Ovt

Ovt

Uitzending live vanuit het Willem-Dreeshuis in Amsterdam. 10.00-11.00: Om 10.05 De laatste column van oud minister-president Willem Drees die terugblikt op de eerste helft van deze eeuw . Aansluitend de presentatie van de CD 'Waarde luisteraars' met daarop de 25 columns van Willem Drees afgewisseld met strijdliederen van de Stem des Volks en de Amsterdamse Politiekapel. Het hele eerste uur is vervolgens gewijd aan het leven van oud-minister-president Willem Drees. Gesprekken met zijn zoon Jan Drees, zijn kleinzoon Willem Drees en met Maarten Brinkman, auteur van het boek 'Willem Drees, de SDAP en de PVDA'. En zang van het koor van het Willem Dreeshuis. 11.00-12.00: In het tweede uur aandacht voor de opening van het Ferdinand Domela Nieuwenhuismuseum in Heerenveen. Om 11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 26: Niet het winnen is belangrijk, maar het deelnemen. In 1896 werden in Athene de eerste moderne Olympische Spelen gehouden op initiatief van Pierre de Coubertin. Sport had nog geen maatschappelijke betekenis en kende geen massale belangstelling. Daarin moest verandering komen. De Coubertin wilde door de spelen de sportbeoefening veredelen, maar tegelijk moest sport het middel worden om een harmonische samenleving te stimuleren. De spelen moesten een feest worden voor de jonge mens, een feest van vreedzame strijd, voor de wereldvrede, een feest voor alle volken en rassen. Oud-Olympiërs vertellen wat er van de droom van De Coubertin is uitgekomen. Boeken, tentoonstellingen en cd's: - CD 'Waarde luisteraars'- Willem Drees f 45,- bestellen via VPRO publieksservice - 'Willem Drees, de SDAP en de PVDA' - Maarten Brinkman, isbn 90 6861 154 2, uitg. IISG - Ferdinand Domela Nieuwenhuismusuem, Minckelersstraat 11, Heerenveen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Willem Drees: Terugblik

vanaf 00:04:10

Men zegt dat de arbeiders verburgerlijken. Willem Drees kijkt in een radiopraatje voor de VARA in 1962 terug op de twintigste eeuw. Over het succes van de sociaal-democratische beweging. Aan het begin van de eeuw was de sociale situatie zeer slecht, in 1962 zijn er veel verworvenheden.

Willem Dreeshuis: verzorgingstehuis

vanaf 00:13:37

Het Willem Dreeshuis was bedoeld voor gelijkgezinden, dat wil zeggen sociaal-democraten. Kees Slager spreekt met Marga Bogels, directrice van het Willem Dreeshuis.

Willem Dreeshuis: de bewoners en een lied

vanaf 00:16:34

Gesprek met de bewoners van het Willem Dreeshuis en aansluitend het lied Morgenrood, gezongen door het koor van het bejaardenhuis.

Het leven van Willem Drees (1886-1988)

vanaf 00:23:25

Willem Drees (1886-1988) was geen revolutionaire socialist, eerder een gematigd man. Hij was tegen de revolutie van Troelstra in 1918, was meer voor hervormingen dan voor klassenstrijd en had een aantal keren problemen met de linkervleugel van de SDAP-PvdA. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een belangrijke figuur in het verzet. Hij gaf leiding aan vier kabinetten (1948-1958) Kees Slager spreekt in het Willem Dreeshuis met historicus Maarten Brinkman en met de zoon en kleinzoon van Willem Drees, Jan en Willem Drees. Boek: Willem Drees, de SDAP en de PvdA, door Maarten Brinkman Geluidsfragment Drees 65 jaar (1951)

Lied: Geeft elkaar de hand

vanaf 00:50:34

Fedinand Domela Nieuwenhuis Museum in Heereveen

vanaf 01:03:37

Al vijf jaar na zijn dood werd er in 1924 een Museum aan Ferdinand Domela Nieuwenhuis gewijd in Amsterdam. Het museum is 75 jaar later naar Heereveen verplaatst. De eerste verdieping van het Willem van Haren Museum wordt daarvoor gebruikt. De bezoeker moet het gevoel hebben dat hij in de leefwereld van Domela terecht is gekomen, het eind van de negentiende eeuw. Hij werd als eerste socialist in de Tweede Kamer gekozen door een district in Zuidoost Friesland. Domela leeft nog in de streek rond Heerveen, hij is weer thuis gekomen. Paul van der Gaag werd rondgeleid door het museum door directeur Ad Geerdink. Een reportage. Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum, Minckelersstraat 11, Heereveen (open dinsdag tot en met zondag) Geluidsfragment lied Bennie Huisman

Spoor terug: De Gedroomde Eeuw 26: De Olympische Spelen

vanaf 01:17:21

Sport moest een middel worden om een harmonische samenleving te stimuleren. Dat was het ideaal van Pierre de Coubertin. In 1896 werden de eerste moderne Olympische Spelen in Athene georganiseerd. Sport had nog geen maatschappelijke betekenis en men had er nog geen belangstelling voor. Rond 1900 was het een elitaire aangelegenheid. Ook dat moest veranderen. De spelen moesten een feest van vreedzame strijd worden. Wat is er terecht gekomen van de idealen van de Coubertin? Nederlandse oud-deelnemers aan diverse Spelen over het Olympisch ideaal. Niet het winnen is belangrijk, maar het deelnemen. Samenstelling Gerard Leenders, presentatie Kiki Amsberg.

advertentie