Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de schrijfster Aya Zikken. Nav de commotie over de mogelijke sluiting van museum Huis Doorn, het voormalige verbanningsoord van de Duitse keizer Wilhelm II, een gesprek met Henk Pors, auteur van het boek 'De Verlaten Monarch, Keizer Wilhelm II in Nederland'. Verder een gesprek met de historicus jan Bank over de eind 19e eeuw als tweede Gouden Eeuw van Nederland, n.a.v. het verschijnen van zijn boek '1900 Hoogtij van burgerlijke cultuur'. 11.00-12.00: Een gesprek met Henk van Nierop, directeur van het pas opgericht Amsterdams centrum voor studie van de Gouden Eeuw (Universiteit van Amsterdam). Een reportage over het dit weekend te openen DDR-Museum in Monnickendam Een oproep voor mensen die als vrijwilliger bij de Berscherming Burgerbevolking hebben gezeten. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: Het zwarte potenkamp, deel 1 Een tweeluik over de geschiedenis van camping De Fransche Kamp bij Bussum. Veel Amsterdamse gezinnen verblijven iedere zomer, soms al drie generaties lang, op deze in 1932 opgerichte camping. Voor de oorlog in tenten en na de oorlog in houten tenthuisjes die ieder jaar op- en afgebroken moeten worden. In deze aflevering aandacht voor de beginjaren en de bloeitijd van de camping in de jaren '50 en '60. Het tweeluik over De Fransche Kamp is te bestellen door f 15,- over te maken op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Spoor terug: De Fransche kamp. BOEKEN/INFO: - 'De Verlaten Monarch, Keizer Wilhelm II in Nederland' - Perry Pierik/Henk Pors, uitg. Aspekt, isbn 90 75323 49 2 - '1900 Hoogtij van burgerlijke cultuur'- Jan Bank/Maarten van Buuren, uitg. SDU, isbn 90 12086 22 1 Asmterdams centrum voor studie van de Gouden Eeuw: http://www.uba.uva.nl/goudeneeuw/ - DDR-Museum: op verzoek te bezoeken, tel: 0299-65 1872,Bereklauw 10, Monnickendam, e-mail: f.zeeuw@worldonline.nl - Vrijwilligers bij de BB, gaarne bellen met redaktie OVT: 035-6712 911 of schrijven naar VPRO-radio, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, of e-mailen naar: ovt@vpro.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Aya Zikken: taal

vanaf 00:05:04

Alles vloeit en niets blijft. Alles verandert in de loop van de tijd. Ook taal is constant in beweging. Uitdrukkingen verdwijnen, nieuwe woorden komen. Soms krijgen woorden een nieuwe betekenis, die tegenovergesteld is aan de oude betekenis.

Keizer Wilhelm II in Nederland: 1918

vanaf 00:09:54

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 stond keizer Wilhelm II opeens voor de Duits-Nederlandse grens. Nederland was neutraal en aarzelde even of de keizer het land in mocht. Duitsland was de oorlog tegen de Geallieerden aan het verliezen. Hij werd ondergebracht op het kasteel van Amerongen. Later kocht hij een landgoed in Doorn, waar hij tot zijn dood in 1941 bleef. Daar is nu een museum gevestigd, dat dreigt te verdwijnen. Marnix Koolhaas spreekt met Henk Pors. Boek: De verlaten monarch. Keizer Wilhelm II in Nederland, door: Henk Pors. Geluidsfragmenten minister Simon de Vries 1958 en Gravin von Ilsemann (2x) 1966.

Hoogtij van de burgerlijke cultuur rond 1900

vanaf 00:31:30

Rond 1900 was de burgerlijke cultuur in Nederland op een hoogtepunt. De burgerij was vernieuwend op het gebied van wetenschap, cultuur, volksopvoeding en ruimtelijke ordening. Het Concertgebouw is bijvoorbeeld van 1885, het Rijksmuseum van 1888. Een nieuwe visie op dit tijdsvak. Want die wijkt af van de invloedrijke visie van de marxistische historicus Jan Romein, die de periode juist als een tijdperk van verval zag. Jos Palm in discussie met historicus Jan Bank. Boek: 1900. Hoogtij van de burgerlijke cultuur, door: Jan Bank en Maarten van Duuren. Geluidsfragment Elektra van Alphons Diepenbrock, uitgevoerd door het Concertgebouworkest.

Centrum voor bestudering van de Gouden Eeuw

vanaf 01:06:31

De universiteiten ontsnappen niet aan de modernisering en commercialisering. Daarom heeft de Universiteit van Amsterdam besloten om de Gouden Eeuw tot speerpunt van het onderzoeksbeleid te maken. En een nieuw centrum hiervoor geopend, dat allerlei activiteiten wil organiseren. De term Gouden Eeuw is overigens nog niet zo oud. Marnix Koolhaas spreekt met de kersverse directeur van dit nieuwe centrum, Henk van Nierop.

DDR museum in Monnickendam: objecten uit Oost-Duitsland

vanaf 01:14:46

Friso de Zeeuw begon na de val van de Muur in 1989 met het verzamelen van DDR-artikelen. Die uit de hand gelopen hobby heeft nu geleid tot het openen van het eerste DDR-museum in Monnickendam. De Zeeuw is gefascineerd door de levenswijze van de burgers van de DDR, die niet eens zo ver van Nederland woonden in een totaal ander systeem. Reportage van Hans Olink, die het museum bekeek. Museum is alleen te bezoeken op aanvraag!!!

Oproep Bescherming Bevolking (BB): vrijwilligers en sirene

vanaf 01:21:35

De oproep voor BB vrijwilligers uit 1952, die in het begin zeer succesvol was. Daarvoor de befaamde luchtalarmsirene. Geluidsfragmenten oproep vrijwilligers 1952 en sirene.

Spoor terug: Het zwarte potenkamp deel 1

vanaf 01:25:01

Arbeiderscamping de Fransche Kamp bij Bussum bestaat sinds 1932 en werd vooral bezocht door Amsterdammers. Die komen er soms al drie generaties lang. Behangen met potten en pannen fietsten ze dan naar de camping. Eerst waren er tenten en later houten tenthuisjes, die ieder seizoen weer op- en afgebouwd moesten worden. Tijdens de oorlog mocht er niet gekampeerd worden. De bloeitijd van de camping was daarna, in de jaren vijftig en zestig. Deel 1 van een tweeluik. Samenstelling Astrid Nauta, presentatie Tessel Blok.

advertentie