Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-parlementair journalist Kees Sorgdrager. Een gesprek over de geschiedenis van de Mariaverschijningen met kerkhistoricus en journalist Ton van Schaik. N.a.v. de erkenning van bisschop Punt van Haarlem van de Mariaverschijningen aan Maria Peerdeman tussen 1945 en 1959 in Amsterdam. Verder een interview met Ida de Jager die onlangs promoveerde op het proefschrift ‘Hoofdstad in gebreke: Manoeuvreren met publieke werken in Amsterdam 1851-1901’. 11.00-12.00: Aandacht voor de aktie van Wim T. Schippers voor de wederopbouw van het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. Een gesprek met Hetty Runia-Algra, de dochter van Hendrik Algra (hoofdredakteur Fries Dagblad) over het boek dat zij samenstelde:‘In den aap gelogeerd’, brieven van Hendrik Algra geschreven vanuit gijzelaarskamp Beekvliet Sint Michielsgestel 1942-1943. Een reportage n.a.v. de eerste computer die 50 jaar gelden in Nederland in gebruik werd genomen: de ARRA, Automatisch RelaisRekenmachine Amsterdam. Gerard Alberts van het CWI, Centrum voor Wiskunde, over de geschiedenis van de computer. Vanaf 11.25 Het Spoor terug: : 'Niente capire of De vreemde oorlog van Giovanni Cantadore' Giovanni Cantadore is 21 als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zijn vader is in 1918 -traditioneel- als Italiaanse schoorsteenveger naar Nederland gekomen, trouwde een Zeeuwse, en voedde zijn kinderen geheel Hollands op. Als de oorlog uitbreekt, blijkt Giovanni -die geen woord Italiaans spreekt- officieel nog steeds Italiaans staatsburger te zijn. Om aan de Italiaanse oproep voor militaire dienst te ontkomen, gaat Giovanni vrijwillig in Duitsland werken. Totdat hij ook daar door de mand valt, en alsnog 'voor zijn nummer' naar een onbekend vaderland wordt gestuurd. Twee woorden helpen hem daar door de oorlog heen: 'Niente capire'. Als het hem lukt om naar Nederland te vluchten, wacht hem daar nog 'slechts' de hongerwinter. Deel 2: Duitsland - Italië Samenstelling: Marnix Koolhaas INFO: -‘Hoofdstad in gebreke: Manoeuvreren met publieke werken in Amsterdam 1851-1901’ – Ida Jager, uitg. 010, isbn 90 6450 413 x -‘In den aap gelogeerd’, brieven van Hendrik Algra geschreven vanuit gijzelaarskamp Beekvliet Sint Michielsgestel 1942-1943 - Hetty Runia-Algra, uitg. Frysk en Frij, isbn 90 73554 76 4 - Paleis voor Volkskvlijt: Flogiston, maandag 17 juni Nederland 3, maandag 23.15 uur

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Kees Sorgdrager over oud-staatssecretaris Brokx

vanaf 00:05:00

Na het verwijt te hebben gekregen dat zijn persoonlijke verhalen nogal rechts georiënteerd zijn, verteld Sorgdrager over de benoeming van Gerrit Brokx. Die zou na lang wachten uiteindelijk staatssecretaris van volkshuisvesting worden. Omdat zijn naam in verband werd gebracht met een fraudekwestie, moest hij vroegtijdig zijn betrekking verlaten. Achteraf bleek hij er niets mee te maken te hebben gehad. Sorgdrager zegt zijn critici de ideeën van links en rechts te laten voor wat ze zijn. Voortaan maar weer zelf nadenken, zo mijmert de columnist.

De Mariaverschijningen aan Ida Peerdeman

vanaf 00:11:39

Bisschop Punt van Haarlem heeft onlangs de authenticiteit van de Mariaverschijningen aan Ida Peerdeman tussen 1945 en 1959 in Amsterdam erkend. Dit is gebleken uit een nieuw onderzoek dat het bisdom Haarlem heeft uitgevoerd. Twee eerdere onderzoeken hadden eerder echter het tegendeel beweerd. Paul van der Gaag spreekt hierover met kerkhistoricus en journalist Ton van Schaik. Met geluidsfragment van Ida Peerdeman.

Publieke werken in Amsterdam 1851 - 1901

vanaf 00:32:31

In een grote stad als Amsterdam is er steeds veel onderhoud aan straten, bruggen, riolering, wallen en meer van dergelijke zaken. In de tweede helft van de negentiende eeuw was dit het terrein van Publieke Werken. Door een schrijnend geldgebrek, maar ook door de instelling van de stedelingen, was de hoofdstad toen echter smerig en vervallen. Afval en uitwerpselen dreven door de slecht onderhouden straten. Een nu onvoorstelbare stank was niet weg te denken uit bepaalde delen van de stad. Vooral de kleinere staten waren er slecht aan toe. Gerard Leenders in een interview met Ida de Jager, die onlangs promoveerde op het proefschrift Hoofdstad in gebreke: Manoeuvreren met publieke werken in Amsterdam 1851-1901.

Het Paleis voor Volksvijt in Amsterdam herbouwd?

vanaf 01:02:54

Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam dat in 1929 afbrandde moet opnieuw herrijzen. Een schitterend gebouw dat de Nederlandse Bank, die nu op de plek van vestiging staat, moet gaan vervangen. Paul van der Gaag in een gesprek met Wim T. Schippers over zijn plannen.

Brieven van Hendrik Algra: gijzelaar in Beekvliet

vanaf 01:07:47

Hendrik Algra zat in de Tweede Wereldoorlog als gijzelaar gevangen in kamp Beekvliet in Sint Michielsgestel. Hij schreef al voor de oorlog met een uitgesproken antinationaal-socialisme, waardoor hij door de Duitsers als gevaarlijk werd bestempeld en gevangen gezet. Daarvandaan schreef hij brieven naar huis. Paul van der Gaag in een gesprek met Hetty Runia-Algra, de dochter van Hendrik Algra (hoofdredacteur Fries Dagblad) over het boek dat zij samenstelde: In den aap gelogeerd, brieven van Hendrik Algra geschreven vanuit gijzelaarskamp Beekvliet Sint Michielsgestel 1942-1943.

50 jaar computers in Nederland

vanaf 01:15:08

Een reportage door Hans Olink n.a.v. de eerste computer die 50 jaar gelden in Nederland in gebruik werd genomen: de ARRA, Automatisch RelaisRekenmachine Amsterdam. Gerard Alberts van het CWI, Centrum voor Wiskunde, over de geschiedenis van de computer.

Spoor terug: Niente capire of De vreemde oorlog van Giovanni Cantadore deel 2

vanaf 01:24:05

Giovanni Cantadore is 21 als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zijn vader is in 1918 -traditioneel- als Italiaanse schoorsteenveger naar Nederland gekomen, trouwde een Zeeuwse, en voedde zijn kinderen geheel Hollands op. Als de oorlog uitbreekt, blijkt Giovanni -die geen woord Italiaans spreekt- officieel nog steeds Italiaans staatsburger te zijn. Om aan de Italiaanse oproep voor militaire dienst te ontkomen, gaat Giovanni vrijwillig in Duitsland werken. Totdat hij ook daar door de mand valt, en alsnog voor zijn nummer naar een onbekend vaderland wordt gestuurd. Twee woorden helpen hem daar door de oorlog heen: Niente capire. Als het hem lukt om naar Nederland te vluchten, wacht hem daar nog slechts de hongerwinter. Deel 2: Duitsland - Italië Samenstelling: Marnix Koolhaas.

advertentie