Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-t.v.direkteur van de VPRO Jan van Nieuwenhuyzen. N.a.v. de discussie rond het zenden van Nederlandse militairen naar Eritrea een gesprek met Duco Hellema, hgl. internationale betrekkingen . Over de Nederlandse vredesmissies in het verleden en de besluitvorming daaromheen. Deze week verscheen het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau: De kunst van het combineren; Taakverdeling onder partners. N.a.v. daarvan een gesprek over de geschiedenis van het kostwinnerschap met historicus Dirk Damsma, auteur van het vorig jaar verschenen boek 'Familieband: Geschiedenis van het gezin in Nederland'. 11.00-12.00: De koker met toekomst voorspellingen van 10 prominenten die 40 jaar geleden t.g.v. het 40-jarig bestaan van de KLM in de Domtoren werd gemetseld zou zaterdag 7 oktober geopend worden. De koker is echter gestolen. Gesprek met luchtvaart-deskundige Marc Dierikx. Een reportage over de tentoonstelling 'Australië roept! De achterkant van de emigratie naar het land van melk en honing' in het Volksbuurtmuseum in Den Haag. Aandacht voor de CD 'Cadans der Getouwen', een cd met Nederlandstalige spin- en weefliederen. Gesprek met de initiatiefnemer van de CD Guy Roelofs. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Eiland in de tijd De geschiedenis van landgoed De Wiersse in Gelderland. Aflevering 1: Mooi versleten. INFORMATIE OVT: - 'Van Korea tot Kosovo: De Nederlandse militaire deelname aan vredesoperaties sinds 1945' - Christ Klep/Richard van Gils, uitg. SDU, isbn 90 12 08766 x - 'Familieband: Geschiedenis van het gezin in Nederland'- Dirk Damsma, uitg. Kosmos, isbn 90 215 3489 4 - CD: Cadans der Getouwen: info@cadans.myweb.nl - Tentoonstelling 'Australië roept' , Volksbuurtmuseum, Den Haag t/m 12/11/2000 openingstijden woensdag t/m zondag 13.00-16.00 uur, tel: 070-389 89 86 - Buitenplaats De Wiersse in Vorden, inlichtingen en reserveringen tel: 0573-451 409 22 oktober open tuindagen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Jan van Nieuwenhuyzen: de verzuiling in de media

vanaf 00:04:25

VPRO-directeur Everhard Spelberg was een voorstander van de nationale omroep. Hij wilde na de oorlog af van de nationale zuilen. Spelberg verloor zijn strijd tegen de verzuilde omroepen en stierf in 1968, enige weken voor de grote omwenteling bij de VPRO begon. Een hommage aan Spelberg.

Nederlandse Vredesmissies: Oost-Afrika 1935

vanaf 00:09:19

Bestaan er veilige vredesmissies? Nederlandse militairen worden naar Oost-Afrika gestuurd om de grens tussen Eritrea en Ethiopië te bewaken. De twee landen hebben afgesproken om de vredesmissie toe te laten. In 1935 werd er ook een Nederlandse missie naar Ethiopië gestuurd. Het land was in oorlog met het Italië van Mussolini. Jos Palm spreekt met Duco Hellema, hoogleraar Internationale Betrekkingen in Utrecht. Geluidsfragment prinses Juliana 1935 (Rode Kruis ambulances).

Kostwinnerschap: de opkomst van de tweeverdiener

vanaf 00:32:46

Tweeverdieners zijn voor het eerst in de meerderheid in Nederland, zo blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau, De kunst van het combineren. Taakverdeling onder partners. Maar een grote groep vrouwen stopt nog steeds met werken als ze kinderen krijgen. Naar aanleiding hiervan spreekt Loes Wormmeester met historicus Dirk Damsma over de geschiedenis van de kostwinnaar. Boek: Familieband. Geschiedenis van het gezin in Nederland, door: Dirk Damsma.

De KLM en de toekomst: voorspellingen uit 1960 over 2000

vanaf 01:03:24

Veertig jaar geleden werd een koker met brieven ingemetseld in de Utrechtse domtoren. In die brieven hadden een aantal mensen voorspeld hoe de wereld er in het jaar 2000 er uit zou zien. Maar de voorspellingen zijn gestolen door een actiegroep, die dit feestje van de kapitalistische KLM wilde dwarsbomen. Loes Wormmeester spreekt met historicus Mark Dierikx over een aantal andere voorspellingen uit die tijd. Geluidsfragment inmetseling koker 1959.

Australië roept de Nederlandse emigrant

vanaf 01:10:53

Nederland wordt nu beschouwd als immigratieland. Een halve eeuw geleden was ons land nog een emigratieland. In topjaar 1952 vertrokken 54.000 mensen. Sinds de Tweede Wereldoorlog emigreerden 800.000 Nederlanders en 150.000 van hen eindigden in Australië. Daar aangekomen kwamen ze in opvangkampen terecht. In het Haagse Volksbuurtmuseum is de tentoonstelling Australië roept! gewijd aan een dergelijk kamp, Bonegilla, dat vol met Hollanders zat. Reportage van Esther Postema, die werd rondgeleid door samenstelster Marijke Eysbertse, die zelf ooit naar Australie emigreerde.

Liederen van de textielindustrie: cadans der getouwen

vanaf 01:17:29

De eens florerende Nederlandse textielindustrie is grotendeels verdwenen. Daarmee raakte ons land ook een eeuwenoude volkscultuur kwijt. Spinners en wevers hadden namelijk de gewoonte om tijdens het werken te zingen. Guy Roelofs is muzikant en de zoon van een Brabantse textielfabrikant. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van de textielliederen. Hij formeerde een gelegenheidsgroep die elf van die liederen in een modern arrangement op CD uitbracht. Geluidsfragmenten van de CD Cadans der getouwen.

Spoor terug: Landgoed de Wiersse te Gelderland deel 1

vanaf 01:24:24

De lusten en lasten van een landgoed. Het is niet eenvoudig om zoiets in deze tijden te beheren. In het Gelderse Vorden ligt landgoed de Wiersse, dat al sinds 1678 in het bezit van een familie. Het is 300 hectare groot en staat bekend om de mooie tuinen. Op dit moment is het eigendom van de 70-jarige Peter Gatacre. Hij kent de historie van het landgoed en vertelt daarover. Daarnaast is er aandacht voor de andere bewoners van het landgoed. Het tweeluik Eiland in de tijd, deel 1: Eeuwig versleten. Reportage Loes Wormmeester.

advertentie