Ovt

Ovt

10.00-11.00: de column van de oud-VARA-programmamaker Gabri de Wagt (columnist maand maart) Verder een gesprek met Stan Lauryssens, auteur van het boek 'De fatale vriendschappen van Adolf Eichmann', over de 'onbekende' Eichmannmemoires, n.a.v. het vrijgeven van de dagboeken van Eichmann door Israël. En Marcel Maassen over de verloedering van het betaald voetbal door de steeds grotere invloed van het geld, n.a.v. de situatie bij Vitesse. Maassen publiceerde onlangs het boek 'Betaalde liefde: voetbal, van volkssport tot entertainment-industrie'. In het tweede uur o.a.een verslag vanaf het Sint-Pietersplein in Rome waar 30 Brazilianen zalig verklaard worden die in 1645 zijn vermoord door Nederlandse kolonisten. 11.00-12.00: In het tweede uur o.a.een verslag vanaf het Sint-Pietersplein in Rome waar 30 Brazilianen zalig verklaard worden die in 1645 zijn vermoord door Nederlandse kolonisten. Een bericht vanuit Berlijn van Hans Olink over het 'Romanischer Café' waar vroeger veel Nederlanders kwamen. En gesprekje met Arie Mast, vanwege zijn afscheid als direkteur van het Verzetsmusuem in Rotterdam. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: Het feest der dwazen Over de geschiedenis van het carnaval. Van oorsprong een heidens lenteritueel en na de reformatie verboden als paaps volksfeest. Pas eind vorige eeuw is carnaval op straat weer schoorvoetend toegestaan, maar in de eerste helft van deze eeuw worden regelmatig optochten, het dragen van maskers en verkleedpartijen verboden. Vooral de katholieke kerk vindt carnaval onzedelijk en roept op tot afschaffing. Dat lukt uiteindelijk niet en na de oorlog groeit het carnaval uit tot een feest dat zelfs stijve Hollanders kan bekoren. BOEKEN/TENTOONSTELLINGEN: - 'De fatale vriendschappen van Adolf Eichmann' - Stan Lauryssens, isbn 90 5617 140 2, uitg. Van Halewyck (1998) - 'Betaalde liefde: voetbal, van volkssport tot entertainment-industrie' - Marcel Maassen, isbn 90 6168 680 6, uitg. SUN - 'Eerst de man, dan de bal' Honderd jaar Nederlands voetbal van elite- tot miljoenensport van jongsspel tot profvoetbal- Gabri de Wagt, isbn 90 218 3210 0, uitg. Sijthoff/VARA (1984) - OorlogsVerzetsMuseum, Veerlaan 82-92, Rotterdam, tel: 010-484 89 31

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Gabri de Wagt: VARA

vanaf 00:08:49

De echte VARA zou op haar 75ste jaardag feestelijk moeten worden opgeheven. Waar huidige VARA (die net niet commercieel is geworden) voor staat is de Wagt niet duidelijk.

Proces en dagboek van Adolf Eichmann

vanaf 00:14:27

Eichmann deed altijd wat hem werd opgedragen, zei hij altijd ter verdediging van zijn daden in de Tweede Wereldoorlog. Zijn Israëlische dagboeken worden nu vrijgegeven. Hij schreef ze vol toen hij in Israël gevangen zat, tijdens zijn proces in 1960-61. Maar Eichmann liet nog meer herinneringen na. Hij dicteerde zijn loopbaan aan de Nederlandse SS-er Willem Sassen in Argentinië. Daar komt meer het beeld van een gelovig fanaticus naar voren. Jos Palm spreekt met Stan Laurijssens en de historicus Ido de Haan over het proces en de dagboeken. Boek: De fatale vriendschappen van Adolf Eichmann, door: Stan Lauryssens. Geluidsfragment Eichmann (Pontius Pilatus).

Verloedering van het betaald voetbal

vanaf 00:36:55

Het betaalde voetbal begon in Nederland in 1954. Inmiddels heeft de commercie een steeds sterkere greep op de sport gekregen. De groeiende invloed van de sponsors kwam voornamelijk doordat voetbal steeds meer op tv kwam. Shirtreclame was rond 1980 omstreden, maar is inmiddels zeer normaal. Verder hebben spelersmakelaars een enorme invloed op de commercialisering gehad. Spelers werden miljoenen waard. Paul van der Gaag spreekt met Marcel Maassen en Gabri de Wagt. Maassen heeft een vrij sombere visie op de toekomst van het betaalde voetbal. Boek: Betaalde liefde. Voetbal, van volkssport tot entertainmentindustrie, door: Marcel Maassen.

Arie Mast en het Rotterdams verzetsmuseum

vanaf 01:03:15

Rotterdam heeft een van de eigenaardigste verzetsmusea van Nederland. Het ontstond uit therapeutische noodzaak van oprichter Arie Mast. Door de onstuitbare verzameldrift van de 70-jarige Mast beschikt het OorlogsVerzetMuseum over een rijk gedocumenteerde collectie oorlogsmateriaal. Hij neemt afscheid van zijn eigen museum. Reportage van Toon Moller.

Zaligverklaring 30 Brazilianen - WIC

vanaf 01:07:58

In 1645 werden 350 Brazilianen vermoord door Indianen in opdracht van Nederlandse kolonisten. Ze werden in een kerk bijeengedreven en op gruwelijke wijze omgebracht. Dertig van hen zijn zalig verklaard Paul van der Gaag spreekt met Frans Mooren, vanaf het St. Pietersplein in Rome.

Romanischer Cafe

vanaf 01:15:08

Tijdens de jaren twintig was het Romanischer Café een begrip in Berlijn. In de Tweede Wereldoorlog is het gebombardeerd. De top van de Duitse kunstenaarswereld kwam er regelmatig: Robert Musil, Heinrich en Thomas Mann, Alfred Doblin, Bertolt Brecht. In het cafe zaten ook Nederlanders als Cesar Domela, Arthur Lehning, Nico Rost en vele anderen. Ook over de roman Cocaïne (1928) van Coen Hissink.

Spoor terug: Carnaval

vanaf 01:21:28

Carnaval is van oorsprong een heidens lenteritueel en werd na de Reformatie verboden als paaps volksfeest. Pas eind negentiende eeuw is het feest der dwazen op straat weer schoorvoetend toegestaan. Maar in het begin van de twintigste eeuw werden de optochten, verkleedpartijen en de maskerades regelmatig verboden. Vooral de katholieke kerk vindt carnaval onzedelijk en roept op tot afschaffing. Dat lukt de kerk niet en na de oorlog groeit het carnaval zelfs uit tot een feest dat mensen boven de rivieren aanspreekt. Samenstelling Jan en Gerard Leenders. Ingekorte herhaling van 3-3-1992.

advertentie