Ovt

Ovt

10.00-11.00: De laatste column van de zanger Armand (columnist maand mei). Deze week stond in de kranten te lezen dat sommige kinderen niet meer leren tellen en daardoor slecht het rekenonderwijs kunnen volgen. Voor OVT aanleiding om in de geschiedenis van het rekenonderwijs te duiken met de historicus-didacticus Ed de Moor , auteur van een proefschrift over het meetkundeonderwijs aan kinderen van vier tot veertien jaar in Nederland, gedurende de negentiende en twintigste eeuw. Verder een gesprek met Frank Okker die deze week promoveerde op het proefschrift 'Dirksland tussen de Doerians'. Een biografie over het tumultueuze leven van journalist Willem Walraven (1887-1943). 11.00-12.00: Aandacht voor het overlijden van de president in ballingschap van West-Papua/Melansia, Markus Wonggor Kaisiepo. Een verslag van een enigszins mislukte opening van het HollandRama in het Openlucht Museum in Arnhem. In het HollandRama reist de bezoeker naar tal van plekken die te maken hebben met de alledaagse geschiedenis. De apparatuur begaf het echter vlak voor de openingsplechtigheid. Een gesprek met Wim Eshuis, van het pas opgerichte Bureau Beroepsziekten van de FNV, n.a.v. 100 jaar ongevallenwet. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: Monument voor mijn vader, een serie in vijf afleveringen. Vandaag deel 3. Op verzoek van zijn zoon sprak de inmiddels overleden Evert Hoedemaker (1896) - zeeman, avonturier, wereldreiziger en communist - zijn levensverhaal in op band. Het zijn onthullende verhalen over onder andere zijn rol in de groep-Schaap, een communistisch verzetsnetwerk dat als doel had schepen die voeren onder fascistische vlag tot zinken te brengen. Na de Duitse inval in 1940 werd Hoedemaker gearresteerd door de Gestapo en in Duitsland gevangen gezet. Dat hij overleefde was een wonder. De serie is te bestellen door storting van f 40,- op gironummer 444 600 t.n.v. de VPRO in Hilversum o.v.v. Spoor terug; Monument voor mijn vader. f 5,- is voor de Stichting Zaans Verzet. BOEKEN/TENTOONSTELLINGEN, ENZ.: - 'Van vormleer naar realistische meetkunde'- E.W.A. de Moor, isbn 90 73346 40 1, uitg. Centrum voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen, Utrecht (1999) - Dirksland tussen de Doerians: Een biografie van Willem Walraven - Frank Okker, isbn 90 76314 438, uitg. Bas Lubberhuizen - HollandRama: Openlucht Museum, Arnhem. www.openluchtmuseum.nl - Bureau Beroepsziekten FNV, Amsterdam, tel: 020-58 16 692, e-mail: bbz@fnv.nl, www.fnv.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Armand: huwelijk

vanaf 00:05:31

Vanaf 1987 reisde Armand met grote regelmaat per trein. En ontmoette vele mensen. Verder over wiet en hasj, en over de ontmoeting met zijn liefde Marrit. Na zijn laatste huwelijk dacht Armand genoeg van vrouwen te hebben.

Rekenonderwijs

vanaf 00:09:13

Kinderen kunnen niet meer goed rekenen, viel te lezen in de kranten. Reden om in te gaan op het rekenonderwijs in Nederland. Bovendien aandacht voor rekenmeester Willem Bartjens, die in 1637 een invloedrijk rekenboek publiceerde. En over het rekenonderwijs vanaf 1800. Marnix Koolhaas spreekt met historicus-didacticus Ed de Moor, die een proefschrift schreef over meetkundeonderwijs aan kinderen van 4 tot 14 jaar in de negentiende en twintigste eeuw. Boek: Van vormleer naar realistische meetkunde, door: E.W.A. de Moor.

Biografie over journalist Willem Walraven

vanaf 00:32:31

De nestor van de Indische letteren, Rob Nieuwenhuys, raadde iedereen af om een biografie over Willem Walraven te schrijven. Want die had zijn eigen leven al beschreven in zijn befaamde brieven. Frank Okker volgde deze raad niet op en verdiepte zich in het tumultueuze leven van de journalist. Okker ontdekte dat Walraven lang niet alles in zijn brieven had beschreven. Interview van Marnix Koolhaas. Boek: Dirksland tussen de Doerians. Een biografie van Willem Walraven, door: Frank Okker. Geluidsfragment Jantjes broekie van Koos Speenhoff.

Joseph Luns en Marcus Kaisepo

vanaf 01:05:17

Marnix Koolhaas over het NSB-lidmaatschap van Joseph Luns, die zelf in 1933 lid zou zijn geworden van die partij en niet was aangemeld door zijn broer. Dat blijkt uit een verklaring van de schoonzus van Luns, die de geschiedenis niet wilde opzadelen met een leugen, En over de dood van de 87-jarige Marcus Kaisepo, een leider van de Papoeas. Geluidsfragment van Kaisepo, die over de strijd met de Japanners in 1941 vertelt. Zijn dochter tolkt, interview van Marjoke Roorda.

100 jaar Ongevallenwet

vanaf 01:12:12

Voor de invoering van de Ongevallenwet in 1900 werden werknemers nauwelijks wettelijk beschermd tegen ongevallen. Wie een ongeval kreeg had gewoon pech gehad. De wet was daarom een enorme verbetering voor de werknemers. Deze wet is in 1967 opgegaan in de WAO. Marnix Koolhaas spreekt met historicus Wim Eshuis van de FNV.

HollandRama in Arnhem: overzicht van de Nederlandse geschiedenis

vanaf 01:16:57

Hoe vertel je de ingewikkelde Nederlandse geschiedenis aan een groot publiek van volwassenen en kinderen in een minuut of twaalf? In het Openluchtmuseum van Arnhem hebben ze daarop iets gevonden: het Hollandrama. Een soort wonder-ei, waar de bezoeker in kan stappen. Jos Palm bezocht het museum met Han van der Horst, schrijver van het meest recente handboek over de Nederlandse geschiedenis. Een reportage.

Spoor terug: Evert Hoedemaker deel 3: taxicentrale en verzet

vanaf 01:24:43

In 1934 komt Evert Hoedemaker terug uit de Verenigde Staten. Hij wordt taxichauffeur in Amsterdam en probeert met een paar anderen een taxicentrale op richten. De Amsterdamse Taxi Onderneming (ATO) komt er na veel actievoeren. Als de Spaanse burgeroorlog uitbreekt in 1936 wordt Hoedemaker gevraagd door de communist Joop Schaap voor een illegale organisatie. Deze groep Schaap heeft als doel om onder fascistische vlag varende schepen tot zinken te brengen. Hoedemaker wordt koerier. In 1937 smokkelt hij Schaap de grens over. Deel 3 van Een monument voor mijn vader. Samenstelling Hans Olink.

advertentie