Ovt

Ovt

10.00-11.00: de column van de schrijfster Mies Bouhuys N.a.v. de heruitgave van het dagboek van Anne Frank met daarin de 4 nieuwe pagina's een gesprek met Gerrold van der Stroom, mede-bezorger van de heruitgave, over Anne Frank als icoon van de holocaust. Verder een gesprek met Ronald van Raak over zijn deze week gepresenteerde boek 'In naam van het volmaakte. Conservatisme in Nederland in de negentiende eeuw'. 11.00-12.00: Jan Doeven van de Nozema, de Nederlandse Omroep Zender Maatschappij, de beheerder van de zandmasten over de geschiedensi van de etherfrequenties. De tentoonstelling 'Duizend jaar markten in de Domstad' in het Centraal Museum in Utrecht. Dominee Maarten Aalders over de 'kewstie Geelkerken' van 75 jaar geleden. Heeft de slang nu gesproken of niet? Vrijdag 23 maart congres in Kampen. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Walra: de boter op m'n broodje Een tweeluik over de geschiedenis van het familiebedrijf de Walra v/h Van Dijk Manders & Co uit Waalre. Verkopers van linnenuitzetten aan particulieren door middel van agentessen en adviseuses. Voor deze vrouwen was de huis aan huis verkoop een aangename bijverdienste. Na meer dan 128 jaar houdt het familiebedrijf ermee op en daarmee verdwijnt de laatste verkoper van hoogwaardig huishoudelijk textiel aan particulieren, meestal jonge vrouwen. Deel 2: Zijn liefde is jouw zorg Tweeluik is op cassette te bestellen door overmaking van f 15,- op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Spoor terug: de Walra. INFO: - 'De dagboeken van Anne Frank/NIOD- uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2199 6 - 'Verhaaltjes, gebeurtenissen uit het achterhuis, Cady's leven'- Anne Frank, uitg. Bert Bakker 90 351 2199 6 - 'Anne Frank Huis: Een museum met een verhaal'. uitg. Anne Frank Stichting, isbn 90 72972 61 9 (1999) - 'In naam van het volmaakte . Conservatisme in Nederland in de negentiende eeuw' - Ronald van Raak, uitg. Wereldbibliotheek, isbn 90 351 1392 6 - Tentoonstelling 'Duizend jaar markten in de Domstad', Centraal Museum, Utrecht. - Congres 75 jaar Geelkerken in Kampen, tel: 038-333 16 88

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Mies Bouhuys over Artis en Amsterdam tijdens de oorlog

vanaf 00:04:01

Jeugdherinneringen van Mies Bouhuys aan dierentuin Artis, haar schooltijd en Amsterdam tijdens de oorlog.

Dagboek van Anne Frank

vanaf 00:10:46

Vier onbekende paginas van het wereldberoemde dagboek van Anne Frank zijn opgedoken. En toevallig is er ook een nieuwe herdruk van het boek, waar de nieuwe paginas vanzelfsprekend aan toe zijn gevoegd. Anne Frank blijft in de belangstelling staan als icoon van de holocaust. Marnix Koolhaas interviewt Mies Bouhuys en Gerrold van der Stroom, mede-bezorger van de heruitgave. Boek: De dagboeken van Anne Frank. Boek: Verhaaltjes, gebeurtenissen uit het achterhuis, Cadys leven, door: Anne Frank. Geluidfragmenten van Peter Koelewijn en de Vliegende Panters over Anne Frank.

Conservatisme in Nederland

vanaf 00:36:33

Waarom hebben we geen conservatieve partij in Nederland? Historicus Ronald van Raak spreekt over de 19e eeuw, een tijd waarin Nederland wel een zelfstandige conservatieve beweging had. Interview van Jos Palm. Boek: In naam van het volmaakte. Conservatisme in Nederland in de negentiende eeuw, door: Ronald van Raak.

Etherfrequenties van de publieke omroep in het gedrang

vanaf 01:03:31

Van de twee traditionele middengolffrequenties, de 747 en de 1008, houdt de publieke omroep er waarschijnlijk maar één over. De 1008 AM wordt dan aan een commercieel station verkocht, als alle protesten hiertegen tenminste niets uitrichten. Marnix Koolhaas spreekt met Jan Doeven van Nozema, de Nederlandse Omroep Zender Maatschappij, de beheerder van de zendmasten.

1000 jaar markten in Utrecht

vanaf 01:10:27

Markten in Utrecht hebben een herleidbare geschiedenis tot 1000 jaar terug. Rond de tiende en elfde eeuw kwam de Utrechtse markt op, met een hoogtepunt in de twaalfde eeuw. Daarna werd de rol van de marktstad minder. Kaj van Vliet, een van de auteurs van het tentoonstellingsboekje, loopt in deze reportage van Pieter Eckhardt door de domstad en vertelt over de in het Centraal Museum Utrecht ingerichte tentoonstelling over de geschiedenis van de markten in de stad. Boek: Markten in Utrecht, van de vroege middeleeuwen tot nu, door: Kaj van Vliet e.a..

Kwestie Geelkerken: De sprekende slang uit Genesis

vanaf 01:17:45

Sprak de slang in Genesis 3 wel of niet? Dominee Geelkerken meende in een preek in 1924 dat het spreken van de slang niet te letterlijk genomen moest worden. Dit onschuldige bijzinnetje leidde tot een hevige theologische twist in de Gereformeerde kerk. Gerard Leenders spreekt met dominee Maarten Aalders over de kwestie, waar binnenkort een conferentie in Kampen aan wordt gewijd.

Spoor terug: de Walra deel 2

vanaf 01:24:49

moderne vrouw heeft geen zin om huis aan huis linnengoed te verkopen. Terwijl het vroeger werd het gezien als een handige manier om wat bij te verdienen. Bart van Dijk, de achterkleinzoon van de oprichter van de Walra, over het einde van zijn bedrijf. Deel 2 van een tweeluik, Zijn liefde is jouw zorg.

advertentie