Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van schrijfster/publiciste Tonny van der Horst (columniste maand februari) Aandacht voor de geschiedenis van het taxi-wezen n.a.v. de recente conflicten in Amsterdam. Een gesprek met de journalist Wim Faber, deskundige op taxi-gebied. Verder een gesprek met Saskia Bak, onderdirecteur van het Fries Museum, en met Meindert Schroor, historicus, over de vraag of directeur Wim van Krimpen het Fries cultureel erfgoed aan het verkwanselen is of niet. + Een reaktie van Wim van Krimpen zelf uit het Fries Museum waar zondag over zijn aanblijven wordt gestemd door het publiek. 11.00-12.00: Nogmaals het Fries Museum in Leeuwarden. Verder aandacht voor het boek - 'Wilhelmus en de anderen: Nederlandse liedjes 1500-1700' Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: Landgenoten in het Roomse Rome Een driedelige serie over de geschiedenis van Nederlanders in het katholieke Rome. Afl.1: Twee stromen pelgrims In de zevende eeuw trekken Nederlandse pelgrims naar Rome en stichten daar de nederzetting Schola Frisonum vlakbij de Sint Pieter. In de veertiende eeuw komen opnieuw een aantal pelgrims naar Rome en kopen een drietal huizen, het begin van de Stichting Santa Maria dell'Anima LITERATUUR BIJ SPOOR TERUG: Muskens, Dr. M.P.M. Op bedevaart, voor studie, voor overleg in Rome. Een geschiedenis, een uitnodiging. (Rome, 1988) Schulte-Van Kessel, Elisja Geest en vlees in godsdienst en wetenschap. Vijf opstellen over gezagsconflicten in de zeventiende eeuw.(Den Haag, 1980) Bijloos, J. Adrianus VI: De Nederlandse Paus. (Haarlem, 1980) Biografie van Peter Nissen over de Nederlandse Paus Adrianus de Zesde (Adraan Boeiens) verschijnt van de zomer bij uitg. Bert Bakker. BOEKEN: - 'Wilhelmus en de anderen: Nederlandse liedjes 1500-1700', uitg. Amsterdam University Press, isbn 90 5356 440 3

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Tonny van der Horst: Rotterdam en Scheveningen

vanaf 00:04:55

Herinneringen van Tonny van der Horst aan Rotterdam en Scheveningen. De heldere beelden van haar kinderjaren komen op de meest onverwachte momenten terug.

De taxis en de regels

vanaf 00:09:11

De taxibranche is traditioneel nogal onrustig. De taxichauffeurs hebben in de twintigste eeuw conflicten gehad met het openbaar vervoer en meestal met de overheid. Het probleem dat het moeilijk is te bepalen hoeveel taxis er mogen zijn en aan welke regels ze zich moeten houden. Golfbewegingen van regulering en deregulering zijn het gevolg. Loes Wormmeester spreekt met Wim Faber, hoofdredacteur van het magazine Personenvervoer. Geluidsfragment Zo is het leven van een taxichauffeur van Giel & Combo Curaçao.

Discussie over cultureel erfgoed in Friesland

vanaf 00:32:33

Moet het Fries Museum een gezellig streekmuseum blijven of een bruisende tent worden? De nieuwe directeur Wim van Krimpen kiest voor de tweede optie. Hij heeft een grote tentoonstelling geopend met nieuw werk van kunstenaar Rob Scholte, De mooiste vrouwen van de wereld volgens Rob Scholte. De Friezen zijn via een paginagrote advertentie in de Leeuwarder Courant uitgenodigd om in het museum voor of tegen de nieuwe koers te stemmen. Gerard Leenders spreekt in het Fries Museum met Wim van Krimpen. Jos Palm discussieert met de Friese historicus Meindert Schoor en onderdirecteur van het museum Saskia Bak. Schoor is voor een historische streekfunctie, Bak voor de nieuwe aanpak. Presentatie Loes Wormmeester. In uur 2 van OVT een verslag van de stemming.

Stemming in het Fries Museum (vervolg)

vanaf 01:06:22

Wim van Krimpen heeft een stemming georganiseerd over zijn beleid. Hij wil een modern bruisend museum en laat de Friezen kiezen. Gerard Leenders is ter plaatse in het Fries Museum en constateert dat het storm loopt bij de verkiezingen voor of tegen directeur van Krimpen. Een reactie uit de studio van Meindert Schoor en Saskia Bak.

Nederlandse liederen 1500-1700

vanaf 01:14:38

Spoor terug: Nederlanders in het Roomse Rome deel 1

vanaf 01:26:55

Twee stromen Nederlandse pelgrims trokken in de Middeleeuwen naar Rome. Een overblijfsel daarvan is de Friese nederzetting Scola Frisonum, vlak bij de Sint Pieter, die uit de negende eeuw stamt. Deze Friese kerk is nog steeds in gebruik. In de veertiende eeuw kwam een tweede stroom pelgrims naar Rome. Ze kochten een aantal huizen, het begin van de Stichting Maria dell Anima. Deel 1, Twee stromen pelgrims. Samenstelling Hedwig Zeedijk, presentatie Astrid Nauta. Ter gelegenheid van het feit dat 700 jaar geleden het eerste Heilig Jaar werd uitgeroepen, het zogenaamde jubeljaar, dat om de 25 jaar gevierd werd.

advertentie