Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van historica en publiciste Reinildis van Ditzhuyzen Zondag 25 juni 1950 begon de Korea-oorlog. In OVT aandacht voor de rol van Nederland toen en het effect van die oorlog in ons land. Een gesprek met Herman Roozenbeek, medewerker van de sectie Militaire Geschiedenis van de Landmacht en mede-auteur van een in het najaar te verschijnen boek 'Focus op Korea'. Verder een gesprek met Luuc Kooijmans over het door hem geschreven boek 'Liefde in opdracht: Het hofleven van Willem Frederik van Nassau'. 11.00-12.00: In het tweede uur Henk Schulte Nordholt, byzonder hoogleraar Geschiedenis van Azië aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam over zijn oratie: Geweld in Indonesië historisch verklaard. Een reportage vanuit het Centrum voor de bijenteelt de Bönker in het Drentse Amen over het berope van imker. Verder aandacht voor de herdenking van de slag bij Nieuwpoort uit 1600. Een gesprek met Wilfried Uitterhoeve, schrijver van eht vorowoord bij het boek - 'De slag bij Nieuwpoort: journaal van de tocht naar Vlaanderen in 1600'. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: Zoutkamp moet stinken Afl. 2 Een tweeluik over de geschiedenis van het Groningse vissersplaatsje Zoutkamp, vooral bekend om zijn garnalen. Vroeger werden die garnalen in de openlucht gedroogd. Als er veel gevangen was en de garnalenfabriekjes op volle toeren draaide, was dat tot ver in de omtrek te ruiken. Het Spoor terug is te bestellen door overmaking van f 15,- op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Zoutkamp. BOEKEN/TENTOONSTELLINGEN: - 'Liefde in opdracht: het hofleven van Willem Frederik van Nassau'-Luuc Kooijmans, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2201 1 - 'De slag bij Nieuwpoort: journaal van de tocht naar Vlaanderen in 1600'- Anthonis van Duyck, uitg. SUN, isbn 90 6168 965 1 - '1600 Slag bij Nieuwpoort'- Leen Dorsman, uitg. verloren, isbn 90 6550 451 6 - Tentoonstelling 'Slag bij Nieuwpoort', van 1 juli t/m 30 september, Stadshalle, Nieuwpoort (België) - Centrum voor de bijenteelt de Bönker, Amen 35, Amen, tel: 0592-389349

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Reinildis van Ditshuyzen: Roemenie

vanaf 00:06:08

Reinildis van Ditzhuyzen heeft niet alleen een BVD dossier, maar waarschijnlijk ook een dossier bij de Roemeense geheime dienst, Securitate. Ze bezocht het communistische land van Ceausescu in 1986 en 1988. De tweede keer bezocht zij als gast van ambassadeur Coen Stork tegenstanders van het regime. Op de fiets, zodat de lokale geheime dienst haar moeilijk kon volgen. Verder verbaast van Ditzhuyzen zich over het gebrek aan belangstelling van Nederlanders voor de erbarmelijke toestand in Roemenie. De Nederlandse media kiezen nog steeds hun onderwerpen met een zekere willekeur.

50 jaar na begin van de oorlog in Korea

vanaf 00:11:56

Korea moest na de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk worden, hadden de Amerikanen en Russen tijdens de oorlog besloten. In plaats daarvan ontstond er een zeer bloedige oorlog die van 1950 tot 1953 woedde. Beide Koreaanse partijen beschuldigden elkaar ervan de oorlog te zijn begonnen. Het noorden werd gesteund door de Sovjet-Unie, het zuiden door de Amerikanen en de NAVO. Ook 600 Nederlanders vochten daarom mee, vooral veteranen uit Nederlands-Indië. In eerste instantie wilde Nederland slechts een ambulance sturen. Loes Wormmeester interviewt Herman Roozebeek, medewerker van de sectie Militaire Geschiedenis van de Landmacht. Boek: Focus op Korea, door: Herman Roozebeek e.a. Geluidsfragmenten spion George Blake over ontstaan oorlog, over vertrek Nederlanders, en Suicide is painless uit de film M.A.S.H.

Hofleven van Willem Frederik van Nassau

vanaf 00:33:08

Het belangrijkste doel voor Willem Frederik van Nassau was een huwelijk, waarmee de positie van zijn tak van de familie versterkt zou worden. Er was maar een beperkt aantal mogelijkheden, zodat Willem Frederik ruim tien jaar moest wachten tot er een bruid beschikbaar was. Zijn strategie bij het vinden van een geschikte kandidaat heeft hij bijgehouden in een dagboek. Als verantwoording tegenover zichzelf en voor zijn nageslacht. Deze aantekeningen zijn gebruikt voor een biografie door Luuc Kooijmans. Interview van Loes Wormmeester. Liefde in opdracht. Het hofleven van Willem Frederik van Nassau, door: Luuc Kooijmans.

Oratie van Henk Schulte Nordholt: Indonesie

vanaf 01:04:49

Uit de oratie Een staat van geweld van Henk Schulte Nordholt valt te concluderen dat het Nederlandse koloniale beleid in Nederlands-Indië de basis heeft gelegd voor het huidige geweld in Indonesië. Schulte Nordholt nuanceert en licht zijn oratie toe, die hij uitsprak bij zijn aanvaarding van het hoogleraarschap in de geschiedenis van Azië aan de Erasmus Universiteit. Interview van Loes Wormmeester.

Bijenteeltmuseum

vanaf 01:11:01

Het imkerbestaan wordt bedreigd. Als de vergrijzing in het beroep niet snel wordt tegengegaan dreigt het in Nederland te verdwijnen. Deze noodkreet in de media was afkomstig van Bert Pranger, die een privé-museum heeft opgezet. In het Drentse Amen is zijn Centrum voor Bijenteelt gevestigd. Een reportage van Gerard Leenders.

1600: Slag bij Nieuwpoort

vanaf 01:18:08

Bijna iedere Nederlander kent het volgende historische feit: 1600…Slag bij Nieuwpoort. Deze veldslag was een hoogtepunt in de Tachtigjarige oorlog. Een grote strijdmacht van de Republiek wist de Spanjaarden te verslaan, maar de zege werd niet bepaald uitgebuit. Nu is er een ooggetuigenverslag van Anthonis van Duyck gepubliceerd. Wilfried Uiterhoeve schreef de inleiding bij het boek en licht de Slag bij Nieuwpoort toe. Interview van Loes Wormmeester. Boek: De slag bij Nieuwpoort. Journaal van de tocht naar Vlaanderen in 1600, door: Anthonis van Duyck. Boek: 1600 Slag bij Nieuwpoort, door: Leen Dorsman. Tentoonstelling Slag bij Nieuwpoort, Stadshalle, Nieuwpoort, Belgie.

Spoor terug: Zoutkamp deel 2

vanaf 01:26:30

In de jaren vijftig gaat het goed met de garnalen en met Zoutkamp. Door de week wordt er gevist, zaterdag is voor reparaties en zondag voor het kerkbezoek. Het dorp heeft een bloeiend uitgaansleven. De jaren zestig betekenen de ondergang voor de vissers. Onder invloed van de Watersnoodramp van 1953 wordt besloten de Lauwerszee, waar Zoutkamp aan ligt, af te sluiten. Daarnaast wordt de dorpskern ingrijpend gesaneerd. De haven ligt er nu verlaten bij. Deel 2 van het tweeluik: Zoutkamp moet stinken. Over het Groningse vissersplaatsje Zoutkamp. Samenstelling Paul van der Gaag.

advertentie