Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van schrijfster/publiciste Tonny van der Horst (columniste maand februari) Verder is het gehele eerste uur gewijd aan de jaren zestig: 'Het is de schuld van de protestgeneratie (1945-1955)' . Een debat over de jaren zestig als moreel probleem. Met historicus Hans Righart, voormalig studentenactivist Hugues Bookraad, NRC-columniste Rita Kohnstamm en socioloog/publicist Herman Vuijsje. Een debat o.l.v. Marnix Koolhaas en Jos Palm, in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad, dat vandaag zondag 6/2 ook het eerste nummer van het vernieuwde Historisch Nieuwsblad presenteert. En een optreden van de zanger Armand. 11.00-12.00: Gesprek met Frans smits, hoofdredacteur van het Historisch Nieuwsblad dat vanaf deze week als maandblad zal verschijnen. Om 11.25: Ter Walvischvaart! Een zesdelige documentaire-serie over de geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart. Deel 6 (slot): Ten strijde tegen de Walvischvaart! In 1964 verkoopt Nederland zijn walvisvangstrechten aan Japan. Daarmee komt een einde aan de Nederlandse walvisvaart, die in 1614 was begonnen. Van een walvisvaartnatie ontwikkelt Nederland zich binnen enkele jaren tot een fanatieke bestrijder van de walvisjacht. Greenpeace krijgt in Nederland massale aanhang. Het actieschip Sirius trekt onder grote belangstelling ten strijde tegen walvisvaarders uit Noorwegen, IJsland en Japan. Toch komen onderzoekers die op Spitsbergen het walvisvaartverleden bestuderen, tot de conclusie dat beschermende maatregelen te laat komen. Voor de grote walvissoorten rest slechts een marginale plaats in het eco-systeem. Eeuwen van walvisjacht hebben het grootste zoogdier ter wereld vrijwel uitgeroeid. BOEKEN/TENTOONSTELLINGEN E.D.: - Historisch Nieuwsblad: maandblad voor geschiedenis, lezersservice: tel: 076-57 33 786 - 'De eindeloze jaren zestig : geschiedenis van een generatieconflict'- Hans Righart, uitg. De Arbeiderspers, isbn 90-295-3471-0 (1995) - 'Correct : weldenkend Nederland sinds de jaren zestig'- Herman Vuijsje, uitg. Contact , isbn 90-254-2213-6 (1997) - 'Building new Babylon : cultural change in the Netherlands during the 1960s'- James Kennedy uitg. Boom, isbn 90 5352 228 x, (1995) - Steungroep in Nederland voor Arctische Volken: Stichting Arctic Peoples Alert Zusterstraat 58 B - 2512 TN Den Haag tlf: 070 -4020943; arctica@planet.nl

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Tonny van der Horst - Rotterdam

vanaf 00:14:36

Tonny van der Horst over haar geboortestad Rotterdam, waar ze tot 1938 woonde. Door haar huwelijk met de schrijver Victor van Vriesland verhuisde ze naar Amsterdam. Als ze met haar ouders door Rotterdam wandelde, wees haar moeder haar altijd op haar geboortehuis.

Discussie over de jaren zestig

vanaf 00:19:55

De jaren zestig zijn lange tijd verheerlijkt, maar inmiddels wordt er ook naar de negatieve kanten van de periode gekeken. Over de mythe, werkelijkheid en waarheid van de jaren zestig. Discussie onder leiding van Jos Palm en Marnix Koolhaas met historicus Hans Rigthart, voormalig studentenactivist Hugues Bookraad, NRC-columniste Rita Kohnstamm en socioloog Herman Vuijsje. Geluidsfragment Ben ik te min van Armand.

Historisch Nieuwsblad wordt vernieuwd

vanaf 01:02:14

Het Historisch Nieuwsblad wordt vernieuwd. Het is overgenomen door Uitgeverij Veen. Het blad is in 1991 begonnen als reactie op de academische braafheid. De lijstjes van de meest invloedrijke en productieve historici waren nieuw en werden zeer serieus werden genomen. Ook hun beruchte enquête onder kamerleden was een succes. Marnix Koolhaas spreekt met hoofdredacteur Frans Smits.

Spoor terug: Ter Walvischvaart deel 6

vanaf 01:12:58

Nederland werd in de jaren zeventig een bestrijder van de walvisvaart, in plaats van een land dat op walvissen jaagt. De milieubeweging Greenpeace komt op en maakt van de walvis het symbool van haar acties. Het hoofdkantoor van Greenpeace komt zelfs in Amsterdam. Verder over de walvisvaart in de 17de eeuw op Spitsbergen en over Groenland. Deel 6 Ter strijde tegen de Walvischvaart! Samenstelling Marnix Koolhaas.

advertentie