Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van Wilfred Lionarons. Het hele eerste uur van OVT is verder gewijd aan Suriname, n.a.v. de viering van 25 jaar onafhankelijkheid op 25 november a.s. Met speciale aandacht voor de vorige week overleden Surinaamse journalist Eddy Bruma. Met Wilfred Lionarons van de Weekkrant Suriname en John Jansen van Galen van wie deze week het boek 'Hetenachtsdroom. Suriname, erfenis van de slavernij' verschijnt. 11.00-12.00: In het tweede uur aandacht voor het overlijden van de schrijver Hugo Pos; het 15 jarig bestaan van het Verzetsmuseum in Amsterdam; en het onlangs verschenen boek 'Een koninklijk gebaar' over Hofleveranciers in Nederland. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: De handelsvereniging Amsterdam: een suikeroom in Ethiopië Een tweeluik over de suikerfabrieken in Ethiopië en de Hollandse Kolonie die daar bij betrokken was van + 1952 tot 1976, toen de fabrieken eigendom waren van de Handelsvereniging Amsterdam. Deel 1: Het begin. Tweeluik voor f 15,- te bestellen via gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Spoor terug: Ethiopië en de uitzenddatum. INFO: - 'Hetenachtsdroom. Suriname, erfenis van de slavernij' - John Jansen van Galen, uitg. contact, isbn 90 254 1209 2 - Spoor terug: Suriname 22 november t/m 31 januari 1993 Een programma over de geschiedenis van Suriname: 'Wi egi sani' oftewel: 'Ons eigen ding'. Over onder andere emancipatie, de Koelies, de zaak Killinger, de dertiger en veertiger jaren en over Jopie Pengel, 'een man van het volk'. 6 cassettes f 62,50, te bestellen via gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Spoor terug: Wi Egi Sani - 'Een koninklijk gebaar: Hofleveranciers in Nederland' - M.R. van der Krogt, uitg. Europese Bibliotheek, isbn 90 288 1541 4 - 15 jarig bestaan Verzetsmuseum, Amsterdam, 19 november open dag, gratis toegang 12.00-17.00 uur - '1879 HVA 1979', Honderd jaar geschiedenis der Verenigde HVA Maatschappijen NV, Uitgave van de UVA (niet in de handel)

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Wilfred Lionarons: Suriname 25 jaar

vanaf 00:04:35

Ik was geen tegenstander van de onafhankelijkheid, maar ook geen strijder ervoor. Lionarons over de Surinaamse onafhankelijkheid van 1975, de decembermoorden, Desi Bouterse en Henck Arron. En over het feit dat hij zijn oude dag in Nederland moet slijten, in plaats van in zijn vaderland Suriname, dat dit jaar 25 jaar onafhankelijk is. De column Wie draait het licht op de luchthaven uit?.

Suriname 25 jaar onafhankelijk

vanaf 00:10:11

Suriname is 25 jaar onafhankelijk. Marnix Koolhaas spreekt uitgebreid met Wilfred Lionarons van de Weekkrant Suriname en auteur John Jansen van Galen over de oorsprong van het onafhankelijkheidstreven van de Surinamers. Verder een reportage van van John Albert Jansen over de kort geleden overleden Surinaamse journalist Eddy Bruma. Boek: Hetenachtsdroom. Suriname, erfenis van de slavernij, door: John Jansen van Galen.

In memoriam Hugo Pos: vlucht uit Scheveningen 1940

vanaf 01:04:21

De joodse Surinamer Hugo Pos was net als jurist afgestudeerd in Leiden, toen de Duitsers in mei 1940 Nederland binnenvielen. Pos besloot naar Scheveningen te gaan om per boot naar Engeland te vluchten. Hij trof twee lotgenoten aan. Ze vonden een sloep en gingen de zee op. Uiteindelijk kwamen ze via de Belgische kust bij Duinkerken uit, waar ze getuigen waren van de evacuatie van de Britse troepen na de Frans-Engelse nederlaag. Een hommage aan de schrijver (Het doosje van Toeti), die ook rechter in Suriname en Amsterdam was. Geluidsfragment Hugo Pos (Spoor terug, 9 mei 1989) over zijn vlucht per sloep vanuit Scheveningen.

Verzetsmuseum Amsterdam 15 jaar

vanaf 01:10:21

Het verzetsmuseum heeft zijn nog vrij jonge bestaan te danken aan verzetsmensen die na hun pensionering iets met de oorlog wilden doen. Het 15-jarige bestaan van het Verzetsmuseum wordt vandaag gevierd met allerlei activiteiten: voormalig verzetsman Jan Bruin zal een illegale pers demonstreren en Miep Roestenburg zal het in de oorlog gerantsoeneerde witbrood aan de bezoekers aanbieden. Hans Olink bezocht het museum en werd rondgeleid door conservatrice Liesbeth van der Horst. Boek: Het Verzetsmuseum Amsterdam, jubileumboek verkrijgbaar bij het Verzetsmuseum.

Hofleveranciers in Nederland

vanaf 01:17:24

Bedrijven die hun producten aan het koninklijk huis mogen leveren, ontvangen al eeuwenlang een plaquette met de tekst: Bij Koninklijke Beschikking: Hofleverancier. Op het moment zijn er precies 280 bedrijven die een dergelijke plaquette aan de muur mogen hangen. Rolf van der Krogt van de Stichting Hofleveranciers schreef een boek over het fenomeen. Interview van Marnix Koolhaas. Boek: Een koninklijk gebaar. Hofleveranciers in Nederland, door: M.R. van der Krogt.

Spoor terug: Nederlandse suikerfabrieken in Ethiopië deel 1

vanaf 01:24:36

Sukarno gooide in de jaren vijftig de Nederlandse bedrijven uit Indonesië. Een aantal daarvan ging op zoek naar andere locaties. De Handels Vereniging Amsterdam ging daarom in 1952 naar Ethiopië om suiker te verbouwen. De omstandigheden waren in het begin vrij bar en er moest hard gewerkt worden op de suikerplantages. Een revolutie in 1974 maakte een einde aan het 22 jaar lange verblijf van het bedrijf. Deel 1 van een tweeluik, Een suikeroom in Ethiopië.

advertentie