Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de medewerker en oud-hoofdredacteur van de Weekkrant Suriname Wilfred Lionarons. Een interview met historicus Anton van Hooff over zelfdoding en euthanasie, van Socrates tot Brongersma. Deze week werd bekend dat 'de kinderrechter' dreigt te verdwijnen. Een gesprek over 75 jaar kinderrechtspraak met prof.dr. Jaap Doek, hoogleraar jeugd- en familierecht aan de VU in Amsterdam. 11.00-12.00: Carla van Os over de vorige Nederlandse commissaris voor de vluchtelingen Gerrit Jan van Heuven Goedhart. Een reportage over de tentoonstelling 'Linnenuitzet op stapel' in het Streekdmuseum Krimpenerhof in Krimpen aan den IJssel. En aandacht voor een telefoongesprek met een Nederlandse diplomaat tijdens de Hongaarse opstand in 1956. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Als de bom barst Een tweeluik over de geschiedenis van de BB, de Organisatie Bescherming Bevolking, die tussen 1952 en 1980 in geval van oorlog in actie had moeten komen om de burgers te beschermen. Deel 1: De Opbouw. Over de werving van vrijwilligers, de opbouw van de organisatie in 'wijken' en 'blokken'. En over hoe men zich onder leiding van het Blokhoofd - met de Tweede Wereldoorlog nog in gedachte - voorbereidde het bestrijden van de gevolgen van een nieuwe oorlog. INFO: 'De kinderrechter 75 jaar: rede tot vreugde!?' - J.R. Bac, uitg. Kluwer, Deventer 1998, isbn 90-271-4932-1 (geb.) 'Gerrit Jan van Heuven Goedhart 1901-1956' - Carla van Os, uitg. Jan Mets, Amsterdam 1998, isbn 90 5330 251 4 'Atoomgevaar? Dan zeker de BB: De Geschiedenis van de Bescherming Bevolking'- Bart van der Boom, uitg. SDU 2000, isbn 90 12 08852 6 Tentoonstelling 'De BB is paraat' t/m 18/11, Omroepmuseum, Hilversum Tentoonstelling 'Linnenuitzet op stapel', t/m 15/2/200 - Streekmuseum Crimpenerhof, Krimpen aan den IJssel 'De linnenuitzet in de 20e eeuw: Statussymbol en wegwerpartikel', uitg. AO-reeks, tel: 0800-0224222

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 05 Nov 2000 uur 1

vanaf 00:00:55

Column van Wilfred Lionarons: Surinaams nationalisme

vanaf 00:03:47

'De geboorte van een nationalist kan, zoals elke geboorte, het gevolg zijn van puur toeval'. Lionarons over zijn vriend Robert, die door een ontmoeting met een paar Ghanese meiden nationalist werd. Ook over de Surinaamse politici Eddy Bruma en Jopie Pengel. Fragment OVT 5 november 2000 uur 1 (7 min.)

Column van Wilfred Lionarons: Surinaams nationalisme

vanaf 00:04:42

De geboorte van een nationalist kan, zoals elke geboorte, het gevolg zijn van puur toeval. Lionarons over zijn vriend Robert, die door een ontmoeting met een paar Ghanese meiden nationalist werd. Ook over de Surinaamse politici Eddy Bruma en Jopie Pengel.

Euthanie door de eeuwen heen

vanaf 00:10:36

Euthanasie betekent letterlijk goede, zachte dood. In het Nederlands wordt het woord gebruikt om de beëindiging van het leven van patiënten die ongeneeslijk ziek zijn of ondraaglijk lijden te beschrijven. De discussie over euthanasie is weer actueel door de zaak Brongersma, de oud-PvdA senator die met de hulp van zijn huisarts een einde aan zijn leven maakte. Brongersma was slechts levensmoe en de vraag is of dat soort mensen ook mogen worden bijgestaan door een arts bij hun vrijwillig gekozen levenseinde. Jos Palm spreekt met classicus Anton van Hooff over de geschiedenis van de euthanasie vanaf de oudheid. Een korte reactie van de Maastrichtse arts J. Fiolet. Geluidsfragmenten 1973 Friese huisarts G. Postma en 'Zelfmoord kan helpen' van Hans Dorrestijn Fragment OVT 5 november 2000 uur 1 (22 min.)

Euthanasie door de eeuwen heen

vanaf 00:11:31

Euthanasie betekent letterlijk goede, zachte dood. In het Nederlands wordt het woord gebruikt om de beëindiging van het leven van patiënten die ongeneeslijk ziek zijn of ondraaglijk lijden te beschrijven. De discussie over euthanasie is weer actueel door de zaak Brongersma, de oud-PvdA senator die met de hulp van zijn huisarts een einde aan zijn leven maakte. Brongersma was slechts levensmoe en de vraag is of dat soort mensen ook mogen worden bijgestaan door een arts bij hun vrijwillig gekozen levenseinde. Jos Palm spreekt met classicus Anton van Hooff over de geschiedenis van de euthanasie vanaf de oudheid. Een korte reactie van de Maastrichtse arts J. Fiolet. Geluidsfragmenten Friese huisarts G. Postma 1973 en Zelfmoord kan helpen van Hans Dorrestijn.

Kinderrechter dreigt te verdwijnen

vanaf 00:32:43

De gespecialiseerde kinderrechter dreigt te verdwijnen. Rechters moeten steeds meer rouleren tussen de verschillende disciplines, waardoor de kinderrechter steeds vaker een gewone rechter blijkt te zijn. Elke rechter moet in principe het kinderrecht 'erbij' kunnen doen. Marnix Koolhaas spreekt met Jaap Doek, hoogleraar Familie- en Jeugdrecht aan de VU in Amsterdam, over de geschiedenis van de kinderrechter. Fragment OVT 5 november 2000 uur 1 (21,5 min.)

Kinderrechter dreigt te verdwijnen

vanaf 00:33:40

De gespecialiseerde kinderrechter dreigt te verdwijnen. Rechters moeten steeds meer rouleren tussen de verschillende disciplines, waardoor de kinderrechter steeds vaker een gewone rechter blijkt te zijn. Elke rechter moet in principe het kinderrecht erbij kunnen doen. Marnix Koolhaas spreekt met Jaap Doek, hoogleraar Familie- en Jeugdrecht aan de VU in Amsterdam, over de geschiedenis van de kinderrechter.

OVT 05 Nov 2000 uur 2

vanaf 01:02:12

Vluchtelingen-Commissaris van Heuven Goedhart

vanaf 01:02:15

Ruud Lubbers wordt namens de VN de nieuwe Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Deze functie werd eerder ingenomen door een Nederlander, namelijk door de markante Gerrit Jan van Heuven Goedhart. Hij werd in 1951 de eerste Commissaris en bleef in functie tot zijn vroege dood in 1956. Na de Tweede Wereldoorlog waren er enorm veel vluchtelingen en van Heuven Goedhart werd hun voorvechter. Marnix Koolhaas spreekt met Carla van Os, medewerker van de Stichting Vluchteling en auteur van een biografische schets van van Heuven Goedhart. Geluidsfragment 1954 van Heuven Goedhart Fragment OVT 5 november 2000 uur 2 (8 min.)

Vluchtelingen-Commissaris Van Heuven Goedhart

vanaf 01:04:27

Ruud Lubbers wordt namens de VN de nieuwe Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Deze functie werd eerder ingenomen door een Nederlander, namelijk door de markante Gerrit Jan van Heuven Goedhart. Hij werd in 1951 de eerste Commissaris en bleef in functie tot zijn vroege dood in 1956. Na de Tweede Wereldoorlog waren er enorm veel vluchtelingen en Van Heuven Goedhart werd hun voorvechter. Marnix Koolhaas spreekt met Carla van Os, medewerker van de Stichting Vluchteling en auteur van een biografische schets van Van Heuven Goedhart. Geluidsfragment 1954 van Heuven Goedhart.

Linnenuitzet

vanaf 01:10:12

De uitzet bestaat nauwelijks meer. Wat eeuwenlang de trots was van elke alleenstaande bruid en huisvrouw, behoort nu tot het erfgoed van de jaren vijftig en daarvoor. Marnix Koolhaas werd rondgeleid door samenstelster en kunsthistorica Sanny de Zoete. Zij wil proberen nieuwe linnendoekjes op de markt te brengen. Tentoonstelling 'De linnenuitzet op stapel' in Streekmuseum Crimpenerhof in Krimpen aan de IJssel 'De linnenuitzet in de 20ste eeuw. Statussymbool en wegwerpartikel' – boekje bij tentoonstelling Fragment OVT 5 november 2000 uur 2 (6,5 min.)

Linnenuitzet

vanaf 01:12:24

De uitzet bestaat nauwelijks meer. Wat eeuwenlang de trots was van elke alleenstaande bruid en huisvrouw, behoort nu tot het erfgoed van de jaren vijftig en daarvoor. Marnix Koolhaas werd rondgeleid in Streekmuseum Crimpenerhof in Krimpen aan de IJssel door samenstelster en kunsthistorica Sanny de Zoete. Zij wil proberen nieuwe linnendoekjes op de markt te brengen. Boek: De linnenuitzet in de 20ste eeuw. Statussymbool en wegwerpartikel, door: boekje bij tentoonstelling.

Russische inval in Hongarije in 1956

vanaf 01:16:56

Zondagochtend 4 november 1956 viel de Sovjet-Unie Hongarije binnen. Redacteur Jan de Graaf van Het Parool sprak in 1956 naar aanleiding van de onrustige situatie in Boedapest per telefoon met de toenmalige Nederlandse gezant in de Hongaarse hoofdstad. Daar is een bandopname van bewaard gebleven. Na het beluisteren van een deel van de band spreekt Marnix Koolhaas met Jan de Graaf over dat interview en wat ermee gedaan werd. Over journalistiek in 1956. Geluidsfragment 1956 Jan de Graaf van Het Parool Fragment OVT 5 november 2000 uur 2 (6 min.)

Russische inval in Hongarije in 1956: een Nederlands verslag

vanaf 01:19:08

Zondagochtend 4 november 1956 viel de Sovjet Unie Hongarije binnen. Redacteur Jan de Graaf van Het Parool sprak in 1956 naar aanleiding van de onrustige situatie in Boedapest per telefoon met de toenmalige Nederlandse gezant in de Hongaarse hoofdstad. Daar is een bandopname van bewaard gebleven. Na het beluisteren van een deel van de band spreekt Marnix Koolhaas met Jan de Graaf over dat interview en wat ermee gedaan werd. Over journalistiek in 1956. Geluidsfragment 1956 Jan de Graaf van Het Parool.

Spoor terug: Bescherming Bevolking (BB) deel 1

vanaf 01:22:37

De eerste maandag van de maand om 12 uur loeiden tot voor kort de sirenes van de Bescherming Bevolking (BB) door heel Nederland. De BB zelf was al in 1980 een zachte dood gestorven. Het werd in 1952 opgericht om burgers in geval van oorlog te kunnen beschermen. De Tweede Wereldoorlog lag nog vers in het geheugen en de organisatie slaagde er in het begin vrij eenvoudig in om vrijwilligers te werven. Het was de bedoeling om de BB op te bouwen in 'wijken' en 'blokken'. De organisatie bestond voornamelijk uit vrijwilligers. Maar na het voorspoedige begin, ging het al snel minder goed met de BB: stagnerende aantallen vrijwilligers en een zwakke organisatie. Het tweeluik 'Als de bom barst', deel 1 'De Opbouw' Samenstelling Paul van der Gaag, presentatie Astrid Nauta. Fragment OVT 5 november 2000 uur 2 (32 min.)

Spoor terug: Bescherming Bevolking (BB) deel 1

vanaf 01:24:49

De eerste maandag van de maand om 12 uur loeiden tot voor kort de sirenes van de Bescherming Bevolking (BB) door heel Nederland. De BB zelf was al in 1980 een zachte dood gestorven. Het werd in 1952 opgericht om burgers in geval van oorlog te kunnen beschermen. De Tweede Wereldoorlog lag nog vers in het geheugen en de organisatie slaagde er in het begin vrij eenvoudig in om vrijwilligers te werven. Het was de bedoeling om de BB op te bouwen in wijken en blokken. De organisatie bestond voornamelijk vrijwilligers. Maar na het voorspoedige begin, ging het al snel minder goed met de BB: stagnerende aantallen vrijwilligers en een zwakke organisatie. Het tweeluik Als de bom barst, deel 1 De Opbouw.

advertentie