Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van de oud-VARA-programmamaker Gabri de Wagt. Aandacht voor de geschiedenis van de VPRO als 'taboedoorbrekende'omroep. Een gesprek met Dick Engelen, auteur van het deze week verschenen boek 'De Militaire Inlichtingen Dienst 1914-2000' 11.00-12.00: 40 Jarig bestaan van de Euromast in Rotterdam. Aandacht voor de enige overgebleven goudbaar van het VOC-schip De Leimuiden. Bericht van Hans Olink uit Berlijn over de ontmoeting tussen Lucebert en B. Brecht. Vanaf 11.25 De Spoor terug-serie: : Moeder, de vrouw Een serie met bewogen levensverhalen. Afl. 3: een portret van de 66-jarige Joke de Munck-Frijters, die na het overlijden van haar ouders als 19 jarig meisje de zorg kreeg over haar 8 broertjes en zusjes in het katholieke Brabant. BOEKEN/TENTOOSNTELLINGEN: - De Militaire Inlichtingen dienst 1914-2000-Dick Engelen, isbn 90 12 08773 2, uitg. SDU - Tentoonstelling 'Het goud van de Leimuiden', Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet, Leiden, vanaf 29/3 te zien.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Gabri de Wagt: vluchtelingen

vanaf 00:03:28

Gabri de Wagt sprak tientallen vluchtelingen in het gastvrije Oostenrijk van de jaren vijftig en zestig. Een vrouw vergeet hij nooit. Ze was 72 en al zeven keer verjaagd en gevlucht. Alles was weg. Ze had niets en niemand meer. In die tijd selecteerden rijke landen vluchtelingen, om iets aan het probleem te doen. Maar wie wilde bejaarde, zieke en invalide vluchtelingen hebben? Niemand.

VPRO tv en Waskracht: excuses

vanaf 00:08:05

De VPRO bood excuses aan voor de uitzending van Waskracht, waarin Rolf Munz als Hitler verkleed door de straten van Wenen liep en orthodoxe joden lastig viel. Reden om in te gaan op de roerige geschiedenis van omstreden tv-uitzendingen van de VPRO. De laatste keer dat de VPRO excuses aanbood was in 1957, naar aanleiding van het programma Dag Koninginnedag van Jan Vrijman. Ook over Hoepla en De Barend Servet-show (Spruitjeskoningin). Paul van der Gaag spreekt met oud-tv-recensent van De Volkskrant Sietze van der Hoek over de VPRO als grensverleggende en taboedoorbrekende omroep. Geluidsfragment tv-programma Het Blauwe Licht (excuus voor Waskracht). Geluidsfragmenten Jan Vrijman, Hoepla en Spruitjeskoningin.

Militaire Inlichtingen Dienst (MID): spionagedienst

vanaf 00:34:39

De archieven van de MID zouden volgens sommige historici gedeeltelijk vernietigd zijn. Volgens historicus Dick van Engelen is het probleem eerder dat de archieven zeer ontoegankelijk zijn. Desondanks schreef hij de geschiedenis van de MID, die in 1914 begon. De spionagedienst werd voor het eerst actief tijdens de Eerste Wereldoorlog als GS III, toen Nederland neutraal was. De rol van de dienst veranderde in de loop van de twintigste eeuw. Na 1948 ging de dienst zich richten op het Oostblok. En na van de Val van de Muur in 1989 moest de MID weer een nieuwe rol zoeken. Interview van Paul van der Gaag. Boek: De militaire Inlichtingen Dienst 1914-2000, door: Dick Engelen. Geluidsfragment Jan Soldaat van Jaap Fischer.

De goudstaaf uit het VOC-schip De Leimuiden

vanaf 01:00:51

Een goudbaar van 5 kilo zwaar met een waarde van f75.000,- is gevonden bij de Kaapverdische Eilanden. De baar komt uit het VOC-schip De Leimuiden, die daar in 1770 zonk. Kapitein van Kinsbergen verliet tegen alle regels als eerste het zinkende schip en liet het goud en 300 opvarenden achter. Deze goudbaar van de VOC is uniek. Paul van der Gaag spreekt met Marian Scharloo, directeur van het Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet in Leiden, die de baar in de collectie opneemt en een tentoonstelling aan De Leimuiden wijdde.

Euromast in Rotterdam 40 jaar

vanaf 01:07:35

De Euromast is met 185 meter het hoogste gebouw van Nederland. Op de wereldlijst staat het gebouw ergens rond de 20ste plaats. De Euromast was eerst 104 meter hoog, maar werd later verhoogd. Omdat de Erasmus Universiteit iets hoger was en dicht bij de Euromast stond. Architect Maaskant was een kleurrijk figuur en had zijn naam mee. Hij was een lange man, die beïnvloed was door Amerikaanse architectuur. Paul van der Gaag spreekt met Jord den Hollander, architect, filmer en liefhebber van de architectuur van Maaskant.

Reportage over Lucebert op bezoek bij Bertolt Brecht in Berlijn (fragment OVT 26 maart 2000, 6 min.)

vanaf 01:17:32

Spoor terug: Moeder de vrouw deel 3

vanaf 01:24:15

Een portret van de 66-jarige Joke de Munck-Frijters, die na het overlijden van haar ouders als 19-jarig meisje de zorg kreeg over haar 8 broertjes en zusjes in het katholieke Brabant. Een serie met bewogen levensverhalen. Samenstelling Marnix Koolhaas.

advertentie