Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de zanger Armand Aandacht voor de geschiedenis van het kunstbeleid nav het verschijnen, komende maandag, van het Cultuurnota-advies 2001-2004 van de Raad van de Kunst aan staatssecretaris vd Ploeg. Een gesprek met de historicus en medew. Min. OK&W, Roel Pots, auteur van het onlangs verschenen proefschrift 'Cultuur, koningen en democraten, Overheid & cultuur in Nederland'. Verder, aan de vooravond van het bezoek van de Japanse keizer aan Nederland, een gesprek met Brigitte Ars, van wie deze week haar boek 'Troostmeisjes; verkrachting in de naam van de keizer' verschijnt. Een boek over het systematisch gebruik van zo'n 200.000 voornamelijk Koreaanse, Indonesische, Nederlandse en Chinese vrouwen, als seksslavin voor Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog. 11.00-12.00: Het bombardement op Rotterdam, zondag 60 jaar geleden. Het Multatuli Museum in Amsterdam heropend + Boek - 'Het gelijk van Multatuli: Het handelen van Eduard Douwes Dekker in rechtshistorisch perspectief' van Tom Phijffer. Het verdwijnen van de oude vertrouwde verpakking van de 'sakerheits tandstickor' in Zwaluw veiligheidslucifers. 11.25: Het Spoor terug: Monument voor mijn vader, een serie in vijf afleveringen. Vandaag deel 1. Op verzoek van zijn zoon sprak de inmiddels overleden Evert Hoedemaker (1896) - zeeman, avonturier, wereldreiziger en communist - zijn levensverhaal in op band. Het zijn onthullende verhalen over onder andere zijn rol in de groep-Schaap, een communistisch verzetsnetwerk dat als doel had schepen die voeren onder fascistische vlag tot zinken te brengen. Na de Duitse inval in 1940 werd Hoedemaker gearresteerd door de Gestapo en in Duitsland gevangen gezet. Dat hij overleefde was een wonder. Deze aflevering is voor f 12,50 te bestellen. De hele serie van 5 aflevering is voor f 35,- te bestellen via gironummer 444 600 t.v. de VPRO-publieksservice in Hilversum o.v.v. serie: Monument voor mijn vader + uitzenddatum. BOEKEN/INFORMATIE: - 'Cultuur, koningen en democraten, Overheid & cultuur in Nederland', uitg. SUN, isbn 90 6168 592 3 - 'Troostmeisjes: verkrachting in de naam van de keizer', uitg. De Arbeiderspers, isbn 90 295 0024 7 - 'Het gelijk van Multatuli: Het handelen van Eduard Douwes Dekker in rechtshistorisch perspectief'- Tom Phijffer, uitg. Bas Lubberhuizen, isbn 90 76314 42x - Multatuli Museum: Korsjespoortsteeg 20, Amsterdam, tel: 638 19 38, , openingstijden: dinsdag 10.00-17.00, zaterdag/zondag 12.00-17.00

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Armand: Ben ik te min

vanaf 00:04:45

Armand over zijn begintijd als zanger en het succes van het beroemde nummer Ben ik te min. Hij speelde op het hoogtepunt 20 optredens van een half uur per weekend. Pas later hoorde hij hoeveel indruk zijn optredens maakten. Ze hadden het echt over mij…, voegt hij tot slot verbaasd toe.

Cultuurbeleid: de rol van de overheid

vanaf 00:10:59

Al tweehonderd jaar bemoeit de overheid zich met het cultuurbeleid. Maar het is geen constant beleid. Zo sprak Thorbecke in 1862 zijn befaamde stelling uit: de regering is geen oordelaar van wetenschap en kunst. De overheid zou zich niet moeten uitspreken over de inhoud van wetenschap en kunst. In de twintigste eeuw werd cultuur een middel voor de verheffing van het volk. En nog later werd kunst een onderdeel van de Koude Oorlog. Marnix Koolhaas spreekt met Roel Pots over twee eeuwen cultuurbeleid. Boek: Cultuur, koningen en democraten. Overheid en cultuur in Nederland, door: Roel Pots. Geluidsfragmenten prinses Juliana 1936 en Een kunstenaar is ook een mens van Jan Blaaser.

Troostmeisjes en Japanse militairen

vanaf 00:35:41

Ongeveer 400 Nederlandse vrouwen waren troostmeisjes voor de Japanse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden net als 200.000 andere vrouwen gedwongen om als hoer in Japanse bordelen te werken. En die waren bedoeld om te voorkomen dat Japanse militairen zich zouden vergrijpen aan burgers in veroverde gebieden. Daarnaast moesten de troostmeisjes de soldaten troost bieden, ze motiveren om beter te vechten. Interview van Marnix Koolhaas. Boek: Troostmeisjes. Verkrachting in naam van de keizer, door: Brigitte Ars.

Herdenking bombardement Rotterdam 1940

vanaf 01:15:43

Rotterdam werd op 14 mei 1940, precies zestig jaar geleden, gebombardeerd door de Duitsers. Duizenden mensen verzamelden zich bij de Kralingse plas om aan nieuwe Duitse aanvallen te ontkomen. Marnix Koolhaas spreekt met Aad Sinke, die het bombardement als 10-jarige meemaakte. Hij hield er een belangstelling voor vliegtuigen aan over. Geluidsfragmenten vliegtuigen: MD-2 Stuka en MD-3 Lancaster.

Spoor terug: Evert Hoedemaker deel 1: Eerste Wereldoorlog

vanaf 01:25:08

Op verzoek van zijn zoon sprak de inmiddels overleden Evert Hoedemaker (1896) - zeeman, avonturier, wereldreiziger en communist - zijn levensverhaal in op band. Hij werd geboren in Amsterdam. Op 12-jarige leeftijd wilde hij naar zee, maar zijn ouders waren in eerste instantie tegen. In 1911 monsterde hij als lichtmatroos aan op een zeilschip. Andere zeereizen volgden. In Uruguay ging hij bij het leger. Via Nederland kwam hij in 1916 New York terecht. De Verenigde Staten deden vanaf 1917 mee aan de Eerste Wereldoorlog en het in konvooi varende schip van Hoedemaker werd tot zinken gebracht. Hij werd gered door een vissersboot, maar was er slecht aan toe. Hij herstelde in Liverpool en ging daarna weer varen. Deel 1 van Een monument voor mijn vader. Samenstelling Hans Olink

advertentie