Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van historica en publiciste Reinildis van Ditshuyzen Deze week werd de nieuwe vreemdelingenwet in de tweede kamer behandeld. In OVT een gesprek met historica Corrie van Eijl over de geschiedenis van de vreemdelingenwet, die in 1849 voor het eerst tot stand kwam. Deze week viert de Leidse Universiteit haar 425 jarig bestaan. Een gesprek met Willem Otterspeer, auteur van het deze week verschenen boek 'Het bolwerk van de vrijheid: De Leidse universiteit, 1575-1672'. 11.00-12.00: Aandacht voor de onafhankelijkheisverklaring van Papoea en de rol van Nederland in deze Nieuw-Guineakwestie. Een gesprek emt voormalig bestuursambtenaar in Nieuw-Guinea Kees Lagerberg. Een reportage over een expositie van een tandartsenpraktijk van een 19e eeuwse tandmeester in het gebouw van de Acta in Amsterdam. Een gezamenlijk oorlogsmonument voor Duitsers en Nederlanders. Een gesprek met de wethouder van het Limburgse Haelen Sjaak Wijnands, voorzitter van de Stichting Monument Militairen, over dit initiatief. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: Monument voor mijn vader, een serie in vijf afleveringen. Vandaag deel 5. (slot) Op verzoek van zijn zoon sprak de inmiddels overleden Evert Hoedemaker (1896) - zeeman, avonturier, wereldreiziger en communist - zijn levensverhaal in op band. Het zijn onthullende verhalen over onder andere zijn rol in de groep-Schaap, een communistisch verzetsnetwerk dat als doel had schepen die voeren onder fascistische vlag tot zinken te brengen. Na de Duitse inval in 1940 werd Hoedemaker gearresteerd door de Gestapo en in Duitsland gevangen gezet. Dat hij overleefde was een wonder. BOEKEN/TENTOONSTELLINGEN: - 'Het bolwerk van de vrijheid: De Leidse universiteit, 1575-1672'- Willem Otterspeer, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2240 2 - 'Tandartsenpraktijk van de 19e eeuwse tandmeester', Gebouw van het Acta, Louwesweg 1, Amsterdam

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Reinildis van Ditshuyzen: BVD-dossier

vanaf 00:05:24

Over van Ditshuyzen zijn geen nadelige gegevens bekend geworden was de conclusie van de Nederlandse geheime dienst, de BVD. Zij had in Wenen gewoond en had veel gereisd. Daardoor kwam ze in contact met verdachte Oost-Europeanen. Van Ditshuyzen vroeg haar dossier met beroep op de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) op en kreeg 33 bladzijden opgestuurd. Tot haar verbazing was de BVD haar van 1974 tot de val van de Muur in 1989 blijven volgen. De conclusie was dat ze politiek betrouwbaar was en bovendien degelijk, serieus en bescheiden.

Vreemdelingenbeleid vanaf 1849

vanaf 00:10:20

Tot halverwege de negentiende eeuw was er geen vreemdelingenbeleid in Nederland. Iedereen kon zich in principe in Nederland vestigen. Voornamelijk Duitsers en Belgen kwamen naar Nederland om te werken. In 1849 kwam de eerste Vreemdelingenwet. Pas in 1965 volgde een tweede echte Vreemdelingenwet, pas 116 jaar na de eerste. Interview van Marnix Koolhaas met Corrie van Eijl van de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzoekt de rol van de arbeidsmarkt op het vreemdelingenbeleid.

Leidse Universiteit (RUL) 425 jaar

vanaf 00:31:08

De oudste universiteit van Nederland, de RUL, was een geschenk van Willem van Oranje aan de stad Leiden als dank voor het verzet tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De universiteit begon in een nonnenklooster, met de nonnen als ongemotiveerde studenten. Al snel wist de universiteit een aantal aansprekende geleerden naar Leiden te halen, waardoor het aanzien steeg. Een interview van Jos Palm met Willem Otterspeer. Boek: Het bolwerk van de vrijheid. De Leidse universiteit, 1575-1672 (deel 1), door: Willem Otterspeer. Geluidsfragment Io vivat en professor Cleveringa 1945.

Onafhankelijkheid van West-Papoea

vanaf 01:04:38

De Papoeas op West-Papoea willen onafhankelijkheid van Indonesië. De overdracht van het gebied van Nederland aan Indonesië vond plaats tussen 1961 en 1963. Daarna zouden de Papoeas in 1969 door middel van een volksraadpleging kenbaar maken wat ze wilden. Nederland stemde met deze oplossing in. De volksraadpleging van 1969 was echter een farce. De huidige problemen in het gebied zijn gedeeltelijk te herleiden tot deze kwestie. Marnix Koolhaas spreekt met Kees Lagerberg, voormalig bestuursambtenaar in het toenmalige Nieuw Guinea. Geluidsfragment koningin Juliana 1961.

Antieke tandheelkundige attributen

vanaf 01:11:23

De elektrische tandenborstel en het kunstgebit zijn minder modern dan op het eerste gezicht lijkt. Er bestond al een opwindbare tandenborstel en het kunstgebit stamt van rond 1800. Dit soort attributen lagen lange tijd opgeslagen in depots in Utrecht en zijn nu tentoongesteld. Loes Wormmeester wordt rondgeleid door conservator professor de Stoppelaar. Een reportage.

Duitsers bij oorlogsmonument in Haelen

vanaf 01:18:37

Duitsers bij oorlogsherdenkingen, het komt steeds vaker voor. In het Limburgse Haelen willen ze nog verder gaan: een gezamenlijk monument voor zowel Duitse als Geallieerde militairen. De Stichting Monument Militairen wil het initiatief tot stand brengen. Marnix Koolhaas praat met voorzitter Sjaak Wijnands, tevens wethouder van Haelen.

Spoor terug: Evert Hoedemaker deel 5 (slot): kampen en bevrijding

vanaf 01:25:01

Evert Hoedemaker was in 1940 door de Gestapo opgepakt en in Duitsland gevangen gezet. Hij kwam in het concentratiekamp Sachsenhausen terecht, waar hij deel ging uitmaken van een voornamelijk uit Duitse communisten bestaande verzetsgroep. Later wordt Hoedemaker overgeplaatst naar een wapenopslagplaats, waar hij sabotage pleegt. Hij wordt gepakt, maar weet zich eruit praten. Daarna komt hij in het kamp Leibmaritz in Tsjechoslowakije terecht. Daar wordt hij op 8 mei 1945 bevrijd door de Russen, overgedragen aan de Engelsen en later aan de Amerikanen. Via Antwerpen wordt hij naar Noord-Brabant vervoerd. Deel 5 van Een monument voor mijn vader. Samenstelling Hans Olink.

advertentie