Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van André van der Louw die terugkijkt op zijn ervaringen in de tweede helft van deze eeuw: 16 (slot): De wording van paars Aandacht voor het deze week verschenen rapport van de commissie Scholten over de Joodse tegoeden. Een gesprek met de onderzoeker van de commissie Wouter Veraart en de historicus Johan de Vries, die twintig jaar geleden een boek schreef over de Vereniging voor de Effectenhandel. Daarnaast een gesprek met Tinie Akkermans, auteur van het boek 'Redelijk bewogen' waarin de ontstaansgeschiedenis en de eerste 25 jaar van de FNV wordt beschreven. De biecht in Nederland. 11.00-12.00: Aandacht voor het 25-jarig bestaan van het Tijdschrift voor Sociale Geschiedenis. Met om 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 51: Ingerukt Mars! Over de emancipatie van de dienstplichtige soldaat. In 1966 wordt de VVDM, de Vereniging voor Dienstplichtige Militairen opgericht. Het is de eerste vakbond voor dienstplichtigen in Europa. Boeken en tijdschriften: -'Redelijk bewogen' (FNV) - Tinie Akkermans, uitg. Stichting VNV Pers, isbn 9074736211 -Tijdschrift voor Sociale Geschiedenis, uitg. Verloren, Hilversum

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Andre van der Louw: de club voor paars

vanaf 00:03:52

Ooit was de VVD absoluut geen acceptabele coalitiepartner voor de PvdA, maar een clubje politici bereidde een paarse coalitie voor. Herinneringen aan deze club voor paars.

Roof en rechtsherstel joodse effecten

vanaf 00:09:26

Effecten van joden zijn op de beurs verkocht, tijdens en na de oorlog. De Nederlandse effectenhandel liet het allemaal gewoon toe. Fout of handelden ze te goeder trouw? Beluister twee verschillende meningen: Wouter Veraart, onderzoeker van het verschenen rapport (december 1999) van de commissie Scholten over de Joodse tegoeden en de historicus Johan de Vries, die twintig jaar geleden een boek schreef over de Vereniging voor de Effectenhandel, Liro-archieven, Lipmann Rosenthal.

Biechten: een verdwijnend fenomeen

vanaf 00:30:18

Katholieken biechten steeds minder. Nog maar 9% van de Nederlandse katholieken heeft er behoefte aan. Een nostalgische reportage van Gerard Leenders over het ter biecht gaan in de kerk van Blaricum.

25 jaar FNV

vanaf 00:37:56

Het FNV is ontstaan uit diverse vakbonden. Dat ging natuurlijk niet zonder problemen. Fusie, radicalisering en ledenbinding vanaf de jaren zeventig besproken met Tinie Akkermans. Daarnaast komen andere stukken geschiedenis aan de orde zoals: gedonder met de katholieken, de rol van Kok, Mertens en Ruppert, acties en het poldermodel. Interview van Kees Slager. Boek: Redelijk bewogen (FNV), door: Tinie Akkermans. Geluidsfragmenten Henk Oosterhuis (NVV) en Arie Groenenvelt (Industriebond NVV).

Nieuws over steekpenningen Prins Bernhard deel 1

vanaf 01:05:09

Kees Slager toont aan dat de corruptie van Prins Bernhard (Lockheed affaire) niet pas in 1999 bewezen is, maar al in 1976, onder meer via een radioprogramma van de VPRO. Aanklacht tegen onecht nieuws. Geluidsfragment Embargo 1976.

Tijdschrift voor Sociale Geschiedenis 25 jaar

vanaf 01:08:33

Over richtingenstrijd binnen het tijdschrift en andere debatten van soms sektarische sociaal-historici. Gerard Leenders in gesprek met oud-redacteur Leo Noordegraaf.

Nieuws over steekpenningen Bernard deel 2

vanaf 01:16:38

Reporter belt naar OVT om uit te leggen welke primeur rond de Lockheed-affaire het programma had.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 51: Ingerukt Mars!

vanaf 01:19:30

In 1966 wordt de VVDM, de Vereniging voor Dienstplichtige Militairen opgericht, de eerste vakbond voor dienstplichtigen in Europa. Herinneringen aan de strenge tucht en de strijd tot verandering, deelname aan vredesdemonstraties en andere heikele punten. Samenstelling Paul van der Gaag, presentatie Kiki Amsberg.

advertentie