Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van Armand. Verder een gesprek met Greddy Huisman over haar onlangs verschenen boek 'Tussen salon en souterrain. Gouvernantes in Nederland 1800-1940'. En een interview met Willem Huberts, bezorger en uitgever van de nagelaten geschriften van de nationaal-socialist met literaire aspiraties George Kettmann, onder de titel 'Leven in tweespalt'. 11.00-12.00: Een gesprek met Arnoud-Jan Bijsterveld over zijn byzonder hoogleraarschap in Brabantse geschiedenis en cultuur aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Aandacht voor de dodenherdenking van 4 mei. Het Spoor terug: Für die Wehrmacht verboten, de walletjes 1940-1945 Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Amsterdamse rosse buurt verboden terrein voor de Wehrmacht. Wat betekende deze bijzondere status voor zwarthandelaren, kroegbazen, prostituees, souteneurs en joodse onderduikers? BOEKEN EN ANDERE INFO: - 'Tussen salon en souterrain. Gouvernantes in Nederland 1800-1940' - Greddy Huisman, uitg. Prometheus, isbn 90 3512183 - 'Leven in tweespalt'- George Kettmann, uitg. Flanor, isbn 90 73202 40 X - Biografie Op maat: Uitgeverij Dokumenta, tel: 020-620 40 76 - Website Armand: www.armand.nl E-mail: postmaster@armand.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Armand: Eindhoven

vanaf 00:07:54

Armand over zijn geboortestad Eindhoven. En over zijn familie. Zijn carrière in de muziek begon met het spelen van Stille Nacht op een blokfluit.

De gouvernante

vanaf 00:13:21

Greddy Huisman begon haar onderzoek naar Nederlandse gouvernantes met het lezen van negentiende-eeuwse romans. Een literaire heldin als de Engelse Jane Eyre is in de Nederlandse literatuur helaas niet te vinden. Gouvernantes waren vaak redelijk opgeleide vrouwen, die door omstandigheden voor het vak kozen. Ze gaven les aan meisjes uit de betere standen. Loes Wormmeester spreekt met Greddy Huisman. Boek: Tussen salon en souterrain. Gouvernantes in Nederland 1800-1940, door: Greddy Huisman. Geluidsfragment prinsesjes in de sneeuw 1950.

NSB-er George Kettmann en propaganda

vanaf 00:31:43

Nederlandse schrijvers hebben nauwelijks voor het nazisme gekozen. Een uitzondering was George Kettmann: schrijver, journalist, uitgever van Hitlers Mein Kampf, hoofdredacteur van de NSB-krant Volk en Vaderland en later drie jaar lang radioverslaggever aan het Oostfront. Een echte propagandist voor het nationaal-socialisme. Marnix Koolhaas spreekt met Willem Huberts, bezorger en uitgever van de nagelaten geschriften van Kettmann. Presentatie Loes Wormmeester. Boek: Leven in tweespalt, door: George Kettmann. Geluidsfragment oorlogsverslag vanaf het Oostfront door Kettmann 1943.

Hoogleraar Brabantse regionale geschiedenis

vanaf 01:04:56

Het zelfbeeld van de Brabanders hangt van clichés aan elkaar. Dat is de mening van Arnoud-Jan Bijsterveld, de nieuwe bijzonder hoogleraar Brabantse regionale geschiedenis. Hij wil het cliché van de goedhartige, Bourgondische, katholieke Brabander nuanceren. Volgens Bijsterveld heeft de jonge Brabantse elite van de jaren dertig in samenwerking met de katholieke kerk op die manier Brabant gepromoot. Interview van Loes Wormmeester.

Oorlogsherdenking Renswoude

vanaf 01:13:27

Dit jaar werd voor de vijfenvijftigste keer de Tweede Wereldoorlog herdacht. Wie de herdenkingen in de media volgt ken ongetwijfeld de grote herdenkingen bij het Monument op de Dam in Amsterdam of op de Waalsdorper vlakte. Maar ook bij andere oorlogsmonumenten wordt de oorlog herdacht. Marnix Koolhaas ging naar het Utrechtse Renswoude, waar een kwart van de 4.000 inwoners de in het laatste oorlogsjaar vermoorde verzetsmensen herdacht. Een reportage. Presentatie Loes Wormmeester.

Biografie op maat

vanaf 01:21:56

Een biografie van jezelf of iemand anders laten schrijven. Dat is nu mogelijk dankzij Uitgeverij Dokumenta, die hiermee de markt van de familiejubilea opgaat. Loes Wormmeester spreekt met Ferry Roseboom, oprichter van Uitgeverij Dokumenta. Roseboom kwam op het idee door een paar mensen in zijn omgeving, die hun levensverhaal graag op papier wilden hebben.

Spoor terug: Fur Wehrmacht verboten

vanaf 01:28:21

De rosse buurt in Amsterdam was tijdens de bezetting voor de Duitse Wehrmacht verboden. De angst voor geslachtsziektes was een belangrijke reden hiervoor. De buurt werd door de relatieve afwezigheid van Duitsers een populaire plaats voor zwarthandelaren en onderduikers. Samenstelling Toon Möller en Hans Olink. Presentatie Astrid Nauta.

advertentie