Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de oud-VARA-programmamaker Gabri de Wagt. Ook het COC, de belangenvereniging van homoseksuelen, heeft bij premier Kok een gesprek aangevraagd over 'het leed dat de homoseksuelen tijdens de oorlog is aangedaan.' Maar zijn homoseksuelen in Nederland tijdens de oorlog wel massaal vervolgd en naar concentratiekampen afgevoerd? In OVT onderscheidt historicus Pieter Koenders, die op het onderwerp promoveerde, feit en fictie. Deze week verschijnt de biografie van Paul de Groot onder de titel De man die de weg wees. Een gesprek met de auteur Jan Willem Stutje over deze CPN-voorman. 11.00-12.00 Aandacht voor het boek 'Rondom de oude Lauwerszee' van David Hartsema, verschenen t.g.v. het 110 jarig bestaan van de vissersvereniging 'Hulp in nood', in 1889 in Zoutkamp opgericht. Wim van Scharenburg over het 1250 jarig bestaan van Zuilen (Utrecht) dat niet wordt gevierd. De tentoonstelling 'De Tommy's zijn er…' + Westerborkcartotheek, die onlangs werd teruggevonden. De cartotheek bevat zeven mappen met in totaal achthonderd vellen met namen van joodse gevangenen in de periode 1942-1945. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: : Een serie met bewogen levensverhalen. Afl. 4: De 75-jarige mevrouw Oosterwal vertelt over haar leven van haar moeder. Een gescheiden vrouw die zich staande moet zien te houden binnen de Christelijk Gereformeerde Gemeente van Leeuwarden. BOEKEN/TENTOONSTELLINGEN: - 'Tussen christelijk réveil en seksuele revolutie'- Pieter Koenders, uitg. IISG, isbn 90 6861 110 0 (1996) - 'De man die de weg wees: Leven en werk van Paul de Groot 1899-1986' - Jan Willem Stutje, uitg. De Bezige Bij, isbn 90 234 3908 2 - 'Rondom de oude Lauwerszee'- David Hartsema, uitg. Walburg Pers, isbn 90 5730 110 5 - Tentoonstelling 'De Tommy's zijn er…' + 'Westerborkcartotheek', tot 21 mei, Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Gabri de Wagt: radio

vanaf 00:04:32

Met de radio was men best tevreden en gelukkig in de jaren vijftig en zestig. Gabri de Wagt over de voordelen van radio en TV. En de Nacht van de Poëzie in Vredenburg.

Homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog

vanaf 00:09:23

Homoseksuelen werden vervolgd in de Tweede Wereldoorlog, maar hebben in tegenstelling tot andere groepen weinig aandacht gekregen. Reden om te kijken wat er tijdens de oorlog tegen homoseksuelen werd gedaan. Enige tientallen van hen zijn in kampen in Nederland gezet. De Duitsers hadden andere prioriteiten en kwamen eigenlijk nauwelijks aan de homoseksuelen toe. Marnix Koolhaas spreekt met historicus Pieter Koenders. Geluidsfragment Wim Kok 21-3-2000. Boek: Tussen christelijk reveil en seksuele revolutie (1996), door: Pieter Koenders.

De biografie van Paul de Groot: CPN

vanaf 00:32:01

In een periode van vijf jaar verschijnen er twee biografieën van CPN-leider Paul de Groot. Vier jaar geleden die van Igor Cornelissen en in 2000 van Jan Willem Stutje. De communistische leider kwam eind jaren dertig aan de macht in de partij en bleef dat tot 1977. Na de oorlog is de CPN even een grote partij, maar de neergang begon daarna al snel. Stutje heeft geprobeerd de Groot te ontdemoniseren. Interview van Jos Palm. Boek: De man die de weg wees. Leven en werk van Paul de Groot 1899-1986, door: Jan Willem Stutje. Geluidsfragmenten Rood is troef CPN verkiezingslied 1948 en Paul de Groot 1946.

Barakken Kamp Westerbork

vanaf 01:01:05

De barakken van het Kamp Westerbork zijn grotendeels afgebroken en verdwenen. Nu gaan er stemmen op om ze terug te vinden, op te slaan en te zijner tijd weer te herbouwen. Maar in ieder geval niet op het kampterrein. Marnix Koolhaas spreekt met Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe.

OVT 02 Apr 2000 uur 2

vanaf 01:03:59

Bevrijding van Kamp Westerbork in 1945

vanaf 01:07:00

Op 12 april 1945 bevrijdden de Canadezen Kamp Westerbork. Het duurde door omstandigheden nog lang voordat de gevangenen naar huis mochten. Gerard Leenders bezocht de tentoonstelling De Tommys komen… in het Herinneringscentrum kamp Westerbork in Drente met samensteller Guido Abuys.

De Lauwerszee en Zoutkamp

vanaf 01:14:20

Het jubileumboek voor de vissersvereniging ‘Hulp in Nood’ is meer geworden dan de geschiedenis van de vereniging. Het is een verzameling historische verhalen over de hele streek rond Zoutkamp en de Lauwerszee. Bijvoorbeeld het verhaal dat visserkinderen nadat ze uit school kwamen eerst een emmer garnalen moesten pellen, voor ze buiten mochten spelen. Paul van der Gaag sprak met David Hartsema. Boek: Rondom de Lauwerszee, door: David Hartsema.

Spoor terug: Moeder de vrouw deel 4

vanaf 01:22:18

De 75-jarige mevrouw Oosterwal vertelt over het bewogen leven van haar moeder. Een gescheiden vrouw, die zich staande moest zien te houden binnen de Christelijke Gereformeerde Gemeente van Leeuwarden. Samenstelling Loes Wormmeester.

advertentie