Ovt

Ovt

10.00-12.00: Met om 10.08 de column van de medewerker en oud-hoofdredacteur van de Weekkrant Suriname Wilfred Lionarons. De moffenhoer, de brood NSB-er, de groenteboer die wel erg veel Duitse klandizie had. Ze waren 'fout', en werden vlak na de oorlog in grote getalen opgepakt. Over deze "lichte gevallen" verscheen deze week een boekje, uitgegeven naar aanleiding van de overdracht van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging aan het Algemeen Rijksarchief. Een gesprek met de auteurs van 'Byzonder Gewoon: Het Centraal Archief Byzondere Rechtspleging (1944-2000) en 'de lichte gevallen', Sjoerd Faber en Gretha Donker. Verder aandacht voor het 75-jarig bestaan van de Buitenlandse Persvereniging. Een gesprek met de journalisten Friso Endt en Helmut Hetzel. Deze Nederlandse en Duitse journalist schrijven beiden al jaren over Nederland in buitenlandse bladen. 11.00-12.00: Een reportage over de herbegrafenis van de Canadese soldaat Victor Howie die in WO 2 in Nederland is gesneuveld. Daarna een reaktie van dhr. Bijsmans, voorlichter van de Oorlogsgravenstichting, over herbegrafenissen van Nederlandse en Duitse militairen die zonder familie en militair eerbetoon plaatsvinden i.t.t. die van geallieerden soldaten. Verder een gesprek met de zanger Bram Vermeulen over zijn theaterprogramma over de Eerste Wereldoorlog en de CD die daarnet van uit gekomen is onder de titel 'Oorlog aan den Oorlog'. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: Als de bom barst Een tweeluik over de geschiedenis van de BB, de Organisatie Bescherming Bevolking, die tussen 1952 en 1980 in geval van oorlog in actie had moeten komen om de burgers te beschermen. Deel 2: Het Nucleaire Tijdperk Over de veranderingen bij de BB nadat men zich gaat instellen op een komende kernoorlog in plaats van een conventionele oorlog, en over hoe het imago van de organisatie wordt aangetast door de koddige adviezen ter zelfbescherming die worden gegeven voor als de bom valt. Dit tweeluik is te bestellen door overmaking van f 15,- op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in HIlversum o.v.v. Spoor terug: de BB + uitzenddatum. INFO: 'Byzonder Gewoon: Het Centraal Archief Byzondere Rechtspleging (1944-2000) en 'de lichte gevallen'- Sjoerd Faber/Gretha Donker, uitg. MORE, Haarlem, isbn 90 806021 1 6 - CD Oorlog aan den Oorlog - BramVermeulen ,Virginrecords Theateroptreden 20 december a.s. Koningstheater, Den Bosch Grünfeldtheaterprodukties, Amsterdam 'Atoomgevaar? Dan zeker de BB: De Geschiedenis van de Bescherming Bevolking'- Bart van der Boom, isbn 90 12 08852 6, uitg. SDU Tentoonstelling 'De BB is paraat' t/m 18/11, Omroepmuseum, Hilversum

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

OVT 12 Nov 2000 uur 1

vanaf 00:00:40

Column van Wilfred Lionarons: Eddy Bruma

vanaf 00:05:36

De advocaat en oud-politicus Eddy Bruma, die vorige week overleed, zat bij Wilfred Lionarons in de klas en had toen al die drammerige, altijd gelijkhebberigheid. Het hoogtepunt van het politieke activisme lag rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.

Archief Bijzondere Rechtspleging: een beetje foute Nederlanders

vanaf 00:11:03

De moffenhoer, de brood NSBer en de groenteboer die wel erg veel Duitse klandizie had. Nederlanders die fout waren in de oorlog, maar geen serieus verraad hadden gepleegd. Na de bevrijding werd besloten om ook al deze lichte gevallen aan te pakken. Maar het was teveel van het goede en ruim 200.000 zaken werden geseponeerd. Rechtshistoricus Sjoerd Faber en juriste Gretha Donker onderzochten afgelopen drie jaar 3.000 gevallen uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, dat overgedragen is aan het Algemeen Rijksarchief. Paul van der Gaag spreekt de auteurs en er is een telefonische reactie van historicus Herman von der Dunk. Boek: Bijzonder Gewoon. Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (1944-200) en de lichte gevallen, door: Sjoerd Faber en Gretha Donker.

OVT 12 Nov 2000 uur 2

vanaf 01:02:37

Begrafenis Canadese soldaat uit de Tweede Wereldoorlog

vanaf 01:03:34

Langs de Bergse Maas bij Kapelse Veer is de Canadese soldaat Victor Howie na 55 jaar teruggevonden. Geallieerde en Duitse soldaten die begin 1945 bij Kapelse Veer sneuvelden, bleven in een niemandsland liggen en werden daarom niet allemaal teruggevonden na de bevrijding. Hij wordt nu met veel ceremonie begraven. Een reportage van Marnix Koolhaas.

Nederlandse militaire begrafenissen

vanaf 01:11:26

Waarom worden geallieerde soldaten met zoveel eer en vertoon begraven en waarom doet Nederland dat niet met teruggevonden Nederlandse soldaten? Een telefonische reactie van Fred Bijsmans, voorlichter van de Oorlogsgravenstichting. Deze stichting is sinds 1946 verantwoordelijk voor het onderhoud van de ongeveer 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. Interview van Paul van der Gaag.

CD van Bram Vermeulen over de Eerste Wereldoorlog

vanaf 01:17:45

De zanger Bram Vermeulen treedt regelmatig op in België en raakte bij Verdun gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding om een theaterprogramma over den Grooten Oorlog te maken, dat onlangs in première ging. Daar is nu ook een CD van uitgekomen met de titel Oorlog aan den Oorlog. Interview van Paul van der Gaag. Geluidsfragment Johnnie van Bram Vermeulen van de CD Oorlog aan den Oorlog.

Spoor terug: Bescherming Bevolking (BB) deel 2

vanaf 01:24:45

De Bescherming Bevolking (BB) ging zich op een nucleaire in plaats van een conventionele oorlog richten. Maar de regering Drees was niet bereid om grote bedragen aan de civiele verdediging te besteden. Het hoefde niet goed functioneren, het moest er alleen maar uitzien alsof het werkte. De koddige adviezen ter zelfbescherming van de BB deden het imago van de organisatie geen goed. De wenken, boekjes met knullige adviezen, waren dodelijk voor de reputatie van de BB. In 1980 was het plotseling afgelopen met de organisatie. Deel 2 van het tweeluik De bom barst, Het nucleaire Tijdperk.

Buitenlandse Pers Vereniging 75 jaar: het beeld van Nederland

vanaf 01:35:49

De pers speelt een belangrijke rol in de beeldvorming van Nederland in het buitenland. Vanaf de oprichting van de Vereniging veranderde de onderwerpen, waarin het buitenland geïnteresseerd was. De affaire Greet Hoffmans, Nieuw Guinea, Provo en het huwelijk van Beatrix en Claus. De laatste twintig jaar gaat het meer over kruisraketten, euthanasie, homohuwelijk en poldermodel. Paul van der Gaag spreekt met de journalist Friso Endt en de Duitse correspondent Helmut Hetzl over het beeld dat de buitenlandse pers van Nederland heeft.

advertentie