Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van André van der Louw die terugkijkt op zijn ervaringen in de tweede helft van deze eeuw: 15: Sport 7 Deze week heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken voor het verhogen van de rekruteringsleeftijd van soldaten tot 18 jaar. Aanleiding voor een gesprek over de historie van Nederlandse kindsoldaten. Te gast o.a. een voormalige kindsoldaat die in dienst van de marine in Nederlands-Indië gevochten heeft. Gaat de VARA het omroep bestel verlaten? Die vraag blijft de komende maanden nog even aktueel. In OVT aandacht voor de geschiedenis van de VARA. Een gesprek met oud-VARA medewerker Gabri de Wagt. Hij schreef in 1995 het boekje 'En niet vergeten... Zeventig jaar VARA'. 11.00-12.00: Historisch onderzoek naar gebeurtenissen rond soevereiniteitsoverdracht van Nederlands Nieuw-Guinea. Reportage over het Amsterdams Historisch Museum dat zijn deuren na een jaar verbouwen en herinrichten weer opent. Met om 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 50: De Rokende Schoorsteen Zonder industrialisatie geen wederopbouw, zo was de gedachte begin jaren vijftig. De schoorsteen moest roken en de jeugd ervan worden doordrongen dat Industrialisatie de geëigende oplossing was. Productiviteit en efficiency moesten. Worden opgevoerd. Maar al spoedig ondervond men de keerzijde. De industrie zorgde niet alleen voor welvaart, maar was ook verantwoordelijk voor de milieuvervuiling. Tentoonstelling: -Amsterdams Historisch Museum, 12 december open dag

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Andre van der Louw - oprichting eerste sportkanaal

vanaf 00:04:40

Over de opkomst en ondergang van Nederlands eerste commerciële voetbal en sportkanaal, Sport 7.

Kindsoldaten ook in Nederland

vanaf 00:10:19

Nederland weigert mee te werken aan een internationaal verdrag tegen kindsoldaten. De regering zegt de minimumleeftijd tot 18 jaar te willen verhogen, maar in de praktijk werkt het anders. Paul van der Gaag spreekt met verontwaardigd voormalig kindsoldaat Jesse Fricke, die in de marine in Nederlands-Indië vocht. Verder Loebas Oosterbeek van een coalitie tegen het gebruik van kindsoldaten en aan de telefoon Harry Lansink van de vakbond van defensiepersoneel.

VARA commercieel

vanaf 00:27:55

Gabri van der Wagt, lang medewerker van de VARA, herinnert de VARA nog als arbeidersomroep, die het brave Nederland regelmatig choqueerde. Over verzet tegen censuur, de schuivende idealen van de omroep en vernieuwende omgangsvormen. Interview naar aanleiding van het onderzoek van de VARA, winter 1999 of de omroep commercieel zou gaan, wat uiteindelijk niet is gebeurd. Diverse archief-fragmenten.

Dubieuze rol van Nederland bij inlijving Nieuw-Guinea bij Indonesië

vanaf 01:04:38

Historisch onderzoek naar act of free choice in 1969: het pseudo-referendum in Nieuw-Guinea. 1050 stromannen, door Indonesië uitgekozen, mochten stemmen over het al dan niet aansluiten van Nieuw-Guinea bij Indonesië. De uitslag was voorspelbaar. Paul van der Gaag sprak met Jos Marley, een papoea die in die tijd de zaak bij de VN bepleitte.

Rondleiding door het nieuwe Historisch Museum in Amsterdam

vanaf 01:10:27

Het Amsterdams historisch museum heeft alle middelen uit de kast gehaald om een soort tijdmachine te zijn, waarbij het publiek oude tijden kan herbeleven. Een reportage van Gerard Leenders die met conservator Annemarie de Wildt rondliep in het museum.

Spoor terug - De Gedroomde Eeuw 50 - industralisatie

vanaf 01:16:48

Nederlanders moesten tijdens de wederopbouw leren leven en denken als een industrievolk. Productiviteit en efficiency moesten worden opgevoerd. De overheid zette de KRO en de VARA in voor een grote Perscampagne voor industrialisatie, aangevuld met een opstelwedstrijd voor de jeugd. Interviews, radiofragmenten en verhalen van betrokkenen over de nieuwe idealen. Helaas bleek de industrialisatie ook milieuvervuiling mee te brengen. Tegenbewegingen ontstaan. Samenstelling Hans Olink, presentatie Kiki Amsberg.

advertentie