Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van oud-minister-president Willem Drees over het losmaken van Holland van Nederlands-Indië. Het eerste uur van OVT staat verder geheel in het teken van de Antilliaanse geschiedenis. Dit naar aanleiding van het feit dat het 30 mei precies 30 jaar geleden is dat op Curaçao een opstand uitbrak die door Nederlandse mariniers werd neergeslagen. Naar aanleiding hiervan worden op die dag twee boeken over dit onderwerp gepresenteerd. Een gesprek hierover met één van de auteurs Marius Wessels. Daarnaast verscheen deze week een boek over het Papiamentu van Florimon van Putte. Plus het totaal vergeten verhaal van een overval van Venezolanen op Curaçao 70 jaar geleden. Hierover vertelt Ben Fruytier de kleinzoon van de toenmalige gouverneur van Curaçao. 11.00-12.00: Een gesprek met Michael Newton, voorzitter van de Stichting Nationaal Archeologisch Antropologisch Museum. Een reportage over 25 jaar Fluxus, de culturele stroming die in de jaren zestig de gevestigde orde te lijf ging.
11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 22: 'Welk een machtig middel...' 6 november 1918 is een historische datum in de omroepgeschiedenis. Ingenieur H.H. Schotànus Steringa Idzerda verzorgt op die dag vanuit zijn geïmproviseerde studio aan de Haagse Beukstraat de eerste reguliere radio-uitzending in Nederland. Met die uitzending wordt de omroep in Nederland geboren. Het begin van een tijdperk waarvan niemand in 1918 de invloed en de importantie aan het einde van de eeuw had kunnen bevroeden. 'Een machtig middel', dat in het verzuilde Nederland in het bezit kwam van particuliere, levensbeschouwelijke verenigingen. Ondanks ontzuiling, vertrossing en commercialisering vormt dit door velen als archaïsch beschouwde model nog steeds de kern van het publieke omroepbestel. Maar is de radio, waarmee het allemaal begon, nog steeds zo'n machtig middel? Boeken: - 'Dromen en littekens: 30 jaar na de Curaçaose revolte, 30 mei 1969'-Gert Oostindie (red)-uitg. Amsterdam University, isbn 90 5356 357 1 - 'Verhalen over de revolte: Curacao 30 mei 1969'- Gert Oostindie (red) -Amsterdam University Press, isbn 90 5356 372 5 - 'Dede pikina ku su bisina; Papiamentu-Nederlands en de onverwerkt verleden tijd'- Florimon van Putte, isbn 90 5730 074 5, Walburgpers - '25 Fluxus stories' - Harry Ruhé, isbn 90 74198 04 x, Tuja Books Amsterdam - National Archaelogical Anthropological Museum www.curacao.com/naam e-mail: naam@curacao.com

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Willem Drees: Nederlands-Indie

vanaf 00:04:20

De botsing tussen Nederland en Nederlands-Indie na de Tweede Wereldoorlog was onvermijdelijk. Drees vergelijkt de situatie met die tussen Engeland en India. Het verschil was Japan, dat de Nederlandse kolonie had bezet. Drees voor de VARA radio in het begin van de jaren zestig.

Column van Willem Drees: Nederlands-Indië

vanaf 00:04:20

De botsing tussen Nederland en Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog was onvermijdelijk. Drees vergelijkt de situatie met die tussen Engeland en India. Het verschil was Japan, dat de Nederlandse kolonie had bezet. Drees voor de VARA radio in het begin van de jaren zestig.

Overval op Curacao in 1929 door revolutionairen uit Venezuela

vanaf 00:09:14

De gouverneur van Curacao, Fruytier, werd in 1929 gegijzeld door revolutionairen uit Venezuela. Zijn kleinzoon Ben Fruytier heeft zich verdiept in de familiegeschiedenis. Interview van Paul van der Gaag. Ook met Marius Wessels.

Overval op Curaçao in 1929 door revolutionairen uit Venezuela

vanaf 00:09:14

De gouverneur van Curaçao, Fruytier, werd in 1929 gegijzeld door revolutionairen uit Venezuela. Zijn kleinzoon Ben Fruytier heeft zich verdiept in de familiegeschiedenis. Interview van Paul van der Gaag. Ook met Marius Wessels.

Opstand in Willemstad Curacao 30 mei 1969

vanaf 00:22:19

De sociaal-economische problemen op Curacao leidden op 30 mei 1969 tot een opstand, die werd neergeslagen door Nederlandse mariniers. Het eiland had na de Tweede Wereldoorlog een periode van welvaart gekend, maar daar was eind jaren zestig weinig van over. Er waren ook politieke problemen. Verder was er een streven naar onafhankelijkheid. Stakingen en sociale onrust deden de vlam in de pan slaan. Paul van der Gaag spreekt met Marius Wessels, die meewerkte aan een boek over het onderwerp. Boek: Dromen en littekens. 30 jaar na de Curaçaose revolte, 30 mei 1969, door Gert Oostindie (red.) Boek: Verhalen over de revolte. Curaçao 30 mei 1969, door Gert Oostindie (red.) Geluidsfragmenten ANP 1969 en oprichting Frente

Opstand in Willemstad Curaçao 30 mei 1969

vanaf 00:22:19

De sociaal-economische problemen op Curaçaose leidden op 30 mei 1969 tot een opstand, die werd neergeslagen door Nederlandse mariniers. Het eiland had na de Tweede Wereldoorlog een periode van welvaart gekend, maar daar was eind jaren zestig weinig van over. Er waren ook politieke problemen. Verder was er een streven naar onafhankelijkheid. Stakingen en sociale onrust deden de vlam in de pan slaan. Paul van der Gaag spreekt met Marius Wessels, die meewerkte aan een boek over het onderwerp.

De taal Papiamento

vanaf 00:43:09

De taal Papiamentu is ontstaan na de Nederlandse verovering van Willemstad in 1643 en bestaat waarschijnlijk uit Nederlandse, Portugese en Afrikaanse elementen. De bovenlaag op Curaçao sprak Nederlands, de rest Papiamentu. Totdat Koning Willem I een nationalistische taalpolitiek voorstelde: in alle onderdelen van het koninkrijk moest Nederlands worden gesproken. In de negentiende eeuw werd tevergeefs getracht de bevolking Nederlands te laten spreken. Paul van der Gaag spreekt met Florimon van Putte. Dede pikina ku su bisina. Papiamentu-Nederlands en de onverwerkt verleden tijd, van Florimon van Putte

De taal Papiamentu

vanaf 00:43:09

De taal Papiamentu is ontstaan na de Nederlandse verovering van Willemstad in 1643 en bestaat waarschijnlijk uit Nederlandse, Portugese en Afrikaanse elementen. De bovenlaag op Curaçao sprak Nederlands, de rest Papiamentu. Totdat Koning Willem I een nationalistische taalpolitiek voorstelde: in alle onderdelen van het koninkrijk moest Nederlands worden gesproken. In de negentiende eeuw werd tevergeefs getracht de bevolking Nederlands te laten spreken. Paul van der Gaag spreekt met Florimon van Putte.

Nationaal Archeologisch Antropologisch Museum (NAAM) Curacao

vanaf 00:52:00

.

Nationaal Archeologisch Antropologisch Museum (NAAM) Curaçao

vanaf 00:52:00

.

Fluxus 25 jaar

vanaf 00:59:01

.

Fluxus 25 jaar

vanaf 00:59:01

.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 22: De Radio

vanaf 01:06:45

.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 22: De Radio

vanaf 01:06:45

.

advertentie