Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van Martin Ros. Een gesprek met de historicus P.W. Klein, lid van de commissie Van Kemenade, over het deze week verschenen rapport Van Kemenade over de Joodse tegoeden de en de reacties daarop. Verder een interview met Karina Meeuwse over haar deze week gepresenteerde boek 'Het huis van Han: Honderd jaar Chinese geschiedenis in Nederland'. 11.00-12.00: Aandacht voor de start van de festiviteiten rond de herdenking van de 400 jaar oude betrekkingen tussen Japan en Nederland. Eeng esprek emt Karld de Leeuw over zijn proefschrift 'Cryptology and statecraft in the Dutch Republic', over cryptologie en butienlands beleid in de Republiek der Verenigde Nederlanden. 11.25-12.00: Ter Walvischvaart! Een zesdelige documentaire-serie over de geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart. Deel 5: Moderne Walvisvaart Na de Tweede Wereldoorlog herleefde de Nederlandse Walvisvaart. Het verarmde Nederland zat zonder deviezen en had een groot gebrek aan vetten en oliën. Opeens herinnerde men zich de aloude walvisvaart. Een trawlerschip werd omgebouwd, en in 1946 voer de 'Willem Barentsz' als moderne walvisvaarder naar de wateren rond de Zuidpool. Alleen in deze afgelegen zeeën was de walvispopulatie nog enigszins in tact gebleven. Nederland kreeg de broodnodige vetten, maar droeg er mede toe bij dat ook de laatste grote walvispopulaties definitief gedecimeerd werden. Samenstelling: Marnix Koolhaas BOEKEN/TENTOONSTELLINGEN: - 'Het huis van Han: Honderd jaar Chinese geschiedenis in Nederland'- Karina Meeuwse, uitg. Bruna, isbn 90 229 8452 4 - 'Cryptology and statecraft in the Dutch Republic'- Karl de Leeuw, isbn 90 57760 39 8 - Stichting 400 jaar Nederland-Japan, tel: 071-5166400

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Martin Ros - 1988

vanaf 00:03:25

Martin Ros over het geweldige jaar 1988, waarin zijn boek Heldenlevens over het wielrennen het goed deed. En over een bezoek aan de Franfurter Buchmesse, vlak voor het einde van de Koude Oorlog. Het jaar 1988, waarin de Russen hun sovjetrijk uit de handen lieten glippen. Het kapitalisme had gewonnen, door arbeiders en kleine verdieners het hardst toegejuicht.

Het rapport van Kemenade en het rechtsherstel na de Tweede Wereldoorlog

vanaf 00:08:32

De commissie van Kemenade heeft geadviseerd 250 miljoen aan de joodse gemeenschap te schenken. Het bedrag is omstreden en het voornaamste onderwerp van discussie. Paul van der Gaag spreekt met Peter Klein, die onderzoek deed naar het rechtsherstel van de joden na de Tweede Wereldoorlog. Geluidsfragmenten met uitspraken van betrokkenen afgelopen week.

Chinezen in Nederland

vanaf 00:34:40

De eerste Chinezen kwamen Nederland in 1911 als stakingsbrekers binnen. Het waren zeelieden, die bereid waren om barre omstandigheden te werken. De reders waren zo blij met deze werknemers, dat ze meer Chinezen in dienst namen. Tijdens de crisisjaren in de jaren dertig verkochten Chinezen pindakoekjes, vandaar de uitdrukking pinda-Chinees. In 1936 werden 2.000 Chinezen uit Nederland gedeporteerd naar China. Hans Olink spreekt met Karina Meeuwse, die de Chineze gemeenschap in Nederland niet zo gesloten vindt, als algemeen wordt aangenomen. Ze zijn alleen zeer op zichzelf. Geluidfragment Pinda-pinda, lekka-lekka van Willy Derby. Boek: Het huis van Han. Honderd jaar Chinese geschiedenis in Nederland, door: Karina Meeuwse.

Nederland-Japan 400 jaar

vanaf 01:04:14

Vierhonderd jaar geleden liep het schip De Liefde na een tocht van twee jaar vast in de baai van het Japanse Usuki. Daarmee begonnen Japans-Nederlandse betrekkingen, die zouden leiden tot de bekende VOC-vestiging op het eilandje Dejima bij Nagasaki. Er wordt bij de herdenking van de eeuwenlange betrekkingen zeer weinig aandacht aan de Tweede Wereldoorlog besteed. Marnix Koolhaas belde hierover de directeur van de Stichting 400 jaar Nederland-Japan, Christina Jansen. Paul van der Gaag spreekt met Rudy Boekholt van de Indische Contact Groep. Geluidsfragment Yvonne van Rooy.

Cryptologie in de Nederlandse Republiek

vanaf 01:18:47

In de Tachtigjarige Oorlog verstuurde de Republiek berichten in code, om te voorkomen dat de Spanjaarden de berichten konden lezen. In de achttiende eeuw kreeg de Republiek de Zwarte Kamer, een plaats in het postkantoor van Den Haag, waar post van buitenlandse diplomaten werd geopend en gedecodeerd. Paul van der Gaag spreekt met Karl de Leeuw. Boek: Cryptology and statecraft in the Dutch Republic, door: Karl de Leeuw.

Spoor terug: Ter Walvischvaart deel 5

vanaf 01:26:00

In 1862 leek de Nederlandse walvisvaart afgelopen te zijn, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam nog een korte en hevige opleving. Vanwege de oorlog was er vijf jaar niet op walvissen gejaagd en de populatie was daardoor enorm toegenomen. De commerciële jacht kon ook voor Nederland interessant te zijn. Een in Zweden gekochte tanker werd de Willem Barentsz gedoopt en op 27 oktober 1946 vertrok het schip uit Amsterdam om op walvissen te jagen. In 1964 komt een definitief einde aan de Nederlandse walvisvaart, vanwege de sterk afgenomen populatie walvissen. Niet lang daarna wordt Nederland een fervent bestrijder van de walvisjacht. Deel 5, Moderne walvisvaart. Samenstelling Marnix Koolhaas.

advertentie