegt (1921-2001). Op vrijdag 2 maart overleed Arie Kleijwegt, oud-televisiedirecteur van de VPRO en maker van talrijke legendarische radio- en televisiereportages. In de jaren 60 vormde hij de domineeszuil V.P.R.O. om tot moderne omroep waar spraakmakende programma's als Hoepla, Het Gat Van Nederland en het Simplistisch Verbond konden ontstaan. OVT herdenkt Arie Kleijwegt met o.m. een oude column ván en een nieuwe column óver deze kleurrijke omroeplegende, te vinden op de CD 'Arie Kleijwegt, Afscheid van een radioman'. Marnix Koolhaas praat met de oud-eindredakteur van OVT Kees Slager over Arie. En een column voor Arie van Jan Cees van Beers, een trouwe luisteraar. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Beste Ouders, Lieve Ine… Een driedelige historische documentaire over Nederlandse militairen in het Franse dorpje La Courtine 1959-1964 Deel 3: Na de oefening In juli 1959 vertrekken ca. 6000 militairen voor een drieweekse oefening naar La Courtine, een gehucht van ca. 1000 inwoners in midden Frankrijk. Tienduizenden andere dienstplichtigen en beroepssoldaten zullen in de volgende zes jaren hun voorbeeld volgen. Na de oefeningen te velde is er ruimte voor vertier. In het dorp worden de cafeetjes druk bezocht en door de dienst welzijnszorg van het leger worden excursies georganiseerd, films gedraaid en elk weekend worden beroemde artiesten uit Nederland overgevlogen. Aan het einde van het verblijf in La Courtine is het tijd voor souveniers voor het thuisfront, goed voor de plaatselijke economie. Deze driedelige serie is op cassette of cd te verkrijgen. Te bestellen door overmaking van f 27,50 (cassette) of f 35,- (CD) op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. OVT:Spoor terug: La Courtine + uitzenddatum. INFO: - 'Grijs Verleden: Nederland en de Tweede Wereldoorlog' - Chris van der Heijden, uitg. Contact, isbn 90 254 9694 6 - CD 'Arie Kleijwegt: Afscheid van een radioman', te bestellen door overmaking van f 30,- op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum, o.v.v. CD Arie Kleijwegt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 04 Maa 2001 uur 1 cd

vanaf 00:00:00

Column van Jan Wolkers: De eerste oorlogsdag 10 mei 1940

vanaf 00:03:50

In 1960 schreef Jan Wolkers Vivisectie, een verhaal over de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940. Zijn herinneringen hieraan in zijn column Een dag in mei.

Nederlandse Museumvereniging: 75 jaar

vanaf 00:08:45

Musea in Nederland hebben hun ontstaan in de 18e eeuw te danken aan Verlichtingsidealen en nationalisme. De kennis die de mens verzameld had moest getoond worden. En de stadhouder Willem V zag zijn museum als een opstapje naar het koningschap. De Nederlandse Museumvereniging (NMV) viert haar 75-jarige bestaan. Cultuurhistorica (UvA) Ellinoor Bergvelt over de geschiedenis van musea in Nederland. Annemarie Vels-Heijn, voorzitter van de NVM, komt zeer kort telefonisch aan het woord. Interview van Marnix Koolhaas. Geluidfragmenten Marchart-Hoge Veluwe 1935 en Lévie 1982.

Grijs verleden: Nederland en de Tweede Wereldoorlog

vanaf 00:33:16

De blik van de jaren zestig op de Tweede Wereldoorlog heeft zo langzamerhand afgedaan, volgens Chris van der Heijden, de auteur van een nieuw boek over Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Zijn boek is een samenvatting van de nieuwste oorlogsstudies en tegelijkertijd zeer kritisch tegen een oudere generatie historici. Het zwart-wit perspectief van Lou de Jong is te simpel. Het grootste deel van de Nederlanders gedroeg zich neutraal en grijs en probeerde de bezetting zo goed en kwaad als het ging door te komen. Interview van Jos Palm. Boek: Grijs Verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog, door: Chris van der Heijden.

In memoriam Arie Kleijwegt

vanaf 01:01:07

Op 1 maart 2001 overleed Arie Kleijwegt, oud-VPRO tv directeur en oud-columnist van OVT. Een man die zich door het lot liet leiden en erdoor was gefascineerd. De wind waaide op 19 augustus 1943 vrij krachtig uit het zuidwesten, vertelde Kleijwegt in één van zijn columns. Door deze omstandigheid fietste hij naar een onderduikadres in Eindhoven in plaats van in Rotterdam. En daardoor kwam hij bij de radio Herrijzend Nederland terecht, waar zijn carrière in de media begon. Marnix Koolhaas spreekt met Kees Slager over zondagskind Kleijwegt. Luisteraar Jan Cees van Beers leest een bewonderende column voor. Geluidfragmenten (2x) van de CD Arie Kleijwegt, afscheid van een radioman.

Spoor terug: La Courtine deel 3

vanaf 01:22:53

Beste Ouders, Lieve Ine? Een driedelige historische documentaire over Nederlandse militairen in het Franse dorpje La Courtine 1959-1964. Deel 3: Na de oefening. In juli 1959 vertrekken ca. 6000 militairen voor een drieweekse oefening naar La Courtine, een gehucht van ca. 1000 inwoners in midden Frankrijk. Tienduizenden andere dienstplichtigen en beroepssoldaten zullen in de volgende zes jaren hun voorbeeld volgen. Na de oefeningen te velde is er ruimte voor vertier. In het dorp worden de cafeetjes druk bezocht en door de dienst welzijnszorg van het leger worden excursies georganiseerd, films gedraaid en elk weekend worden beroemde artiesten uit Nederland overgevlogen. Aan het einde van het verblijf in La Courtine is het tijd voor souveniers voor het thuisfront, goed voor de plaatselijke economie.

advertentie