Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de oud-VARA-programmamaker Gabri de Wagt (columnist maand maart) D'66 en de VVD willen de huidige Successiewet van 1956 veranderen. Er wordt nu te veel belasting in de vorm van successierecht betaald volgens hen. Voor OVT aanleiding om het over de geschiedenis van het erfrecht te gaan hebben met de rechtshistoricus Sebastiaan Roes. De ambassadeur van Suriname wil weer Nederlandse boeren naar Suriname lokken. De laatste emigratie golf dateert uit 1845. Een gesprek, over dit toentertijd merkwaardige experiment van Nederlandse boeren die de binnenlanden van Suriname moesten bewerken, met A.J. de Jong die een boek over dit fenomeen schreef. 10.00-11.00: Aandacht voor de eerste utizending van het nieuwe historische televisieprogramma Andere tijden. Bericht van Hans Olink uit Berlijn. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: : Moeder, de vrouw Een serie met bewogen levensverhalen. Afl.1: Een portret van de 82 jarige Jo Hooiveld-Hilberts. Twee jaar na haar geboorte in 1917 wordt ze wees en wordt bij `boeldag' toegewezen aan een vrouw die haar vijf jaar lang verwaarloosd. Tot slot komt ze in betrekking te werken als dienstmeisje. Zij moet trouwen met de zoon des huizes en krijgt acht kinderen. Als haar jongste kind 13 maanden is pleegt haar man zelfmoord BOEKEN E.D.: - 'De lotgevallen van Nederlandse boeren als kolonisten in Surniame' - J. van Barneveld/A.J. de Jong, isbn90 800286 5 7, uitg. Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omgeving (1995) - t.v-programma 'Andere Tijden', zondagavond 20.20 ned. 3

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Gabri de Wagt: het lyceum

vanaf 00:04:46

De Wagt kreeg van een leraar het advies om naar het plaatselijke lyceum te gaan. En zo bleek later, de school had mensen nodig. Hoe een stoel het leven van de Wagt een ongewenste wending gaf. Hij had naar dat lyceum gekund, maar een bezoek van een doortastende deftige mevrouw van het lyceum veranderde alles.

Erfrecht in Nederland

vanaf 00:11:14

Tot 1800 erfde de eerstgeboren zoon alles. Daarna werd het erfrecht in Nederland ingewikkelder. De partner werd steeds belangrijker en dat ging ten koste van de directe bloedverwanten. Verder blijkt het trouwen in gemeenschap van goederen bijna uniek in de wereld te zijn. Alleen Burkina Fasso en Portugal hebben een vergelijkbaar systeem. De laatste ontwikkeling is dat VVD en D66 minder verschil willen tussen belastingtarieven bij erfenissen tussen directe en indirecte familieleden. Marnix Koolhaas spreekt met rechtshistoricus Sebastiaan Roes. Geluidsfragment De erfenis van Alexander Pola en Jan de Cler.

Nederlandse boeren in Suriname

vanaf 00:32:08

Nederlandse boeren zoeken hun heil in het buitenland. De Surinaamse ambassadeur E. Azimullah wil graag dat ze naar Suriname komen en spreekt daarover met Loes Wormmeester. Daarnaast spreekt zij met Ad de Jong over de kolonisatie van Suriname door Nederlandse boeren 150 jaar geleden. Er was in die tijd een economische crisis in Nederland en men wilde graag weg. Ongeveer 500 boeren waagden de stap onder leiding van drie predikanten. Boek: De lotgevallen van Nederlandse boeren als kolonisten in Suriname, door: J. van Barneveld en A.J. de Jong. Geluidsfragment Elise van Brussel, vierde generatie Boeroe 1995.

Nieuw historisch tv-programma Andere Tijden

vanaf 01:05:40

Andere Tijden wordt een historisch programma op televisie, een soort OVT op tv. Paul van der Gaag ging langs bij de eerste opname van deze gezamenlijke VPRO/NPS productie. Hij spreekt met eindredacteur Ad van Liempt en met presentator en historicus Hans Goedkoop. Het accent van het programma ligt op historische beelden.

SS-ers in Nederlands-Indië

vanaf 01:11:07

Journalist/historicus Geert Mak schreef in zijn boek De eeuw van mijn vader dat er na de Tweede Wereldoorlog veel SS-ers in Nederlands-Indië hebben gevochten. Dat blijkt niet geheel te kloppen. Desondanks hebben er SS-ers meegevochten, alleen niet zo veel. Marnix Koolhaas spreekt hierover met historicus Louis Donkers en NIOD-medewerker Peter Romijn.

Nederlanders in een Berlijnse gevangenis

vanaf 01:19:55

Verzetsstrijder Jozef Schaap werd vermoord in een roemruchte gevangenis in Berlijn. Hij was een zeeman en communist. Een radiobrief van Hans Olink vanuit Berlijn.

Spoor terug: Moeder de vrouw deel 1

vanaf 01:26:55

Een portret van de 82-jarige Jo Hooiveld-Hilberts. Twee jaar na haar geboorte in 1917 wordt ze wees en wordt bij boeldag toegewezen aan een vrouw die haar vijf jaar verwaarloost. Tot slot komt ze in betrekking te werken als dienstmeisje. Zij moet trouwen met de zoon des huizes en krijgt acht kinderen. Als haar jongste kind 13 maanden is, pleegt haar man zelfmoord. Een serie met bewogen levensverhalen. Samenstelling Gerard Leenders.

advertentie