Ovt

Ovt

10.00-11.00: Met de column van Martin Ros (columnist van de maand januari). Verder aandacht voor de rel in Roermond over de vraag of een NSB-graf op de monumentlijst mag komen. Gesprek met Jack Kooistra en Guus Rüssing. En een gesprek over de geschiedenis van de griep, n.a.v. de 'griep-epidemie' die in Nederland heerst, met prof. Dr. Osterhaus, directeur van het Nationaal Influenza Centrum en prof. Masurel. 11.00-12.00: En deze week i.v.m. flitsen EK Schaatsen in Hamar al om 11.05 de documentaire: Ter Walvischvaart! Een zesdelige documentaire-serie over de geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart. Deel 3: Groenland In de 17e eeuw werd er vooral rond Spitsbergen en het eiland Jan Mayen op walvissen gejaagd. Door overbevissing moesten de walvisvaarders in de 18e eeuw uitwijken naar de wateren rond Groenland. Een eeuw lang hadden Nederlandse walvisvaarders hier intensief contact met de lokale Eskimo-bevolking. In Nederland is dit gezamenlijke verleden in de vergetelheid geraakt, maar op Groenland zijn nog talloze sporen van de Nederlandse aanwezigheid terug te vinden. Een vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse handelsgeschiedenis.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Martin Ros - 1956

vanaf 00:03:16

In 1956 dacht men zo nu en dan dat de Derde Wereldoorlog uit zou breken. De rede van Chroesjov over de misdaden van Stalin en de opstand in Hongarije tegen de Sovjet-Unie zorgden voor veel spanning.

NSB-graf in Roermond

vanaf 00:08:28

Tien specifieke graven in het Oude Kerkhof in Roermond zouden op de monumentenlijst komen. Maar onder een van de graven ligt een NSBer, dus kwam er een rel. Kan dat wel, een graf van een NSBer op de monumentenlijst? Paul van der Gaag spreekt met Guus Rusing van gemeenteraad van Roermond en Jack Kooistra van het Friesch Dagblad in Leeuwarden. Geluidsfragment begrafenis Reydon (NSB) 1943.

Griep als epidemie

vanaf 00:30:03

Griep is niet een ziekte die als bijzonder ernstig wordt beschouwd. Ieder jaar is er wel een epidemie. Toch maakt de griep soms bijzonder veel slachtoffers, zoals de beruchte Spaanse griep, die rond 1918 ongeveer 22 miljoen slachtoffers eiste. En er waren griepsoorten als de Aziatische en de Hongkongse, die na tientallen jaren weer de kop opstaken. Keert ook de Spaanse griep terug? Paul van der Gaag spreekt met prof. Osterhaus, directeur van het Nationaal Influenza Centrum, en prof. N. Masurel, die een boek schreef over de geschiedenis van de griep.

Spoor terug: Ter Walvischvaart deel 3

vanaf 01:05:34

Door overbevissing rond Spitsbergen en Jan Mayen in de zeventiende eeuw waren de walvisvaarders gedwongen om uit te wijken naar de wateren rond Groenland in de achttiende eeuw. De Nederlanders kregen daardoor contact met de Eskimos op Groenland. En daarom zijn op Groenland nog talloze sporen van de Nederlandse aanwezigheid terug te vinden. Marnix Koolhaas bezocht het gebied met Groenlandkenner Govert de Groot. Deel 3, Groenland. Samenstelling Marnix Koolhaas.

Rapport tegoeden van Indische Nederlanders

vanaf 01:43:03

In 1997 besloot de Nederlandse regering een onderzoek naar de Japanse roof tijdens de bezetting van Nederlands-Indie. Dit mede onder invloed van de onderzoeken naar joodse tegoeden (Liro-affaire). De conclusie van het rapport is dat de Japanners nauwelijks iets geroofd hebben van de bankrekeningen en levensverzekeringen. Paul van der Gaag spreekt de heer Herni. De particuliere bank- en levensverzekeringstegoeden van Nederlanders: Nederlands-Indie/Indonesie - (onderzoek).

Willem Scholten - fabrikant van aardappelen

vanaf 01:51:07

Willem Scholten was misschien de eerste multinational van Nederland. Hij begon zijn imperium van fabrieken in Nederland en breidde uit naar Duitsland. Zijn voornaamste basisproduct was de aardappel. Gerard Leenders liet zich rondleiden langs de tentoonstelling Van Groningen tot Oekraïne in het Veenkoloniaal Museum in Veendam door medesamensteller Jaap Ekhart. Een reportage.

advertentie