Ovt

Ovt

10.00-11.00: Met om 10.08 de column van de oud parlementair-journalist Kees Sorgdrager. N.a.v. de commotie rond de uitspraken van Willem-Alexander deze week een gesprek met de historicus J.C. Kikkert over de 'kwestie Irene', oftewel de verwikkelingen rond de verloving en het huwelijk van prinses Irene. Binnenkort verwacht Nederland de 16de miljoenste inwoner. Een gesprek met de demograaf Frans van Poppel over de geschiedenis van de bevolkingsgroei en de bevolkingspolitiek. In het tweede uur aandacht voor het verdwijnen van de 'pips' op de radio. Rein Boomsma, voormalig chef-meetdienst van de NRU, de Nederlandse Radio Unie, vertelt over de historie van de pips. Een reportage over de presentatie van het boek 'Een onbelicht verleden. De verplichte tewerkstelling van medische studenten in Nazi-Duitsland (1943-1945)' van prof. H.J. Dokter. En een gesprek met de historicus Henk van Nierop over de beeldenstorm in Nederland n.a.v. de vernietiging van Boeddhistische beelden in Afghanistan door de Taliban. 11.00-12.00: Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Walra: de boter op m'n broodje Een tweeluik over de geschiedenis van het familiebedrijf de Walra v/h Van Dijk Manders & Co uit Waalre. Verkopers van linnenuitzetten aan particulieren door middel van agentessen en adviseuses. Voor deze vrouwen was de huis aan huis verkoop een aangename bijverdienste. Na meer dan 128 jaar houdt het familiebedrijf ermee op en daarmee verdwijnt de laatste verkoper van hoogwaardig huishoudelijk textiel aan particulieren, meestal jonge vrouwen. Deel 1: De teuten uit Waalre Tweeluik is te bestellen door overmaking van f 15,- op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Spoor terug: de Walra. INFO: - 'Een onbelicht verleden. De verplichte tewerkstelling van medische studenten in Nazi-Duitsland (1943-1945)'- prof. H.J. Dokter , uitg. Van Gorcum, isbn 90 232 3590 8

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bevolkingsgroei in Nederland: op naar de 17 miljoen

vanaf 00:00:33

Binnenkort verwacht Nederland de 16 miljoenste inwoner. Volgens schattingen van demografen wordt de 17 miljoen nog gehaald, maar zal het aantal inwoners daarna waarschijnlijk dalen. Paul van der Gaag spreekt met demograaf Frans van Poppel van het NIDI, het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, over de geschiedenis van de bevolkingsgroei en over bevolkingspolitiek. Geluidsfragment: 15 miljoen mensen van Vormfout.

Column van Kees Sorgdrager: De jonkvrouw spreekt over politiek

vanaf 00:04:15

Politiek is een platvloerse zaak, sprak jonkvrouw Wittewaal van Stoetwegen van de CHU tot parlementair journalist Sorgdrager in 1971. De geluidsman had na het eigenlijke interview de band stiekem weer gestart en de band met bovengenoemd citaat laat Sorgdrager in zijn column horen. De jonkvrouw doceert onder andere over de naderende verkiezingen en het koningshuis. Ze stopte zelf na die verkiezingen met de politiek.

Kwestie prinses Irene

vanaf 00:11:43

Prins Willem-Alexander deed recentelijk een aantal onhandige uitspraken over de Argentijnse dictatuur van Videla. Ook zijn tante prinses Irene deed jaren geleden ongelukkige uitspraken over een militaire dictatuur, namelijk die van Franco in Spanje. Irene zei in het openbaar zeer positieve dingen over het regime en heel Nederland viel over haar heen. En net als bij Willem-Alexander had het te maken met haar aanstaande schoonfamilie. Jos Palm spreekt met historicus J.C. Kikkert en Kees Sorgdrager over de kwestie Irene. Geluidsfragmenten van prinses Irene en andere reacties op de kwestie.

Radiopiepjes bedreigd

vanaf 01:01:49

De piepjes als tijdwaarneming voor het nieuws op de radio gaan verdwijnen. De zogenaamde pips, waarop veel mensen hun klok gelijk zetten. Hiermee komt een einde aan een lange radiotraditie. Naast de pips zijn er in het verleden ook andere geluiden gebruikt (klokken). Paul van der Gaag spreekt met de nu 85-jarige Rein Boomsma, voormalig chef-meetdienst van de NRU, de Nederlandse Radio Unie. Geluidsfragmenten van de pips en klokken.

Medische dwangarbeiders in Duitsland

vanaf 01:11:12

Spoor terug: de Walra deel 1

vanaf 01:25:35

Al 128 jaar leggen adviseuses van het familiebedrijf Walra huisbezoeken af om vrouwen te adviseren bij de aanschaf van hun uitzet. Vroeger werd dit door veel textielbedrijven gedaan, maar de Walra is het enige bedrijf dat dit tot de 21e eeuw heeft volgehouden. Nu stoppen ook zij er mee. Deel 1 van een tweeluik: De teuten uit Waalre.

advertentie