Ovt

Ovt

10.00-11.00: De column van Willem Drees over de Noodwet van Drees. Verder aandacht voor de geschiedenis van de Keuringsdienst van Waren n.a.v. het dioxineschandaal. En een interview met mevrouw Koos Steendijk over het door haar geschreven boek: 'Vrouwen beweging: Medische en culturele aspecten van vrouwen in de sport, gezien in het kader van de sporthistorie 1880-1920'. 11.00-12.00: In het tweede uur o.a. een reportage bij de Niftrik fabriek in Putte naar aanleiding van het verschijnen van het boek: '70 jaar plastics bij Van Niftrik te Putte, van persplastiek tot spuitgietwerk,1929-1999' van Pieke Hooghoff. En een gesprek over De Lutine met Gerald de Weerdt, conservator van museum ' 't Behouden Huys' en mede-auteur van het 'De Lutine 1799-1999: de raadselachtige ondergang van een schip vol goud'. Dit schip verging 200 jaar geleden voor de kust van Terschelling.
11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 24: Het pad van innerlijke groei. In 1897 werd de Ned. Afdeling van de theosofische vereniging opgericht. In het tweede decennium van deze eeuw hield een groep theosofen onder de naam de Ster van het Oosten bijeenkomsten op een terrein in Ommen, de zogenaamde Sterkampen. Zij bereidden de komst voor van een nieuwe Christus die gevonden was in de persoon van de Indiër Krishnamurti. Maar deze wees het leiderschap af. In 1913 was de Duitser Rudolf Steiner uit de theosofische Vereniging gestoten wegens verschil van mening. Hij ontwikkelde daarna in vele geschriften een eigen filosofie, de antroposofie, die ook opvoeding, geneeskunst en biologisch-dynamische landbouw omvat. Ook in Nederland kreeg de antroposofie veel aanhang. Enkele jaren geleden was er een heftige discussie vanwege de rassenideeën van Steiner, die op de scholen gedoceerd zouden worden. De antroposofische vereniging heeft zich nu van die ideeën gedistantieerd.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Willem Drees: Noodwet Drees

vanaf 00:05:01

De Noodwet Drees uit 1947 was een mijlpaal in de sociale wetgeving. Drees had niet verwacht dat deze wet zoveel indruk zou maken. Na de invoering van de wet kreeg hij vele positieve reacties. Het was de eerste voorzichtige vorm van Staatspensioen en een voorloper van de AOW. Willem Drees spreekt in 1961 voor de VARA radio.

Keuringsdienst van Waren

vanaf 00:09:52

De eerste keuringsdienst van waren in Rotterdam (1893) richtte zich in eerste instantie op aangelengde melk, ontbindende kaas en het gewicht van brood. Er bestonden eerst geen normen voor waren en dus was er vaak wat mis mee, ontdekte de keuringsdienst. Het eerste jaar was 42 procent van de waren in Rotterdam ondeugdelijk, het tweede jaar nog maar 21. Na Rotterdam volgden Groningen, Haarlem, Leiden, Den Haag en Dordrecht met een keuringsdienst. In 1919 treedt de Warenwet in werking. Marnix Koolhaas spreekt met Joris Boddaert en de Haagse keurmeester Ger van Vliet. Boek: Keuringsdienst van waren Rotterdam 1893-1899, door Joris Boddaert Geluidsfragment Planta-affaire 1960

Vrouwen in de sport

vanaf 00:30:16

De eerste competitiesport voor vrouwen in Nederland was croquet. Alleen elegante en harmonieuze sporten werden geschikt geacht voor vrouwen. Kleding beperkte verder de mogelijkheden, vrouwen mochten alleen in lange rokken sporten. Tennis kon wel, maar een voetbalwedstrijd tussen vrouwen werd gewoon door de bond verboden. Marnix Koolhaas spreekt met mevrouw Koos Steendijk-Kuypers. Boek: Vrouwen beweging. Medische en culturele aspecten van vrouwen in de sport, gezien in het kader van de sporthistorie 1880-1920, door J. Steendijk-Kuypers Boek: KNLTB. 100 jaar love en service: jubileumboek van de tennisbond Geluidsfragmenten Skien van Lou Bandy en gymnastiekverbond 1933

De schat van het schip De Lutine

vanaf 01:00:00

.

Bakeliet en plastic

vanaf 01:06:00

.

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 24: Theosofie en Antroposofie

vanaf 01:13:00

.

advertentie