Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van dominee en oud-t.v.direkteur van de VPRO Jan van Nieuwenhuyzen. Verder in het eerste uur een discussie over het teruggavebeleid van Nederlandse musea. Nu een Groenlandse mummie uit het Westfries Museum teruggegeven moet worden aan Groenland, dringt de vraag zich op wat er moet gebeuren met grote collecties koloniaal erfgoed in diverse Nederlandse musea. Ook deze collecties kunnen volgens hedendaagse museale normen zelden als 'legaal verworven collecties' aangemerkt worden. Is de museumwereld bereid deze discussie aan te gaan? Discussianten: Suzan Legêne (Tropenmuseum), Harrie Leyten (docent museologie) en Ewald van Vugt (publicist). 10.00-11.00: De geschiedenis van de luizenbestrijding, n.a.v. de nationale actie dag tegen de luis. Een gesprek hierover met de patholoog anatoom en medisch historicus dhr. Haneveld. Een reportage over de tentoonstelling 'Halve zolen en Opgegraven Schoenen', over archeologisch schoeisel uit de periode 200-1800, in het Museum Scheveningen. Aandacht voor de zojuist verschenen cassette met wandel- en strijdliederen van de AJC, bij het Nederlands Audiovosueel Archief (NAA) in Hilversum. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Eiland in de tijd De geschiedenis van landgoed De Wiersse in Gelderland. Aflevering 2: Eeuwig behoud. Het tweeluik over De Wiersse is op cassette te bestellen door overmaking van f 15,- op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Spoor terug: De Wiersse, d.d. 8 en 15 oktober 2000. INFO: - Tentoonstelling 'Halve Zolen en Opgegraven Schoenen' - Museum Scheveningen, t/m 6 januari, tel: 070- 35 00 830 - Cassette met Wandel en Strijd-liederen van de AJC (Klankbeeld 56) - NAA, Hilversum, tel: 035-677 59 28 - Buitenplaats De Wiersse in Vorden, inlichtingen en reserveringen tel: 0573-451 409 22 oktober open tuindagen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Jan van Nieuwenhuyzen: vluchtelingenactie

vanaf 00:05:02

De VPRO was in 1954 zeer vroeg met een inzamelingsactie voor vluchtelingen. In Triëst verbleven duizenden vluchtelingen uit Oostbloklanden in een kamp. De VPRO besloot reportages over het kamp te maken, waar vele zieken waren ondergebracht. En tegelijkertijd geld in te zamelen. Tien levensverhalen werden op de radio uitgezonden. De actie werd een ton voor Triëst een genoemd. Met het geld werden honderd zieken naar Nederland gebracht.

Teruggavenbeleid volkenkundige musea

vanaf 00:10:29

De Groenlandse mummie, die al vele jaren in het Westfries Museum ligt, gaat terug naar Groenland. De mummie moet terug naar zijn land van herkomst om daar ritueel te worden begraven. Als niet alleen menselijke resten, maar ook alle andere zaken terug moeten naar het land van oorsprong, blijft er weinig van de collecties van de volkenkundige musea over. Een discussie over het teruggavenbeleid van Nederlandse musea met docent archeologie Harrie Heyten, publicist Ewald Vanvugt en Suzanne Legêne van het Tropenmuseum. Interview van Marnix Koolhaas. Twee reportages van Jos Palm vanuit het Tropenmuseum in Amsterdam. Gesprek met conservator David van Duren over krissen, de bijl van de Cook-eilanden en de Paal van Dogon uit Afrika.

Luizenbestrijding door de eeuwen heen

vanaf 01:05:20

Luis in de pels, een luizenbaantje, er ingeluisd worden. Ook in de taal is de luis onuitroeibaar. Het beestje heeft zijn slechte reputatie voornamelijk te danken aan de jeuk, die het veroorzaakt. Marnix Koolhaas spreekt met medisch historicus Gerard Haneveld over de luis.

Archeologische schoenen

vanaf 01:11:55

Oude schoenresten uit de 3de eeuw tot de 19de eeuw worden zijn te bewonderen in het Museum Scheveningen. Voor 1800 waren schoenen volstrekt anders dan nu, maar na die tijd begon de schoen zich te ontwikkelen naar het huidige model. Reportage van Paul van der Gaag, die sprak met samenstelster en archeologe Moniek van Veen.

Wandel- en strijdliederen van de AJC

vanaf 01:18:30

Bij de AJC (Arbeiders Jeugd Centrale) was zingen bijzonder populair, bijvoorbeeld bij het wandelen. Geniet! Geniet! Van al wat de jeugd u biedt! was een dergelijk lied. Het gemengde koor van de AJC, de jongerenorganisatie van de SDAP, heette De Wielewaal. Fred de Kok selecteerde een aantal wandel- en strijdliederen van de AJC op enthousiasme. Het is uitgegeven door het NAA (Nederlands Audiovisueel Archief) als Klankbeeld 56. Interview van Marnix Koolhaas. Geluidfragmenten met liederen van de AJC.

Spoor terug: Landgoed de Wiersse te Gelderland deel 2

vanaf 01:24:06

Eigenaar Peter Gatacre streeft bij het beheer van landgoed de Wiersse naar continuïteit. Hij noemt het een strijd tegen de tijd. De mensen die werken op het landgoed waren het daar niet altijd mee eens. De familie van Gatacre was nooit bereid om een stuk land of een huis op het land te verkopen. Er zijn strenge regels om het landgoed in originele staat te houden. Het moet allemaal zoveel mogelijk lijken op de situatie van rond 1850. Tweeluik Eiland in de tijd deel 2: Eeuwig behoud. Samenstelling Loes Wormmeester.

advertentie