Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van André van der Louw die terugkijkt op zijn ervaringen in de tweede helft van deze eeuw: 11: De havenstaking in Rotterdam (1979) N.a.v. de kabinetsplannen om de pensioenplicht bij 65 jaar ter discussie te stellen een gesprek met Ellie Smolenaars over pensioen: recht en plicht, tweehonderdjaar discussie over de pensioensleeftijd. Verder Henk Schulte Nordholt over de onafhankelijksstrijd van Atjeh, de enige provincie die zich nooit door het Nederlandse gezag liet onderwerpen. 11.00-12.00: In memoriam Rob Nieuwenhuys. Moordliederen in Drente Met om 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 46: De 'American Dream' De oorlog voorbij, midden in de wederopbouw, heerst er een eindeloos geloof in de techniek. De elektrische stofzuiger, wasmachine, koelkast, televisie, solex en scooter komen binnen handbereik. De consument ontstaat en haar belangenbehartiger de Consumentenbond. We dromen van materiële welvaart. Boeken en symposia: - 'Plusminus vijfenzestig: De sociale diversiteit van pensioenleeftijden en ouderdom'- Ellie Smolenaars, uitg. Lemma, isbn 90 5189 556 9 - 'Moordlied in Drenthe' - Marjan Beijering, Nederlands Centrum voor Volkscultuur - Symposium over moord en doodslag in het Nederlandse straatlied: 20 november, Schouwburg Ogterop, Meppel (vooraf aanmelden bij Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Andre van der Louw - Staking

vanaf 00:04:09

Over de havenstaking Rotterdam 1979 met een hoofdrol voor de marxistisch-leninistische Paul Rosenmoller.

Pensioenleeftijd - het kan verkeren

vanaf 00:08:53

Vanaf 1912 zijn er al discussies over pensioenleeftijden. Naar aanleiding van een nieuwe discussie over het afschaffen het verplichte pensioen interviewt Marnix Koolhaas sociologe Ellie Smolenaars. Over de trends in denken over de rechten en plichten van het pensioen de afgelopen tweehonderd jaar. Boek: Plusminus vijfenzestig. De sociale diversiteit van pensioenleeftijden en ouderdom, door: Ellie Smolenaars.

Column van Cor Galis - pensioen

vanaf 00:31:27

Ruimte maken voor een nieuwe generatie? En wanneer is een radiostem op zijn best? Cor Galis, omroepstem van de VPRO radio over de plicht en onmogelijkheid om met pensioen te gaan. Geluidsfragment Cor Galis in Het Gebouw.

Het onafhankelijkheidsstreven van Atjeh

vanaf 00:34:25

Atjeh laat zich niet eenvoudig onderwerpen.Vanaf 1873 begon er een vrijheidstrijd tegen de Nederlands en met succes. Nu keren ze zich tegen de huidige machthebbers, de Indonesiërs. Ze eisen een referendum. Henk Schulte Nordholt in gesprek met Marnix Koolhaas. Over de handeltjes tussen koloniale naties en de strijd om een strategisch belangrijk gebied. Geluidsfragment van een soldaat 1977.

In memoriam Rob Nieuwenhuys: Tempo Doeloe

vanaf 01:03:33

Indonesië-kenner Rob Nieuwenhuys is november 99 overleden. Hommage in de vorm van zijn definitie van Tempo Doeloe, opgenomen in 1994.

Drentse moordliederen

vanaf 01:06:39

Er bestaan veel moordliederen. Marnix Koolhaas interviewt Marjan Beijering die de liederen en de echte misdaden uit Drenthe die erachter staken onderzocht. Onder meer over het onder ouderen bekende lied over de moord van Koekallen en de moraal achter de verhalen. Geluidsfragment lied Boek: Moordlied in Drenthe, door: Marjan Beijering.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 46 - De American Dream

vanaf 01:15:56

De oorlog voorbij, midden in de wederopbouw, heerst er een eindeloos geloof in de techniek en de vooruitgang. De elektrische stofzuiger, wasmachine, koelkast, televisie, solex en nieuwe materialen als nylon komen binnen handbereik na een karig vooroorlogs huishouden. De consument ontstaat, maar ook haar belangenbehartiger: de Consumentenbond. Zelfs tegenbewegingen komen tot bloei: vrekken en belangenorganisaties proberen het consumentisme te relativeren. Samenstelling Hans Olink en Kiki Amsberg.

advertentie