Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de schrijfster Mies Bouhuys. De geschiedenis van de tabaksaccijnzen n.a.v. het verschijnen van het boek 'De macht van de Nederlandse tabaksindustrie' van Joop Bouma (Trouw). Gesprek met Joop Bouma en met belasting-historicus én oud staatssecretaris van financiën Ferdinand Grapperhaus over de geschiedenis van de rooklobby, de tabaksaccijnzen én het anti-rookbeleid. Verder een gesprek met Carla van Baalen en Jan Ramakers auteurs van het deze week verschenen boek: 'Het kabinet Drees III - Barsten in de brede basis'. 11.00-12.00: In het tweede uur de uitgever Bas Lubberhuizen over de deze week overleden journalist Wim Wennekes. Een reportage over de tentoonstelling 'Erasmus; van beeld naar beeldmerk' in het Historisch Museum Rotterdam. En een gesprek met Mariska Heymans-van Bruggen over de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in dagboeken. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Beste Ouders, Lieve Ine… Een driedelige historische documentaire over Nederlandse militairen in het Franse dorpje La Courtine 1959-1964 Deel 1: De reis naar La Courtine In juli 1959 vertrekken ca. 6000 militairen voor een drieweekse oefening naar La Courtine, een gehucht van ca. 1000 inwoners in midden Frankrijk. Tienduizenden andere dienstplichtigen en beroepssoldaten zullen in de volgende zes jaren hun voorbeeld volgen. Eerst La Courtine zien en dan sterven wordt al snel een standaard grap onder de soldaten. De grootste oefening van het Nederlandse leger sinds WO II begint met de reis naar La Courtine: honderden DAF-trucks en Willy-jeeps rijden met een slakkengangetje in een langgerekte colonne van soms wel 70 km door België en Frankrijk. Voor velen is het de eerste keer dat zij in het buitenland zijn en kijken hun ogen uit. Zeker als ze het einddoel van de reis bereiken en zich klaar moeten maken voor de oefening. Deze driedelige serie is op cassette of cd te verkrijgen. Te bestellen door overmaking van f 27,50 (cassette) of f 35,- (CD) op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. OVT:Spoor terug: La Courtine + uitzenddatum. INFO: Joop Bouma: 'De macht van de Nederlandse tabaksindustrie' - Uit. L.J. Veen - Amsterdam (isbn 90 3204 6044 7) Carla van Baalen en Jan Ramakers (red.): 'Het kabinet Drees III - Barsten in de brede basis' - SDU Uitgevers - Den Haag (isbn 90 12 08951 4) Mariska Heymans-van Bruggen (sam.): 'De Japanse bezetting in dagboeken - Vrouwenkamp Ambarawa 6' - Bert Bakker - Amsterdam (isbn 90 351 2230 5) Tentoonstelling 'Erasmus: van beeld naar beeldmerk' , Historisch Museum Rotterdam, t/m 17 juni 2001.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Accijnzen op tabak: belastingopbrengsten of een gezondere bevolking

vanaf 00:00:09

De overheid wil een gezonde bevolking, maar verdient tegelijkertijd goed aan tabaksbelasting. Ziedaar het grote dilemma in het rookbeleid van de staat. Daarnaast hebben de voor- en de tegenstanders van het roken hun organisaties, die de overheid proberen te beïnvloeden. Marnix Koolhaas spreekt met auteur Joop Bouma en belasting-historicus Ferdinand Grapperhaus. Boek: Het rookgordijn. De macht van de Nederlandse tabaksindustrie, door: Joop Bouma. Geluidsfragmenten van J. Wester 1957, Kruisinga 1970 en liedje Kupkoy 1931 (reclame voor sigaret).

Column van Mies Bouhuys over de Jordaan

vanaf 00:04:02

Mies Bouhuys over haar familie, die uit de stad Amsterdam kwam. En over de buurt de Jordaan. De Bloemgracht was net Venetië, volgens haar vader.

Spoor terug: La Courtine deel 1

vanaf 01:00:23

Frankrijk had een overcapaciteit aan militaire terreinen, aangezien de meeste van de Franse troepen in Algerije actief waren. Nederland had behoefte aan oefenruimte. Vandaar dat op 2 juli 1959 de eerste grote colonne vanuit Oirschot richting La Courtine vertrok. Voor vele soldaten was dit hun eerste reis naar het buitenland. Vier keer per jaar, zes jaar lang, vertrokken dit soort colonnes vanuit Budel en Oirschot naar Frankrijk. De colonne kon wel 70 kilometer lang zijn. Deel 1 van drie afleveringen: De reis naar La Courtine. Geluidsfragmenten van toenmalig minister van defensie Sydney van der Bergh.

In memoriam Wim Wennekes: chroniqueur bedrijfsleven

vanaf 01:01:46

Half februari 2001 overleed Wim Wennekes. Hij was een pionier in het schrijven over het bedrijfsleven en was daarbij voornamelijk geïnteresseerd in de mens achter de ondernemer. Zijn De aartsvaders uit 1993 was een goed voorbeeld van deze benadering. Marnix Koolhaas spreekt met uitgever Bas Lubberhuizen. Geluidsfragment Wim Wennekes.

Dagboeken uit een Japanse vrouwenkamp op Java

vanaf 01:15:53

Dagboeken bijhouden was verboden in Jappenkampen. Desondanks waren er vrouwen, die dat toch deden. Zes van die dagboeken, afkomstig uit Vrouwen- en kinderkamp Ambarawa 6 op Midden-Java, zijn verwerkt in een uitgave van het Instituut van Oorlogsdocumentatie. Marnix Koolhaas spreekt met samenstelster Mariska Heijmans-van Bruggen. Boek: Vrouwenkamp Ambarawa 6, samengesteld door Mariska Heijmans-van Bruggen.

Kabinet Drees III: Een formele ministersploeg

vanaf 01:34:09

kabinet Drees III had tegelijkertijd twee ministers van buitenlandse zaken, Luns en Beyen. Een topambtenaar zei over de twee dat ze het alleen onder begeleiding van een ervaren kinderpsycholoog met elkaar uit konden houden. Het kabinet, dat bestond uit PvdA, CHU, KVP en ARP, ging formeel met elkaar om. Jos Palm interviewt Carla van Baalen en Jan Ramakers. Boek: Het kabinet Drees III. Barsten in de brede basis, door: Carla van Baalen en Jan Ramakers. Geluidsfragment meester J. Kuyper over emancipatiewet 1957.

advertentie