Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van André van der Louw die terugkijkt op zijn ervaringen in de tweede helft van deze eeuw: 5: Nieuw Links Aandacht voor de eeuwenlange stoelendans tussen Indonesië, Portugal, Nederland en Timor. Lambert Giebels, auteur van de biografie over Soekarno, vertelt over de relaties tussen deze landen. Deze week werd het 100 jarig bestaan van het maatschappelijk werk gevierd. Een gesprek met historica Liesbeth Bervoets, één van de auteurs van het boek 'Honderd jaar sociale arbeid: portretten en praktijken uit de geschiedenis van het maatschappelijk werk'. 11.00-12.00: Het Nederlands Ambulance Archief (NAA). Tentoonstelling 'Opgedolven klanken: Archeologische muziekinstrumenten uit Noordwest-Europa' Met om 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 40: De Doorbraak Over de droom van een nieuwe na-oorlogse samenleving, waarin de vooroorlogse politieke tegenstellingen geen rol meer spelen. Met het ontstaan van de Partij van de Arbeid is dat ideaal slechts voor een heel klein deel verwezenlijkt, want al gauw zijn bijna alle vooroorlogse zuilen weer opgericht. Bijna een halve eeuw later vindt pas een nieuwe doorbraak, naar 'paars', plaats. Boeken en tentoonstellingen: - 'Opvoeden tot sociale verantwoordelijkheid. De verzoening van wetenschap, ethiek en sekse in het sociaal werk in Nederland rond de eeuwwisseling'- Liesbeth Bervoets (IISG, Amsterdam, 1994) ISBN 90 6861 086 4 - 'Honderd jaar Sociale Arbeid. Portretten en praktijken uit de geschiedenis van het maatschappelijk werk'- Berteke Waaldijk (red.) (Van Gorcum, Assen 1999) ISBN 90 232 3485 5 - Jubileumbundel '100 jaar maatschappelijk werk. Helpen Kun je leren '(Van Gorcum, Assen, 1999) ISBN 90 232 3483 9 - Tijdschrift: Ons Amsterdam, september 1999: Massa's vrouwen hunkeren naar een sociale opleiding - Liesbeth Bervoets - Nederlands Ambulance archief tel: 020-61 66 347, e-mail: t.gras@hetnet.nl - Tentoonstelling 'Opgedolven klanken: Archeologische muziekinstrumenten uit Noordwest-Europa' - Drents Museum, Assen t/m 28/11/'99

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van André van der Louw - Nieuw Links

vanaf 00:05:05

Hoe ontstaat een nieuwe beweging? Nieuw Rood, 1966, het boekje dat mede- veranderingen inzette bij de PvdA. Over de idealen en ruzies rond Nieuw Links.

De kolonie Oost-Timor

vanaf 00:10:58

De VOC liet de Portugezen uit gebrek aan interesse maar zitten in Oost-Timor in de 16de eeuw. De grens tussen de Portugese kolonie en het Nederlandse gebied was dan ook tamelijk onduidelijk. Nederland heeft daarna altijd problemen gehad met het gebied. Vooral na de Anjerrevolutie in Portugal in 1974, omdat de Portugezen de kolonie dan kwijt willen. Marnix Koolhaas spreekt met de historici Peter van Wiechen en Lambert Giebels. Geluidsfragmenten Pronk en Kooijmans.

Maatschappelijk werk 100 jaar

vanaf 00:33:54

De vrouwen in de softe sector werkten begin twintigste eeuw als woninginspectrice en in het volksontwikkelingswerk. Ze waren opgeleid aan de Opleidingsinrichting voor Socialen Arbeid, de eerste hogere beroepsopleiding voor maatschappelijk werksters. Marnix Koolhaas spreekt met Liesbeth Bervoets. Ook over de naoorlogse periode van het maatschappelijk werk. Boek: Opvoeden tot sociale verantwoordelijkheid. De verzoening van wetenschap, ethiek en sekse in sociaal werk in Nederland rond de eeuwwisseling, door: Liesbeth Bervoets. Geluidsfragment Juliana 1958.

Nederlands Ambulance Archief zoekt materiaal

vanaf 01:01:16

.

Historisch muziekinstrumenten uit Noordwest-Europa

vanaf 01:05:20

.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 40 - Doorbraak

vanaf 01:13:00

.

advertentie