Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-Parool journalist Max Nord Een gesprek met Evelyn de Roodt over het deze week te verschijnen boek 'Oorlogsgasten: vluchtelingen en krijgsgevangenen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog' . De dansscholen in Nederland hebben een negatief imago zo stond deze week in de kranten te lezen. Reden voor OVT om te praten met David Simon, 30 jaar voorzitter vd Ned. Ver. van Dansleraren over de geschiedenis van de dansscholen in Nederland. 11.00-12.00: Het historisch nieuws: Het verdwijnen van de leerstoel Nederlandse geschiedenis aan het Britse University College London (UCL) tot nu toe bezet door Jonathan Israel. Het vernietigen van historische wapens tijdens de wapeninleveraktie 'Heb 't lef. Historicus Bert Altena over de tot nu toe onbekende brieven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis aan de voorman van de Twentse Arbeidersbeweging, Gerrit Bennink (1858-1927). Deze brieven zijn nu aan het IISG in bewaring gebleven. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: Helden van de zee Deel 2, van een driedelige serie over het reddingswezen. Begin deze eeuw worden de eerste stoomboten bij reddingen ingezet. Maar daarmee is de veiligheid van de redders niet gegarandeerd. In 1929 gebeurt er met stoomreddingsboot de Prins der Nederlanden, vernoemd naar beschermheer Prins Hendrik, een ernstig ongeluk, waarbij zeven redders om het leven komen. De drie-delige serie Helden van de zee is te bestellen door storting van f 25,- op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. OVT: Helden van de zee. BOEKEN: - 'Oorlogsgasten: vluchtelingen en krijgsgevangenen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog'- Evelyn de Roodt, uitg. Europese Bibliotheek, isbn 90 288 1426 4

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Leerstoel Nederlandse geschiedenis in Londen opgeheven

vanaf 00:04:52

De bijzondere leerstoel Nederlandse Geschiedenis aan het prestigieuze University College wordt opgeheven. De enige Britse leerstoel in de Nederlandse geschiedenis dreigt na 81 jaar te verdwijnen. De historicus Jonathan Israel gaat weg en de Britten menen dat er geen prominente vervanger voor de positie is. Ook geldgebrek zou een rol spelen. Paul van der Gaag spreekt met historicus Ernst Kossmann, die zelf 9 jaar aan de Londense Universiteit verbonden was.

Column van Max Nord: Hans Gomperts

vanaf 00:06:05

Literair criticus Hans Gomperts staat twee jaar na zijn dood weer in de belangstelling. Dat komt door een onvoltooide studie over het antisemitisme van schrijver Menno ter Braak, die in 2000 verscheen. Gomperts werkte voor Het Parool onder hoofdredacteur van Heuven Goedhart. Hij werd redacteur letteren en uiteindelijk hoogleraar in Leiden in 1965. Boek: Een kern van waarheid, door: Hans Gomperts.

Dansscholen in Nederland

vanaf 00:10:29

Het gaat niet goed met de georganiseerde danswereld in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Dansleraren liet daarom een onderzoek doen door vrijetijds-wetenschapper Muriel Voorkamp. Dansen is een eeuwenoude bezigheid. In het Oude Testament wordt dansen 613 keer genoemd. Marnix Koolhaas spreekt met David Simon van de Vereniging van Dansleraren over de geschiedenis van de dansscholen in Nederland. Boek: Ouderwets gezellig of gezellig ouderwets, door: Muriel Voorkamp. Geluidsfragment Spiegelbeeld van Willeke Alberti 1963.

Vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog

vanaf 00:32:40

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 vluchten ongeveer 1 miljoen mensen de Belgisch-Nederlandse grens over. Dat waren voornamelijk Belgen, maar ook tienduizenden in België wonende Duitsers en later Duitse deserteurs. Nederland was als neutraal land een aangewezen plaats voor vluchtelingen. Er woonden in die tijd ongeveer 6 miljoen mensen in Nederland, dus de 1 miljoen vluchtelingen betekenden een enorme groei van de bevolking. Het werd een soort nationale sport om de vluchtelingen op te vangen. Marnix Koolhaas interviewt Evelyn de Roodt. Oorlogsgasten. Vluchtelingen en krijgsgevangenen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog . Evelyn de Roodt Geluidsfragmenten Magda Janssens 1962 en een anonieme vluchteling

Historische wapens

vanaf 01:12:10

De actie Heb het lef, wapens weg was een groot succes. Ongeveer 14.000 wapens werden ingeleverd. Daaronder waren ook wapens van historische waarde, zoals krissen, sabels en bajonetten. En die wapens zijn gewoon vernietigd. Is de politie wat te enthousiast geweest? Marnix Koolhaas spreekt hierover met David Zoetmuller, voorzitter van de Vereniging van Wapenverzamelaars (VNW). Geluidsfragment politiecampagne Heb het lef, wapens weg.

Brieven van Domela Nieuwenhuis gevonden

vanaf 01:18:15

Tweehonderd onbekende brieven van de socialist Domela Nieuwenhuis zijn pas ontdekt. Ze zijn gericht aan de socialist Gerrit Bennink, die rond 1900 een voorman was van de Twentse arbeidersbeweging. Ze schreven elkaar gedurende een periode van 40 jaar. Bennink schreef verder regelmatig in Domela s blad Recht voor Allen. De brieven zijn overgedragen aan het IISG. Domela-kenner en bezorger van een brievenboek Bert Altena aldaar over de brieven. Een reportage van Hans Olink.

Spoor terug: Reddingswezen deel 2

vanaf 01:25:38

Begin twintigste eeuw worden voor het eerst stoomboten bij reddingen ingezet. Maar daarmee bleef het reddingswerk toch gevaarlijk. In 1929 gebeurt een ernstig ongeluk met de stoomreddingsboot De Prins der Nederlanden, genoemd naar Prins Hendrik. Er kwamen acht mensen om. Overigens bleven de meeste kleine reddingstations werken met roeireddingsboten. Deel 2 van een driedelige serie Helden van de zee. Samenstelling Gerard Leenders, presentatie Astrid Nauta. Geluidsfragment Willem Drees 1949.

advertentie