Ovt

Ovt

Verder onder andere aandacht voor de rol van kleding in het maatschappelijk leven in Nederland. Dit naar aanleiding van het afwerpen van de stropdas door Prins Claus. Een gesprek hierover met Kitty de Leeuw, auteur van het boek Kleding in Nederland 1813-1920. Van een traditioneel bepaald kleedpatroon naar een begin van modern kleedgedrag. Woensdag 2 december promoveerde Bert van den Braak op de geschiedenis van de Eerste Kamer. Een gesprek over zijn proefschrift De Eerste Kamer. Geschiedenis, samenstelling en betekenis 1815-1995. Ten slotte om 11.25 uur de Spoor terug-documentaire: Nederlanders in Tres Arroyos. In 1889 emigreerde een groepje gereformeerde boeren naar Argentinië. Land in overvloed en rijkdom was hen in het vooruitzicht gesteld. Het werd een kleine gemeenschap door onderlinge huwelijken, één godsdienst en één taal bij elkaar gehouden. Maar de partners zijn op, de Nederlandse taal verdwijnt en de jongeren gaan niet meer ter kerke.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Column van Rudolf de Jong - Gekozen burgemeester

vanaf 00:04:07

Rudolf de Jong over een nieuwe burgemeester voor Rotterdam. En over de gekozen burgemeester. ‘Als je een gekozen burgemeester wil, moet je de mensen aan het denken zetten’.

P.C. Hooftprijs voor Arthur Lehning

vanaf 00:04:07

De anarchist Lehning was in 1926 de medeoprichter van het avant-gardistische tijdschrift ‘i-10’, werkte jaren aan de vertaling en redactie van het verzameld werk van de Russisch anarchist Michael Bakoenin en schreef veel boeken, onder andere ‘Die Sozialdemokratie und der Krieg’ en ‘De Draad van Ariadne’. Het verbinden van kunst, politiek en het maatschappelijk leven was zijn streven. Ook over het anarchisme in de Spaanse burgeroorlog, zijn werk voor het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) en zijn betrokkenheid bij avant-garde kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. Marnix Koolhaas spreekt met historicus Rudolf de Jong. http://www.zeeburgnieuws.nl/lehning.html (Arthur Lehning 1899–2000) Geluidsfragmenten 1976 en 1994 van Arhur Lehning

De rol van kleding in Nederland

vanaf 00:08:52

Kledingdragers zijn te onderscheiden in de ‘homo publicus’ en ‘homo psychologicus’. De eerste soort conformeert zich met kleding, ze willen laten zien dat ze bij een bepaalde klasse, stand, geloof, regio, leeftijd en burgerlijke stand horen. De tweede soort is individueel gericht. Het tonen van fysieke kwaliteiten en demonstratie van een goede smaak. Kleding veranderde sterk na 1813. Marnix Koolhaas spreekt met Kitty de Leeuw. ‘Kleding in Nederland 1813-1920. Van een traditioneel bepaald kleedpatroon naar een begin van een modern kleedgedrag’ – Kitty de Leeuw Geluidsfragmenten ‘Vader gaat op stap’ van Toon Hermans en prins Claus (‘Declaration of the Tie’)

Kinderspeelgoed in de Middeleeuwen

vanaf 00:30:49

Massaproductie van kinderspeelgoed bestaat al sinds 1300. En dat speelgoed uit de middeleeuwen is er nu nog steeds. De tol, de hoepel, de schaats en de jojo bijvoorbeeld. Ook blijkt het kind in de middeleeuwen geen miniatuurvolwassene te zijn geweest, zoals vaak wordt aangenomen. Kinderen mochten gewoon spelen. Marnix Koolhaas spreekt met Annemarieke Willemsen. ‘Kinder delijt. Middeleeuws speelgoed in de Nederlanden’ – Annemarieke Willemsen

advertentie