Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van André van der Louw die terugkijkt op zijn ervaringen in de tweede helft van deze eeuw: 9: Rotterdam Het eerste uur is verder geheel gewijd aan het proefschrift van Kees Wouters getiteld: 'Ongewenschte muziek: De bestrijding van jazz en moderne amusementsmuziek in Duitsland en Nederland 1920-1945'. Naast een gesprek met Kees Wouters over de verboden muziek speelt Kees Wouters met zijn orkest ook live deze muziek in Studio Amstel in Amsterdam. 11.00-12.00: Een gesprek met Perry Pierik over zijn boek 'De verlaten monarch: Keizer Wilhelm II in Nederland'. Met om 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 44: Nieuw Land voor de Nieuwe Mens. In het voorjaar van 1938 wordt begonnen met het aanleggen van de dijk rond de Noordoostpolder. In 1947 wordt begonnen met de uitgifte van het land. De directie Wieringermeer-Noordoost-polderwerken heeft een systeem om te komen tot een eerlijke verdeling van het nieuwe land. De nieuwe bewoners moeten voldoen aan allerlei criteria. Selecteurs zwermen uit over het land om sollicitanten te keuren en te kijken of ze geschikt zijn voor de ideale maatschappij die de dienst voor ogen staat. Boeken: - 'Ongewenschte muziek: De bestrijding van jazz en moderne amusementsmuziek in Duitsland en Nederland 1920-1945' - Kees Wouters, uitg. SDU, isbn 90 12 08808 9 - 'De verlaten monarch: Keizer Wilhelm II in Nederland'- Perry Pierik/Henk Pors, uitg. Aspekt, isbn 90 75323 49 2

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van André van der Louw - idealen

vanaf 00:04:55

André van der Louw kijkt terug op zijn ervaringen in de tweede helft van deze eeuw als burgemeester van Rotterdam. Over hoe ver hij kon gaat in het tonen van zijn idealen.

De avondklok opnieuw invoeren?

vanaf 00:09:27

Ergens in Nederland wil een burgemeester een uitgaansverbod voor asielzoekers instellen. Vergelijk het met de avondklok het Nederlands leger ingesteld mei 1940 (met archieffragment uit 1940)

De avondklok is gezellig

vanaf 00:13:43

Archieffragment van een Polygoonjournaal op 20 oktober 1940 waarin de avondklok wordt gepromoot als bevorderaar van het gezellige leven.

Ongewenste jazzmuziek

vanaf 00:15:31

Eigenlijk wijzen alle politieke en religieuze stromingen en componisten jazz af als oppervlakkige muziek, terwijl de jeugd ermee wegloopt. Naast een gesprek met Kees Wouters over de verboden muziek speelt hij met zijn orkest ook live deze muziek in Studio Amstel in Amsterdam. Interview van Marnix Koolhaas. Ongewenschte muziek: De bestrijding van jazz en moderne amusementsmuziek in Duitsland en Nederland 1920-1945, door: Kees Wouters. Geluidsfragmenten jazz.

Lockheedzaak - geheime notulen uit 1976 opgedoken

vanaf 01:04:00

Journalist Steven Vogel heeft geheime notulen over het Lockheed-schandaal (1976) rond Prins Berhard boven water weten te krijgen. Deze zogeheten IJskastnotulen bevatten opmerkingen van de toenmalige ministers over het schandaal. Commentaar van Marnix Koolhaas.

Een gevluchte keizer in Nederland

vanaf 01:06:38

De Duitse keizer Wilhelm II werd in het geheim zijn land uitgesmokkeld. Pierik ging op zoek naar de manier waarop de keizer ons land binnen kwam, en wat hij hier gedaan heeft. Marnix Koolhaas spreekt met Perry Pierik. Boek: De verlaten monarch: Keizer Wilhelm II in Nederland, door: Perry Pierik en Henk Pors.

Spoor Terug: De Gedroomde Eeuw 44 - Nieuw land voor de nieuwe mens

vanaf 01:17:16

De directie Wieringermeer-Noordoost-polderwerken heeft een systeem om te komen tot een eerlijke verdeling van het nieuwe land. De nieuwe bewoners moeten voldoen aan allerlei criteria. Selecteurs vertellen hoe ze over het land uitzwermden om sollicitanten te keuren en te kijken of ze geschikt zijn voor de ideale maatschappij die de dienst voor ogen stond. Samenstelling Kiki Amsberg, presentatie Astrid Nauta.

advertentie